pawel_meganeII Opublikowano 25 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2017 Witam Koledzy proszę o potwierdzenie czy te felgi i śruby będą odpowiednie na koła zimowe http://allegro.pl/4-felgi-stalowe-16-5x114-3-nissan-qashqai-juke-24h-i6889861105.html , http://allegro.pl/sruby-do-felg-stalowych-m12x1-5-renault-24h-fv-i6875831805.html. Wg tematów i opisów aukcji z kategorii Megane3/Laguna itd. powinno być ok., ale w żadnym katalogu nie mogę znaleźć informacji czy w M4 jest tak samo. Teraz mam felgi alu 17 cali z serii GT LINE a więc szkoda mi ich na zimę zwłaszcza że cenowo felgi + opony 16 cali wychodzi niemal identycznie jak dobre opony 17 cali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PCet Opublikowano 26 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2017 Cześć, Co do śrub, to nie wiem. Ale jeśli chodzi o felgi, to z kilku źródeł (aczkolwiek nie ASO) udało mi się ustalić, że do M4 felgi powinny wyglądać tak: 6,50Jx16 5x114,3 ET=41 (40 wg mnie jest równie dobra). otwór 66,1 Ps. Pamiętaj, że do felg stalowych i opon będziesz potrzebował również czujników ciśnienia (chyba, że wyłączysz, albo będziesz żył zimą z komunikatem/kontrolką). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwro Opublikowano 26 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2017 Z ET40 nie będzie problemu (to tylko 1mm różnicy na stronę), przy zmianach na stronę +-5 od fabrycznego zmiana jest praktycznie nieodczuwalna. Sam kupiłem felgi z ET38 do zimowych i jest jak najbardziej ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel_meganeII Opublikowano 26 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2017 dzięki za odpowiedź czyli felgi z aukcji będą ok. Kolego gwro a jakie śruby zastosowałeś do tych felg? Te co z alu? Sprawdzałem wczoraj i nie dostałem do koła zapasowego ( mam pełnowymiarowe na stalowych felgach ) innych śrub, instrukcja też nic nie mówi. W M2 do zapasówki mam kpl dodatkowych śrub i w instrukcji jest zaznaczone że należy ich użyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konwil Opublikowano 26 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2017 Z mojego dośw.: 5 lat jeżdżę na oryginalnych śrubach w MII, które były do alufelg, również i zimą z felgami CS. Myślę, że w tę stronę nie ma problemu; w drugą (czyli śruby do CS założyć do alu) już chyba tak nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gwro Opublikowano 27 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2017 We wcześniejszej M też jeździłem na tych samych śrubach (od alufelg pasowały idealnie) i nie miałem problemów zarówno z felgą jak i podczas jazdy. Co do MIV się nie wypowiem bo na zimę kupiłem do niej drugi komplet felg aluminiowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel_meganeII Opublikowano 1 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2017 Dobra kupiłem felgi,czujniki i opony.Śruby na razie zostawie, zawsze można zmienić. Mam nadzieje że nie będzie niespodzianek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietrek337 Opublikowano 2 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2018 (edytowane) A sprawdzaliście czy można założyć koła bez tych czujników ciśnienia?? I jeździć? czy koło zapasowe również ma czujnik ciśnienia? Jakieś komunikaty będą pojawiały się na desce pikania itp?? Edytowane 2 Marca 2018 przez Pietrek337 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caarl Opublikowano 19 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2018 Dnia 26.10.2017 o 11:14, PCet napisał: Ps. Pamiętaj, że do felg stalowych i opon będziesz potrzebował również czujników ciśnienia (chyba, że wyłączysz, albo będziesz żył zimą z komunikatem/kontrolką). Mam własnie ten problem, nie zdążyłem już kupić czujników, teraz mam cały czas świecącą kontrolkę. Czy da radę ją wyłączyć gdzieś w opcjach czy tylko przez podpięcie kompa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 19 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2018 11 godzin temu, Caarl napisał: Czy da radę ją wyłączyć gdzieś w opcjach czy tylko przez podpięcie kompa? Na 200% się nie da. Systemy kontroli ciśnienia to obecnie obowiązkowe podstawowe wyposażenie każdego nowego samochodu. Masz dwa wyjścia, kupić czujniki i zakodować albo szukać magika, który Ci ten system wyłączy kompem (o ile się da), choć w aucie na gwarancji wolałbym jeździć z palącym się błędem niż ingerować w soft. Już na forum są przypadki jak sobie koledzy kaszanę robią z systemu multimedialnego, a później wzywają ratunku i modlą się by go znaleźć przed wizytą w serwisie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LTar Opublikowano 19 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2018 Nie da się. System jest tak zrobiony żeby to nie wyłączyć. Jest obowiązkowy od 2014 roku. Kupić czujniki lub przełożyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caarl Opublikowano 20 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2018 Jednak kupię czujniki, trochę tym autem pojeżdżę a jak każdą zimę mam mieć choinkę na wyświetlaczu to mnie to będzie wnerwialo. Poza tym zapewne jakby coś się stało to pewnie nici z gwarancji. Tak patrząc od strony technicznej to te czujniki są zintegrowane z wentylami,czyli taką czynność powinien zrobić w miarę sprawny wulkanizator, a czujniki powinny same się zaprogramować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi