Patrickptb Opublikowano 23 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2018 (edytowane) Witam, Szykuję się powoli do zakupu Renault Megane III w wersji kombi (2009-11). Od kilku dni czytam wasze opinie, oglądam ogłoszenia w PL i w UE. O ile do modelu jestem przekonany to zastanawiają mnie następujące kwestie: - limit kwotowy: maksymalnie 17.500zł. Są w podobnej kwocie Meganki sprowadzane zza granicy, ale kto mnie przekona, że w takiej cenie znajdę w miarę zdrowy okaz czy to mało prawdopodobne? - FAP: czy jest powód, aby obawiać się silników z FAPem? Czy ktoś mógłby opisać w kilku zdaniach plusy i minusy tej opcji zamiast DPF? - wyposażenie: na czym się skupiać, co w Megane świadczy o bardziej przydatnym wyposażeniu? Co świadczy o lepszej opcji wyposażeniowej? Czy większy ekran komputera pokładowego jest istotny/komfortowy czy to zbędny bajer? - silnik: najchętniej benzynowy, ale nie ma na to szans w podanej kwocie. A skoro zdecyduję się na Diesla to 1.5 dCi czy 1.9 130KM? Miesięcznie robię około 600 km, z czego prawie codzień wyjazd do pracy max 4 km w jedną stronę. Najprawdopodobniej zdecyduje się na zakup sprowadzanej, lekko uszkodzonej Meganki (np. 1,2), bo mimo ślicznego wyglądu nie mogę zaufać sprzedającemu ten okaz (3) 1. https://www.otomoto.pl/oferta/renault-megane-1-5-dci-2010-rok-kombi-lekko-uszkodozny-ID6z40pN.html 2. https://www.otomoto.pl/oferta/renault-megane-1-5-dci-kombi-klimatyzacja-ID6zDTBr.html 3. https://www.otomoto.pl/oferta/renault-megane-1-9-dci-130km-sportour-navi-klima-euro-5-ID6zBZkd.html Edytowane 23 Lutego 2018 przez Patrickptb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 23 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2018 Przy takich przebiegach zweryfikuj budżet lub model/fazę i szukaj benzyny nawet nie zwracając uwagi na diesle. Najlepiej 1.6 110KM. 9 minut temu, Patrickptb napisał: ale kto mnie przekona, że w takiej cenie znajdę w miarę zdrowy okaz czy to mało prawdopodobne? Nikt. Pewnie nikt nawet nie będzie próbował. 10 minut temu, Patrickptb napisał: FAP: czy jest powód, aby obawiać się silników z FAPem? Czy ktoś mógłby opisać w kilku zdaniach plusy i minusy tej opcji zamiast DPF? Szukajcie... a znajdziecie... 11 minut temu, Patrickptb napisał: wyposażenie: na czym się skupiać, co w Megane świadczy o bardziej przydatnym wyposażeniu? Co świadczy o lepszej opcji wyposażeniowej? Czy większy ekran komputera pokładowego jest istotny/komfortowy czy to zbędny bajer? Lepiej szukać bogato wyposażonych egzemplarzy. Siłą Megane jest fajne wyposażenie w dobrej cenie. Osobiście nie uważam navi za konieczność ale HF, dwustrefową klimę, pełną elektrykę, świata DRL, kontrolę trakcji, tempomat, czy radio BT/USB warto mieć. Na forum w plikach masz cenniki i katalogi. Przeglądnij i zobacz co mógłbyś mieć i zdecyduj co chciałbyś mieć. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konwil Opublikowano 23 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2018 (edytowane) @pbet odnośnie wyposażania, o którym wspomniałeś - to na pewno nie za te pieniądze. To raz, a dwa - światła dzienne fabryczne dopiero od 2012. Fajnie jest namawiać kogoś na samochód dobrze wyposażony, ale zacznijmy od tego, że Kolega @Patrickptb musiałby powiększyć budżet do pewnie >20 kPLN. Odnośnie silnika, to faktycznie na maksymalnie 4 km nawet ja nie będę go namawiał na dCi Chyba Kolega nie ma doświadczenia i - bez urazy - nie wyniósł wiele z przeczytanych tutaj >>naszych opinii<<. Co do FAP-a, to zasadniczo jest to filtr cząstek stałych i dla mnie zawsze było to to samo co DPF (przynajmniej jako użytkownika). W Renault nie ma z tym problemów, niemniej pieniądze, które Kolega chce przeznaczyć prowadzą nas do sporego przebiegu, prawie 10-letniego samochodu - więc tutaj może być różnie. PS: żaden z przywołanych samochodów mnie się nie podoba, co więcej: mam Megane II kombi 1.5 dCi z 2008 i uważam, że jest warte (i pewnie mógłbym je próbować za tyle sprzedać) ca. 13-14 kPLN - i w podanym budżecie chyba celowałbym w takie autko (zostanie trochę kasy na potencjalne naprawy/wymiany). A tu łatwiej o wspominane 1.6 16V. Edytowane 23 Lutego 2018 przez konwil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 23 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2018 (edytowane) @konwil dlatego napisałem o weryfikacji budżetu albo wersji. A druga sprawa to pisałem co fajnie mieć, niekoniecznie w tym konkretnie samochodzie. A może faktycznie lepiej polować na MII z końca produkcji w super stanie i z ekstra wyposażeniem? Może coś nawet zostanie na inne wydatki. Takie przemyślenia. Edytowane 23 Lutego 2018 przez pbet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konwil Opublikowano 23 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2018 Jasna sprawa, ja się zgadzam z tym, że to warto mieć. I co gorsza pewnie można to mieć kupując >>powypadkowego szrota<< przywiezionego z zagranicy - w podanym budżecie. Tego bym poradził koledze unikać. Jak ognia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mireczek01 Opublikowano 23 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2018 Dodatkowo chcesz kombi - dodatkowe ryzyko. Zobacz jak podskoczyła ilość oferowanych samochodów kombi na rynku. Na zachodzie najczęściej kombi mają wielkie przebiegi firmowe. Handlarze kupują za grosze i kręcą liczniki. Tam ludzie rzadko kupują kombi jak nie zarabiają na dodatkowej przestrzeni. Cofasz licznik 200-300 tys km i cena robi się atrakcyjna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lionel2000 Opublikowano 23 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2018 Jest jeszcze jedna ciekawostka, kolega jest z Tomaszowa a szuka samochodu w Krakowie. Oczywiście podróże kształcą, ale czy nie za droga ta nauka. W tym budżecie celował bym w MII benzyna 1,6 lub 2,0 LPG. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrickptb Opublikowano 23 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2018 (edytowane) 3 godziny temu, pbet napisał: Przy takich przebiegach zweryfikuj budżet lub model/fazę i szukaj benzyny nawet nie zwracając uwagi na diesle. 1 godzinę temu, konwil napisał: Kolega @Patrickptb musiałby powiększyć budżet do pewnie >20 kPLN. 1 godzinę temu, konwil napisał: I co gorsza pewnie można to mieć kupując >>powypadkowego szrota<< przywiezionego z zagranicy - w podanym budżecie. Tego bym poradził koledze unikać. Jak ognia. 1 godzinę temu, mireczek01 napisał: Dodatkowo chcesz kombi - dodatkowe ryzyko. 1 godzinę temu, Lionel2000 napisał: Jest jeszcze jedna ciekawostka, kolega jest z Tomaszowa a szuka samochodu w Krakowie. Dzięki pbet, konwil, mireczek01, Lionel2000 za cenne uwagi - zostałem co prawda jako "młody" na forum sprowadzony na ziemię, ale patrzycie na to obiektywnie i jako użytkownicy Renault wiecie co mówicie także tego było mi trzeba. 1 godzinę temu, Lionel2000 napisał: Oczywiście podróże kształcą, ale czy nie za droga ta nauka. Taki mam standard przy wyborze kolejnego już samochodu. Akurat nie jest to dla mnie problemem, zawsze z autem trafiałem jak należy, a biorąc pod uwagę szczegółowe wymagania przy wyszukiwaniu auta to muszę szukać gdzieś dalej. 1 godzinę temu, pbet napisał: A może faktycznie lepiej polować na MII z końca produkcji w super stanie i z ekstra wyposażeniem? Nie biorę tego pod uwagę, jeśli Megane to III, nie teraz to za pół roku. 1 godzinę temu, konwil napisał: Chyba Kolega nie ma doświadczenia i - bez urazy - nie wyniósł wiele z przeczytanych tutaj >>naszych opinii<<. Dlatego też napisałem tutaj, bo opinie, które czytałem tworzyły mieszane uczucia co do FAPa. Po cennych uwagach czas na przemyślenia, także albo zwiększę budżet (mniejsze ryzyko i lepsze wyposażenie a to dla mnie ważne) i wybiorę Pb zamiast ON, nadwozie mimo wszystko kombi, albo obniżę oczekiwania i zostanę przy łOplu Pozdrawiam. Edytowane 23 Lutego 2018 przez Patrickptb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Laros Opublikowano 24 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2018 12 godzin temu, konwil napisał: a dwa - światła dzienne fabryczne dopiero od 2012 Chodzi zapewne o led, "zwykłe" dzienne mam w roczniku 2009. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konwil Opublikowano 24 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2018 Racja @Laros Mój błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 24 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2018 18 godzin temu, Patrickptb napisał: Nie biorę tego pod uwagę, jeśli Megane to III, nie teraz to za pół roku. Jak Ci się nie spieszy to spokojnie ciułaj kapustę i w międzyczasie przeglądaj oferty. Ja bym szukał czegoś z polskiej sieci żeby łatwiej było sprawdzić historię. No i u nas kupuje się kombi nie tylko z powodów czysto zarobkowych. Jesteśmy "praktycznym" narodem. Osobiście pomijałbym w poszukiwaniach ogłoszenia handlarzy. Niby można teraz sprawdzić historię auta sprowadzonego przez rządowa stronę ale trzeba założyć sobie do tego profil zaufany i potwierdzić swoje dane w jakimś urzędzie albo ZUSie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papf Opublikowano 24 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2018 @pbet ta oprócz chyba akurat Niemiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 24 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2018 (edytowane) Faktycznie. "Obecnie w ewidencji dostępne są auta pochodzące z wybranych krajów europejskich (m.in. z Francji, Belgii, Holandii, Włoch, Szwecji) a także z USA i Kanady. W sumie to 21 rynków, z których dziś pochodzi ponad 4,5 mln aut zarejestrowanych w Polsce. W przyszłości możliwe jest rozszerzenie usługi o kolejne kraje, w tym m.in. o Niemcy." Miejmy nadzieję, że wkrótce i auta z DE będą do sprawdzenia w ten sposób. Edytowane 24 Lutego 2018 przez pbet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi