kamil007 Opublikowano 7 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2017 Witam, posiadam Megane 4 w wersji GC. W najdroższej wersji wyposażenia auto powinno być wyposażone w system wykrywający zmęczenie kierowcy, gdy wchodzę jednak w system R link 2 8,7 - w menu wspomaganie kierowcy widzę jedynie 2 opcje - ostrzeżenie o martwym polu oraz system wykrywania zużycia. Czy tak to powinno wyglądać gdyż wg. instrukcji powinna tam widnieć informacja wykrywanie zmęczenia kierowcy. Sprawa druga, jak działa wam system wspomagania ruszania pod górę samochód faktycznie sam zatrzymuje się pod wzniesieniem na 2 sekundy? Gdyż ja u siebie nic takiego nie zaobserwowałem... Z góry dzięki za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 7 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2017 19 minut temu, kamil007 napisał: Sprawa druga, jak działa wam system wspomagania ruszania pod górę samochód faktycznie sam zatrzymuje się pod wzniesieniem na 2 sekundy? Pewnie niewiele się różni od tego w MIII. Po zatrzymaniu pod górkę ale nie każdą (musi być jakiś tam kąt) i puszczeniu hamulca nożnego do ruszenia auto faktycznie przez chwilę się nie stacza. Czy to 2 sekundy nie wiem ale wystarcza. Sugeruję sprawdzić pod jakaś bardziej stromą górką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chucky80 Opublikowano 7 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2017 W instrukcji jest ładnie opisane, jakie warunki muszą być spełnione aby działał:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil007 Opublikowano 8 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2017 Stosuje się do instrukcji tj. podjeżdżam pod górkę wciskam sprzęgło daje 1 bieg spuszczam nogę z hamulca a samochód cofa mi się do tyłu... W sumie nie przypominam sobie zeby mi kiedys zablokował auto spróbuje jeszcze na dużej górce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mich64 Opublikowano 8 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2017 Spróbuj mocno nadepnąć pedał hamulca gdy zatrzymujesz się na wzniesieniu, powinno zadziałać. Można też lekko puścić i ponownie mocno nadepnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chucky80 Opublikowano 8 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2017 Powinieneś poczuć pod nogą, że w pewnym momencie pedał hamulca robi się nieco bardziej miękki. Co ciekawe, system działa w obie strony, tj. zarówno przy podjeździe przodem jak i tyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 8 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2017 Czyli gdy auto jest na wstecznym i ma pod górkę do tyłu jak np. w sytuacji wyjeżdżania z garażu poniżej poziomu drogi tyłem to również przytrzymuje? Na luzie też czy tylko na biegu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chucky80 Opublikowano 8 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2017 U mnie tak. Na pewno na biegu. Na luzie nie sprawdzałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinDe Opublikowano 10 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2017 Ten system działa tylko i wyłącznie przy wrzuconym biegu. Ja u siebie nie zauważyłem żebym potrzebował jakoś specjalnie mocno depnąć żeby działał. Działa za każdym razem pod trochę większe wzniesienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cegla11 Opublikowano 19 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2017 M4 mają to w standardzie, miałem zastępcze z salonu słabo wyposażone i też miało (nawet z nie elektrycznym ręcznym) wciskasz mocno hamulec i jak puścisz to hamulec jest nadal jaby wciśnięty ale chyba bardziej 1s niż 2s. Czy musi być na biegu? Nie pamiętam, jak nie zapomnę to sprawdze i napisze Dnia 7.09.2017 o 23:24, kamil007 napisał: Witam, posiadam Megane 4 w wersji GC. W najdroższej wersji wyposażenia auto powinno być wyposażone w system wykrywający zmęczenie kierowcy, gdy wchodzę jednak w system R link 2 8,7 - w menu wspomaganie kierowcy widzę jedynie 2 opcje - ostrzeżenie o martwym polu oraz system wykrywania zużycia. Czy tak to powinno wyglądać gdyż wg. instrukcji powinna tez mam bogatą wersję i nie ma tak jak np w mazdzie 6 kontrolka zrób sobie przerwę tylko chyba dzieś w aplikacjach jest coś za ile powinienieś zrobić przerwę, jutro poszukam jak pojadę do pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yod Opublikowano 20 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2017 Ja sądziłem, że "system wykrywania zużycia" to źle przetłumaczona opcja do systemu wykrywania zmęczenia. W takim razie "system wykrywania zużycia" monitoruje zużycie czego konkretnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 20 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2017 Może kierowcy A tak na serio to może chodzi o zużycie np. klocków hamulcowych? Strzelam oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cegla11 Opublikowano 20 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2017 (edytowane) nie umiałem tego znaleś ale w końcu znalazłem, w aplikacjach masz tablica rozdzielcza i jak tak klikniesz to masz czas za ile powinieneś zrobić przerwę i ile km przejechałeś. Auto stało 8h i jak wracałem z pracy to pisało że przerwa za 2h. Chociaz ostatnio jechaliśmy mazdą 6 to po 15 min zapaliła się kontrola na desce, czy tam to działa na czujniku?? Kto to wie, chyba to marketing. aaa sprawdzałem ten system ruszania pod górę, nie trzeba mieć biegu włączonego, musisz porostu wcisnąć do końca hamulec i trzymać puszczasz, a on jeszcze trzyma ok 1s Edytowane 20 Grudnia 2017 przez cegla11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nssk Opublikowano 21 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2017 U mnie w megance system wspomagania działa tak jak powiedział mi dealer: być na wzniesieniu, na biegu i delikatnie wcisnąć dwa raz pedał hamulca (nie trzeba całkowicie go spuszczać przed drugim wciśnięciem) i trzyma przez 6-7 sek. a nie 1-2 ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mietus1 Opublikowano 25 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2018 Dnia 20.12.2017 o 18:47, cegla11 napisał: nie umiałem tego znaleś ale w końcu znalazłem, w aplikacjach masz tablica rozdzielcza i jak tak klikniesz to masz czas za ile powinieneś zrobić przerwę i ile km przejechałeś. Auto stało 8h i jak wracałem z pracy to pisało że przerwa za 2h. Chociaz ostatnio jechaliśmy mazdą 6 to po 15 min zapaliła się kontrola na desce, czy tam to działa na czujniku?? Kto to wie, chyba to marketing. aaa sprawdzałem ten system ruszania pod górę, nie trzeba mieć biegu włączonego, musisz porostu wcisnąć do końca hamulec i trzymać puszczasz, a on jeszcze trzyma ok 1s Gdzie w aplikacjach masz tablice rozdzielczą???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi