elf Opublikowano 6 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2022 (edytowane) Może nie zwróciłeś uwagi, ale minimalny ubytek zawsze towarzyszy od wymiany do wymiany. Płukankę należałoby robić przed każdą wymianą. Bynajmniej ja to robię i z tego co można poczytać na forum większość stosuje taką metodę. @lufa jak nie zadbasz od początku to później drapiesz się po tyłku. Kolega chce przejść z jednego oleju na drugi to chyba wskazane przepłukanie. Edytowane 6 Lutego 2022 przez elf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawlik2 Opublikowano 6 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2022 Ja przez 3 lata miałem co 10 tys lanego elfa 5w40 a w 2020 zmienili dostawce i normy na castrol 5w30 rn17. A co proponujecie na plukanke ja myślałem nad liqud moli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lufa Opublikowano 6 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2022 30 tyś. to nowy silnik . I interwał olejowy producenta. Nie wszyscy płuczą bez pojęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawlik2 Opublikowano 6 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2022 Ja już mam najechane ponad 50 tys ale olej był co roku wymianiany Czyli ok 10 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 6 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2022 35 minut temu, slawlik2 napisał: Ja przez 3 lata miałem co 10 tys lanego elfa 5w40 a w 2020 zmienili dostawce i normy na castrol 5w30 rn17. Jeżeli masz filtr GPF/fap; - to należy stosować olej z normą RN17, - obecnie najbardziej markowy na rynku to ; YACCO GALAXIE A 0W40 PAO RN17 RSA , - Jaki olej wybrać - jeżeli nie masz, to bez problemu możesz stosować olej 5W40 wg; normy RN0700/0710 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elf Opublikowano 6 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2022 @slawlik2 wymieniam raz do roku nie bacząc na przejechane km. a płukankę używam liqud moli Płukanka nie zaszkodzi, wbrew temu co uważa @lufa Olej będzie dłużej 'przezroczysty' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawlik2 Opublikowano 7 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2022 Czy mógłbym dostać informacje czy przy korku zlewu oleju jest jakaś uszczelka zagniatana A jak jest to jakiej średnicy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elf Opublikowano 7 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2022 7703062062 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawlik2 Opublikowano 8 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2022 Ok dzięki Czyli 16 mm. Czyli cała grupa renault na takie same lub podobne srednice uszczelki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawlik2 Opublikowano 9 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2022 Jeszcze mam jedną prośbę czy mógłby mi ktoś podać jaki wymiar ma ten klucz kwadratowy do miski olejowej bo muszę sobie taki dorobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 9 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2022 Powinien być kwadrat 8 mm jak w pozostałych silnikach renault. Nasadka dostępna w sieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omega Opublikowano 9 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2022 Np. taka: https://allegro.pl/oferta/nasadka-klucz-korka-oleju-kwadrat-8-mm-beta-1494q-6888613472 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylwekdm Opublikowano 9 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2022 (edytowane) Ja się zaopatrzyłem u majfrendów na 20 wymian oleju za grosze: Podkładki 20 szt: Podkładki Nasadka: Nasadka kwadratowa 8 mm Zapasowy korek z magnesem: Korek spustowy Nasadka do filtra: Klucz do filtra Edytowane 9 Lutego 2022 przez sylwekdm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elf Opublikowano 9 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2022 Podkładki miedziane dostaniemy w najbliższym sklepie moto. Klucz (kwadrat) bez problemu zrobimy ze śruby. Wystarczy zeszlifować, a nawet użyć młotka, czyli kowal na zimno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omega Opublikowano 9 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2022 No, tylko to nie jest zwykła miedziana podkładka a twór bardziej skomplikowany: https://allegro.pl/oferta/uszczelka-korka-spustu-oleju-elring-834-823-16454-9351853269 Osobiście lubię pracować dobrymi/markowymi narzędziami, ale co kto lubi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi