kowalikd Opublikowano 2 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2018 Witam Jako że ostatnio mało jeżdżę w trasie, a głównie po mieście chciałem doładować swój akumulator. Mam taki jak w linku http://allegro.pl/show_item.php?item=6173631918&msg=Twój+e-mail+został+wysłany.&msgtoken=048a25b10f8bf5405c1e387864ffa85323220a1444b540a86acf77d00be2ff62 Exide EFB. Moje pytanie czy do tego musi być jakiś specjalny prostownik czy może być zwykły bo różnie piszą. Ja mam taki stary ruski jak na zdjęciu. Proszę o radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu73 Opublikowano 2 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2018 Spokojnie możesz ładować tym ruskim, takie profilaktyczne ładowanie to małym prądem ,max 7A, ale lepiej mniejszym,zdrowiej dla akumulatora ,a dłuższy czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowalikd Opublikowano 2 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2018 Kolego a taki się nadaje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu73 Opublikowano 2 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2018 (edytowane) Też się nadaje, ale ten ruski lepszy.Jak się zastanawiasz jaki kupić to kup automata z mikroprocesorem . Edytowane 2 Stycznia 2018 przez krzychu73 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 2 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2018 (edytowane) Teraz jest sezon w każdym markecie na prostowniki i inne akcesoria. Z ciekawości zapytam, czy to jest coś warte? Np. Prostownik z Lidla i Tester akumulatora z Lidla Edytowane 2 Stycznia 2018 przez pbet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 3 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2018 Mam taki prostownik z Lidla, jak dla mnie sprawdza się doskonale. Jedyny mankament to jest problem z włączeniem w przypadku znacznego rozładowania akumulatora poniżej 9V. Drugiego przyrządu nie mam i chyba nigdy nie kupię, mam multimetr, zresztą w prostowniku w pozycji startowej jest woltomierz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowalikd Opublikowano 12 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2018 Odświeżę trochę temat, naładowałem akumulator i jeździłem jakiś czas, zauważyłem, że jakoś dużo prądu znika podczas postoju. Sprawdzałem i z wartości 12.6 przez trzy noce bez jazdy napięcie spadło do 12.46 V, dla porównania odłączyłem klemę i przez dwie noce z 12.64 V spadło tylko do 12.62 V. Sprawdzałem w samochodzie po zamknięciu gasną wszystkie światła itp, co może być przyczyną takiego szybkiego spadku prądu na akumulatorze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 12 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2018 5 godzin temu, kowalikd napisał: co może być przyczyną takiego szybkiego spadku prądu na akumulatorze? Mierzysz napięcie, a nie prąd. Napięcie się zmienia z gęstością elektrolitu, a ten z temperaturą otoczenia. Taki pomiar niczego nie określa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowalikd Opublikowano 12 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2018 Temperatura taka sama tzn garaż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 12 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2018 Jeśli masz prąd zerowy BSI do 30 mA to znaczy, że to jest dobrze. Mrugająca dioda też pobiera prąd, tak jak wszelkie podtrzymania pamięci. Pilot w bezczynności też pobiera prąd, a baterii nie wyjmujemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowalikd Opublikowano 13 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2018 Wszystko się zgadza tylko czy to nie za szybko znika ten prąd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
airbites Opublikowano 13 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2018 To wyobraź sobie u mnie napięcie na akumulatorze po 300 km jazdy pokazuje ~12.5V, a na następny dzień akumulator pokazuje już 11,6V. Akumulator ma 2 lata i kilka mięsiecy. A producent to polski firmy Turborg(?). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi