chucky80 Opublikowano 23 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2021 (edytowane) No niestety. Jeśli chodzi o konsekwencje, to ja zadałem sobie następujące pytania: - czy po podmianie na retrofity linia światłocienia jest poprawna i czy nie oślepiam innych kierowców a efekt jest satysfakcjonujący dla mnie? - kiedy po raz ostatni zostałem zatrzymany do kontroli i jakie jest na tej podstawie prawdopodobieństwo? - jak szybko jestem w stanie wymienić żarówki ponownie na h7 (np podczas kontroli czy naprawy gwarancyjnej)? I dlatego podszedłem do podmiany na spokojnie bez zbędnego stresu. Niestety efekt końcowy był jak opisałem wcześniej - a wiec niesatysfakcjonujący z uwagi na problemy z wąsem. Kibicuje z podmiana na OSRAMY. Ciekawe czy podejdą te same adaptery montażowe jak do Philips’ow... Jak test przejdzie pozytywnie to może ja spróbuje ponownie. BTW. Ja problem z wąsem zauważyłem dopiero po dłuższym czasie podczas jazdy w korku - nie widziałem odbicia na poprzedzającym samochodzie i to był przypadek. Gdyby nie to pewnie jeździłbym do tej pory w nieświadomości. Edytowane 24 Stycznia 2021 przez chucky80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinDe Opublikowano 24 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2021 (edytowane) @looko co ma rynek Niemiecki do Polski, u nas wszystko jest nielegalne. A jak jest na ulicach każdy wie. Zakładasz LE'y, ustawiasz żeby miało ręce i nogi (i tu czasami te "firmowe" mają przewagę) i jeździsz. Meganka ma soczewki więc guzik widać co jest w lampie. Najważniejsze jest jedno - wyregulować po montażu dobrze lampy. Problem jest jeden - lampy w Megance mają mało miejsca z tyłu i te [CENZURA] adaptery do zapinania żarówki, które powodują problem z montażem żarnika LED. Zdania dotyczące tego że ubezpieczalnia może nie wypłacić, można włożyć między bajki - czy komuś z obecnych na forum ubezpieczalnia zaglądała kiedykolwiek w lampy po wypadku ? Miałem w przeciągu ostatnich 3 lat Cegła - 3 kolizje (żadna z moje winy) i we wszystkich lampa ucierpiała - nikt w nią nie wnikał (a mam na długich LED). Meganką mieliśmy taki wypadek, że jak tu pisałem trafiła na całkę (akurat też nie z naszej winy) i nikt w nic nie wnikał, a wiem że w auto sprawcy (BMW E39) też nikt nie wnikał. Na tym forum wysławimy się cenzuralnie - Prezes Edytowane 25 Stycznia 2021 przez MarcinDe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jery01 Opublikowano 25 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2021 Dnia 23.01.2021 o 23:32, looko napisał: No to mnie nie pocieszyłeś.. Z racji tego, że OSRAM został dopuszczony do użytku w Niemczech w niektórych samochodach zastanawiam się nad zakupem tych żarówek: https://allegro.pl/oferta/osram-67210cw-ledriving-hl-h7-gen2-6000k-off-road-10087493817 Biję się jednak z myślami, bo boję się konsekwencji wynikających z braku homologacji.. Przymierzam się dokładnie do tych samych. Ktoś z kolegów z forum już je może zakładał i może pochwalić się efektem a także wrażeniami z montażu i samego używania ? Będziemy wdzięczni za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
looko Opublikowano 12 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2021 Panowie OSRAM założony i jak na razie nic kompletnie się nie dzieje z LEDami fabrycznymi. Oświetlenie drogi nieporównywalne. Efekt wizualny zdecydowanie lepszy. Jak na razie minusów nie dostrzegam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chucky80 Opublikowano 12 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2021 (edytowane) @looko, czy stosowałeś jakieś CAN-bus adaptery? Jakie adaptery montażowe były potrzebne? Możesz podesłać linki do kompletnego zestawu, który kupiłeś? Edytowane 13 Marca 2021 przez chucky80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
looko Opublikowano 14 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2021 (edytowane) Proszę bardzo: https://allegro.pl/oferta/osram-67210cw-ledriving-hl-h7-gen2-6000k-off-road-10195484188 https://allegro.pl/oferta/adapter-montazowy-zarowek-led-h7-renault-megane-iv-8464766343 Wszystko ładnie do siebie pasuje, bez żadnych CAN-bus. Żeby być w pełni obiektywnym, to droga jest lepiej świetlana, ale w mojej ocenie znacznie bliżej niż w żarówkach, które miałem a miałem Tungsram +120%. Edytowane 14 Marca 2021 przez looko rozszerzono treść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarna1 Opublikowano 14 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2021 Te same zarowki wrzuciłem do fiata 500 :). Super świeca. Podniosłem delikatnie lampy na SKP u kolegi i jest prawie jak w nowym wozie z ledami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jery01 Opublikowano 16 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2021 Dnia 14.03.2021 o 12:31, looko napisał: Proszę bardzo: https://allegro.pl/oferta/osram-67210cw-ledriving-hl-h7-gen2-6000k-off-road-10195484188 https://allegro.pl/oferta/adapter-montazowy-zarowek-led-h7-renault-megane-iv-8464766343 Wszystko ładnie do siebie pasuje, bez żadnych CAN-bus. Żeby być w pełni obiektywnym, to droga jest lepiej świetlana, ale w mojej ocenie znacznie bliżej niż w żarówkach, które miałem a miałem Tungsram +120%. Czyli bez tych adapterów nie ma opcji ? Same żarówki mieszczą się bez problemów pod dekielkami ? W sofcie nic nie trzeba zmieniać ? Jakbyś cyknął jakąś fotkę byłoby super (zarówno efektu z zewnątrz jak i od środka wnętrza lampy. Dzięki z góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinDe Opublikowano 17 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2021 (edytowane) No powiem szczerze, że ładnie ktoś przycina na tych adapterach - ja kupowałem za 8,5pln, a teraz jeszcze staniały: adapter nawet cały zestaw leży w garażu (bo w końcu do Meganki nie było kiedy założyć). Edytowane 17 Marca 2021 przez MarcinDe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
looko Opublikowano 18 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2021 Z niczym nie ma najmniejszego problemu wszystko się mieści, nic nie odstaje, żadnych CAN-busów nie trzeba montować.. Adaptery mocujące wyglądają podobnie jak oryginalne tylko mają większą "dziurę" w środku. Jutro mogę jeszcze wrzucić fotkę z tego jak świeca w nocy. Dorzucam jeszcze zdjęcie z nocnej podróży. Zdjęcie tego nie oddaje, ale światła świecą krótko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arekrsl Opublikowano 21 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2021 Jakby ktoś był zainteresowany to mam do sprzedania LEDy firmy OSRAM. Szczegóły w dziale sprzedaży ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
looko Opublikowano 21 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2021 23 godziny temu, arekrsl napisał: Papuga Kupiłeś inne LED-y czy wróciłeś to tradycyjnych H7 ? REGULAMIN Forum się kłania pkt, 5.13 - Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arekrsl Opublikowano 21 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2021 Zmieniłem lampy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chucky80 Opublikowano 21 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2021 ^^^^ https://megane.com.pl/topic/78418-kiepska-widoczność/?do=findComment&comment=537147 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arekrsl Opublikowano 21 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2021 (edytowane) Tylko krowa nie zmienia poglądów (podobno). Edytowane 21 Marca 2021 przez arekrsl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi