Jottar Opublikowano 25 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2019 Elm i Torque pokażą tylko błędy ze sterownika silnika. Nic więcej. Do poduszek, ABS itp. potrzebujesz czegoś bardziej zaawansowanego. Czy źle kojarzę, że masz Clipa? Błąd poduszki połączony z pstrykaniem centralnego i czasem też z nieaktywowaniem się blokady kierownicy najczęściej wiąże się z uszkodzeniem czujnika uderzenia w drzwiach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 25 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2019 @Jottar tak mam clip. Dobrze pamiętasz. Ale ponieważ błąd poduszek sprawia, że one nie działają to zamiast sam się bawić pojechałem od razu do specjalisty żeby szybko pozbyć się problemu... i się wqr*iłem bo pytałem go wczoraj czy mogę dziś przyjechać i czy będzie miał czas by sprawdzić. Powiedział, że ok. Więc pojechałem, a on do mnie żebym przyjechał za 1-2h albo zostawił auto. Mówię, że nie jestem z tego miasta (30 minut drogi) więc kazał poczekać. Po chwili podpiął clip, zrobił diagnostykę i mówi, że się musimy umówić na szukanie bo nie ma czasu. Nosz k... wczoraj mówił, że ma. Kazał dzwonić po niedzieli. Błędy wskazują na ten czujnik w drzwiach ale nie prawych, a lewych oraz dodatkowo drugi błąd od fotela kierowcy. DTC809211 - obwód czujnika uderzenia bocznego strona lewą DTC80B71A - obwód czujnika pozycji fotela przedniego kierowcy Wygląda na to, że z montażem instalacji jest to nieszczęśliwy zbieg okoliczności ponieważ mówił wstępnie, że raczej nie wystąpiło to z winy gazownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unkas Opublikowano 30 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2019 @pbet masz to samo co ja miałem tylko u mnie z prawej strony , wymień czujnik i po problemie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 30 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2019 @unkas który czujnik i gdzie on się znajduje? Masz może nr referencyjny części? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jottar Opublikowano 30 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2019 @pbet, u mnie to było: 988333198R. Ale bywają różne. Najlepiej sprawdzić po wymontowaniu. Znajduje się w drzwiach, w środku, w pobliżu zamka. Uważaj, aby starannie wkleić membrany styropianowe po wymianie. W przeciwnym środku woda będzie Ci naciekać do schowka w podłodze. Pisałem o tym w innym wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafiZ96 Opublikowano 30 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2019 Ja miałem ten sam problem. U mnie akurat błąd pojawiał się, gdy na dworze było wilgotno lub padał deszcz. Po diagnozie komputerowej udało się ustalić, że winowajcą był czujnik uderzeniowy drzwi prawych, a tak naprawdę połączenie. Rozebrałem boczek drzwi, w pierwszej kolejności co mi się rzuciło na oczy to luźny zamek i rozwalony styropian. Po odkręceniu prowadnicy szyby ( dwie śruby pod zamkiem i dwie śruby obok styropianu), dostałem się do czujnika i okazało się, że woda dostawała się na styki czujnika, przez co osadził się biały nalot i wywalało błąd. Po wyczyszczeniu czujnika kontaktem, wyczyszczeniu pinów, uszczelki na wtyczce problem się rozwiązał i błędu nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unkas Opublikowano 31 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2019 @pbet tak jak pisze kolega wyżej , najlepiej wymontować i kupić taki sam , jak ja szukałem to znalazłem kilka różnych oznaczeń , nie wiem czym one się różnią ale lepiej kupić taki jak jest . Czujnik uderzeniowy drzwi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samuel_83 Opublikowano 23 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2022 Panowie podepnę się pod temat - odczytany błąd to B0091 - oczywiście błąd na desce, auto-start do kontroli i kierownica niezablokowana - myśle że to powiązane od tego czujnika w drzwiach co jest - numer jego to 9883333198R - nigdzie nie dostępny - ASO mogę zapomnieć. Błąd pojawił się podczas mokrej pogody - raz był raz nie a teraz jest na stałe Czy to aby na pewno ten czujnik ? wtyczka wyczyszczona, wpięcie do czujnika też ale dalej błąd- czujnik do wymiany czy gdzieś indziej może szukać ??? Dziękuje za porady a czujnik o numerze 5 może też powodować taki błąd ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halas2 Opublikowano 23 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2022 To co zaznaczyłeś to czujnik uderzeniowy w słupku. Ostatnio również wymieniałem czujnik w drzwiach. Również w prawych. Tyle ze u mnie czujnik tak jakby łaczył i nie łaczył. W momencie gdy przestawał łączyć to samochód otwierał zamki, w sensie tak jakby ktoś z pilota go otwierał 2 razy na minute:) Czujnik po numerach zakupiłem ten. https://allegro.pl/oferta/czujnik-uderzeniowy-wstrzasowy-megane-scenic-iii-11579454388?snapshot=MjAyMi0wMS0yOFQxMDoxMDoyOC4wMThaO2J1eWVyOzhkNTliYTcyZGM0MDE2YzFjMTQxYjc2MWZhM2I2ZjkxOTQ3NjA0NTk1NDM3ZjYzNjQ3OGQwMTY4M2U3NGQ1YWY%3D Numery znalazłem na catcar.info. ale co do jego zakupu to albo aso albo allegro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samuel_83 Opublikowano 23 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2022 (edytowane) halas2 bardzo dziękuje i mam podobne doznania ps. a pamiętasz jaki miałem kod błędu ??? u mnie lewe drzwi (kierowca) ASO nie ma ani oryginalnego numeru ani zastępczego - to jest chore Edytowane 23 Lutego 2022 przez samuel_83 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halas2 Opublikowano 23 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2022 Wrzucam link do mojego tematu. Kod Błędu tylko z Clipa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samuel_83 Opublikowano 23 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2022 dziękuje - szukam czujnika bo nowego nawet zamiennika to mogę zapomnieć Zastanawia mnie tylko jedna rzecz - czemu wywala Auto-start do kontroli - ostatnio regenerowałem alternator po tych cyrkach bo okazało się że nie miał ładowania - szczotek prawie nie było już, i wymieniłem akumulator to napięcie miał w stanie spoczynku już niecałe 12V ;( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halas2 Opublikowano 23 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2022 O czujnik zapytaj w aso. Wcale nie musi być kosmicznie drogi w ASO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elf Opublikowano 23 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2022 (edytowane) @samuel_83 .. Skąd wziąłeś ten numer czujnika? (9883333198R) Ma być >> 988333198R lub >> 988330002R https://www.pieseauto.ro/senzori-auto/renault/scenic/senzor-impact-lateral-usa-renault-megane-3-scenic-2002262540.html Edytowane 23 Lutego 2022 przez elf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samuel_83 Opublikowano 24 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2022 W dniu 23.02.2022 o 16:44, elf napisał: Regulamin pkt. 5.9 -Prezes Masz rację - za dużo 3-jek ? Znalazłem używkę o numerze oryginalnym - mam nadzieje że to to będzie - a jeszcze jedno ASO coś mówiło że trzeba wymieniać wiązkę przewodów ????? Pytałem w ASO - części nie ma i nie wiadomo kiedy będzie- taka odpowiedź i po temacie (pytałem w dwóch ASO) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi