kecyrf Opublikowano 14 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2018 Witam. Mam pytanko odnośnie co poczynić w zaistniałej sytuacji. Żona właśnie wracała z pracy, około 18 km. Po tym miała krótki postój i potem jak już zaczęła jechać to po minucie, dwóch zaczął silnik chodzić głośno i spadła moc. Po przejechaniu 2-3 kilometrów (było około 500 m od domu), silnik z powrotem zaczął chodzić cicho i moc raczej też wróciła. Ale jak pisałem przejechała tak 500 m i zostawiła megankę pod domem. Kazałem sprawdzić czy nie ma komunikatów żadnych to mówi że nie jedynie wyskoczyło niski poziom oleju i ikonka silnika (ale to chyba powinno się świecić na wyłączonym silniku), szczegóły na załączonym zdjęciu. I tu mam pytanko co robić dalej? Czy mogę odpalić i spróbować jechać czy .... Dodam że chodzi o silnik 1.5 dci 107 KM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit-men Opublikowano 14 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2018 Poziom ojeju to tylko pokazuje ,że jest ok ,trzeba sprawdzić dlaczego zapaliła się ikonka silnika wg mnie to tylko CLIP da odpowiedź o co chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kecyrf Opublikowano 14 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2018 (edytowane) Czyli można zaryzykować podjechać do mechanika czy nie? Czy może ktoś polecić kogoś z okolic Kalisza? Edytowane 15 Maja 2018 przez kecyrf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 15 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2018 Ta kontrolka, świecąca na czerwono - to wyraźne ostrzeżenie/zagrożenie dla silnika. Nie zapalać silnika, przed wcześniejszą kontrolą, (brak oleju, płynu chłodzącego, uszkodzony czujnik temperatury silnika). Poszukaj w necie, zadzwoń do kumatego mechanika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jottar Opublikowano 15 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2018 (edytowane) Jaka czerwona kontrolka? Jest tylko check engine, który pali się zawsze przy włączonym zapłonie przed uruchomieniem silnika. W razie poważnego błędu jest czerwony klucz, stop i komunikat "ryzyko awarii silnika". Edytowane 15 Maja 2018 przez Jottar 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niebianskaskurwoala Opublikowano 15 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2018 Może po prostu DPF się mocniej zapchał i zaczął wypalać? Nie widzę tutaj niczego podejrzanego, tak jak pisze Jottar, na wyświetlaczu jest jasny komunikat jeśli się coś złego dzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kecyrf Opublikowano 15 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2018 (edytowane) Właśnie byłem na miejscu, auto odpala, kontrolka gaśnie. Silnik chodzi normalnie, no może ciut głośniej ale może dlatego że zimny a może mi się wydawać. Więc odpalam i jadę na kompa. P.s. No i nie dojechalem po 3-4 min w aucie był jak strzał czy coś się zerwał i zgasł. Czekam na mechanika. Sprawa się wyjaśniła i niestety poszedł rozrząd. Edytowane 15 Maja 2018 przez kecyrf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 15 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2018 @kecyrf współczuję... ale powiedz pasek Ci strzelił przy 78.000 km? Ile miał lat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kecyrf Opublikowano 15 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2018 Sorki nie zmieniłem opisu (już w miarę ok), dokładnie nie wiem bo żona nim teraz jeździ. ale koło 120 tys. będzie. Rocznik 2009, 78 tys. miał jak kupowałem i 300 km wcześniej miał wymianę w serwisie całej jednostki silnika z osprzętem. No nic, trzeba wyremontować i śmigać dalej (bywają gorsze rzeczy). Przez 14 lat naprawiałem tylko diody na alternatorze, więc się zebrało ;). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 15 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2018 Czyli rozrząd miał jakieś 40 000 km? A lat? Bardzo to dziwne. No ale nic. 3mam kciuki, powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kecyrf Opublikowano 15 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2018 Wymiana była w 2014 r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 15 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2018 Teściowi rok temu też niby strzelił rozrząd. Mechanik zrobił, odpalił i znowu to samo... okazało się, że panewki się obróciły. To co prawda był Scenic II 1.9 ale może warto podpowiedzieć mechanikowi żeby sprawdził bo to bardzo dziwne, że po 4 latach i 40 000 km rozrząd się posypał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kecyrf Opublikowano 15 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2018 Ok, dzięki za radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi