Skocz do zawartości

Dołożenie świateł pure vision led

Rekomendowane odpowiedzi

Jakoś od 4 lat nie miałem żadnych problemów z lampami w Megane 4 ..czy też oświetleniem w tym aucie - poza oczywiście wymianą kompletu żarówek mijania H7  ( fabryczne Osram świeciły ponad rok- obecne Osram Ultra Life świecą już 3 lata.)... oczywiscie nie świecą zapewnie one  tak dobrze  i tak " zimnym" światłem jak ledy /pure ledy renault ...ale świecą naprawdę dobrze jak na halogeny i przede wszystkim są bardzo trwałe o czym już się przekonałem...

Wiem ,że np. w Niemczech  część retrofitów  posiada tamtejszą homologację a część nie bo m.innymi sprawiają problemy techniczne podobne do opisywanych w tym wątku  .... w Polsce natomiast (przynajmniej na razie) żaden z retrofitów  nie posiada homologacji  więc obok problemów technicznych można jeszcze stracić "parę gr." przy nadgorliwej kontroli na drodze... 

O "oślepianiu" innych kierowców już nawet nie wspomnę ... 

Pzdr

• Zwycięzca 1

Wiem ,że chodziło tutaj o "podmiankę" lamp halogenowych na pure led renault montowanych fabrycznie ... (piszę o tym powyżej) temu też jest poświęcony ten wątek forum ...jednak   sporo ostatnich postów dotyczyło także -zauważ- "podmianki " żarówek H7 na Ledy (retrofity) ...

Zarówno jedno jak i drugie kończy się problemami niestety i nie jest to po prostu  plug & play... 

Też kiedyś myślałem o takiej podmiance lamp czy też choćby żarówek na retrofity ale po "przygodach" forumowiczów  stwierdziłem ,że to nie ma sensu...

Tak poza tematem troszkę ...będę wkrótce zmieniał auto i na pewno bez pełnych ledów ( z przodu)  nie kupię ...ostatnio w salonie Renault zaskoczyło mnie np. rozwiązanie w najnowszym Dusterze  gdzie mamy przednie lampy ledowe ( dzienne i mijania) natomiast w tych samych lampach zastosowany jest zwykły halogen H7 do świateł drogowych ... wiem ,że to auto budżetowe ale nawet w opcji nie ma pełnych ledów ...dla mnie masakra....

Pozdrawiam 

Edytowane przez Kamill01

• 3 miesiące temu...

Witam.

Mam problem.

Dołożyłem kilka miesięcy temu lampy pure vision do MIV PH1.

Wszystko z nimi było ok, tylko brakowało kodowania. (nie działało flash to pass i przywitanie światłami)

Wczoraj zrobiłem DDT4ALL kodowanie wg instukcji, które są na forach.

Flash to pass działa ale świeci się błąd control lighting.

Próbowałem ponownie zmieniać ustawienia HIGH / LOW Beam z LED na Halogen - nie pomogło.

Zauważyłem też, że w pozycji 0 światła drl świecą mocniej niż w pozycji pozycyjne. Tak jakby 0 to były dzienne.

Nie pamiętam już ilo pinową mam wiązke.

Załączam zrzut ekranu.

Co może być nie tak?

Jak ewentualnie wyłączyć sprawdzanie świateł/żarówek (wszystkie żarówki w aucie ok).

Przed zmianą kodowania nie było błędu świateł. Oprócz napisu checking lights pulsuje ikonka świateł mijania.

Pozdrawiam

Piotrek

PXL_20250406_085638789.jpg

Edytowane przez zioolko

• 3 miesiące temu...

Witam wszystkich posiadam Megi z 2021 r i chciałbym zmienić lampy na h7 na full led przerabiał ktoś temat w polifcie.

Bo sztuczna mi mówi że muszą być lampy tylko z polifta pure vision led ale trzeba niby jakieś kable dokładać i jakiś moduł ktoś coś na ten temat wie.

• 7 miesięcy temu...

Cześć. Jakiś czas temu miałem zmienione światła H7 na PureLed i właściwie jedyny problem (poza świeceniem bez szału tych ledów), który dostrzegłem, było brak "mrugnięcia" długimi przy włączonych dziennych - kontrolka drogowych świeciła, ale rzeczywiście mrugnięcia nie było. Oczywiście przeczytałem wszystkie wypowiedzi z tego forum, doczytałem również, że - cyt.: "Jest o tym 19 podstron tego forum. Opisane jest 'wszystko'", ale jednak chyba nie wszystko.

Przejdę do meritum. 

Otóż teraz w końcu zabrałem się za "poprawę" tej niedoskonałości. Aby nie przedłużać - idąc różnymi ścieżkami tu podanymi za pomocą ddt4all dokonałem korekty zapisów - najpierw wg danych, które podał tu Rafael156 (str. 11 i wcześ.), który podobnie jak ja posiada megane IV (mój egz. to rocznik z początku 2020, jeszcze sprzed liftu, bluedci - podaję na wszelki wypadek), a następnie zgodnie z tym co przedstawił zioolko (str. 19). Zaznaczam tu, że aby nie zaśmiecać forum, wcześniej wysłałem do tych forumowiczów prywatne wiadomości, ale nie otrzymałem odpowiedzi, prawdopodobnie z powodu bardzo dawnej aktywności na forum.

I teraz tak: mrugnięcie jest, ale... no właśnie: 

1) świeci się kontrolka "check engine" i wyświetla się komunikat: "skontroluj oświetlenie",

2) na włączonym zapłonie/silniku w pozycji "0" mocno świeci led świateł dziennych oraz mocno podświetla deskę rozdzielczą,

3) brak różnicy w natężeniu led świateł dziennych przy włączonych światłach pozycyjnych i tylko samymi ledami dziennymi; wcześniej przy włączeniu świateł pozycyjnych ledy dziennie "przygaszały",

4) pomijając fakt, że po zmianie świateł na pure led nie działała opcja "automatyczne światła drogowe" ale po pchnieciu manetki wyświetlała się biała kontrolka, to teraz nawet ta kontrolka nie świeci. Oczywiście samo świecenie kontrolki do szczęścia mi niepotrzebne, ale może przy okazji ww. problemów zadam pytanie dodatkowe: znacie opcję, aby ta funkcja w ogóle działała? 

Bardzo proszę, aby ktoś z forumowiczów podesłał screeny z całego zapisu ustawień lamp u siebie, ewent. konkretne wskazówki. Będę bardzo wdzięczny. 

Marek