Andrzej-2010 Opublikowano 27 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2018 Zmieniłeś UPC na uboższą wersje wyposażenia. Odnośnie błędu P2502, to prawdopodobnie powiązany jest ze zmiana tego modułu. Na clipie należy ustawić rodzaj alternatora - patrz ; Wymiana moduł UPC 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MEGI-MAX Opublikowano 27 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2018 Błąd P2502 wystąpił wcześniej , dlatego postanowiłem podmienić UPC ....Panowie jaka jest prawidłowa wartość prądu ładowania?W jakim przedziale się powinna mieścić?U mnie zaczyna się 14,2v a po chwili spada do 13.8v Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 27 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2018 Wartość napięcia uzależniona jest od wielu czynników. !3,76 dla nowego pełnego akumulatora. 14,40 dla rozładowanego dobrego akumulatora. Górna wartość rośnie w temperaturach otoczenia poniżej 20 stopni C.. To napięcie na którym pojawia się błąd jest na zasilaniu UCH. Tam przy włączonym silniku nigdy nie powinno być mniej jak 13V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MEGI-MAX Opublikowano 27 Maja 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2018 Do UCH zasilanie idzie z BSI ? Mam na myśli ta biala kostke z czerwonym przewodem.. Nie zaglądałem do kostek UCH może tam jest jakiś styk zanieczyszony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 27 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2018 UCH jest wspólne z BSI - można tam wyczyścić po odłączeniu akumulatora. Napięcie możesz zmierzyć na zapalniczce - jest bardzo bliskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MEGI-MAX Opublikowano 4 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2018 Czy ktoś z szanownych kolegów posiada informację w jaki sposób alternator ładuje akumulator ? Czy ładowanie odbywa się poprzez sterownik silnika?.....Pytam ponieważ moje problemy z obrotami przy uruchamianiu silnika zaczęły się w momencie wymiany regulatora napięcia ...W miniony weekend mierzyłem ładowanie i na początku było 14,2 (akumulator wcześniej naładowany na ful) po godzinie jazdy ładowanie spadło do 13,8.Jaki obwód steruje napięciem ładowania akumulatora? Czy prawdą jest że alternator należy przyuczyć w programie tak aby mógł właściwie pracować?Możliwe że coś się w tym temacie poprzestawiało i stąd mam te problemy? Dodam jeszcze , że przy ładowaniu 14,2 V obroty silnika przy uruchamianiu były idealne....później jak ładowanie spadło do 13,8 V znowu zaczął start od 500 obrotów.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 4 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2018 Dnia 23.05.2018 o 11:43, MEGI-MAX napisał: Regulator był wcześniej wymieniany i w sumie od tego zaczął się ten problem...Kupiłem używany alternator zregenerowałem go i podmieniłem , teraz mam pewność że wszystko jest ok.. Dnia 26.05.2018 o 11:07, MEGI-MAX napisał: Alternator był sprawdzany na stanowisku i wszystko jest w porządku... Takie same zachowanie było na poprzednim alternatorze. Czy regulator był dobrany według danych z tabliczki na alternatorze ? Czy masz dobry akumulator? Nie wykonujesz kroków zalecanych tylko nadal prowadzisz dyskusję akademicką. Tak, to będzie to proces bez końca według mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MEGI-MAX Opublikowano 4 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2018 Regulator był dobrany według tabliczki , akumulator nowy... Wykonałem wszystkie możliwe kroki... w dalszym ciągu nic się nie zmienia.Moje pytanie dotyczy regulacji ładowania akumulatora. Jaki element jest za to odpowiedzialny? Czy steruje tym komputer razem z BSI ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 4 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2018 Podepnij clipa i sprawdż czy skonfigurowany został odpowiedni typ alternatora. O wielkości napięcia ładowania akumulatora decyduje regulator napięcia. Regulator podaje na sterownik silnika sygnał prostokątny informując o procentowym wykorzystaniu alternatora. Na tej podstawie sterownik np.;dopuszcza włączenie grzałek, albo obciążenie mocniejsze przez wentylatory i to jest całe sterowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 4 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2018 4 godziny temu, MEGI-MAX napisał: Czy ktoś z szanownych kolegów posiada informację w jaki sposób alternator ładuje akumulator ? Czy ładowanie odbywa się poprzez sterownik silnika Alternator w tym modelu jest standardowy, napięcie ładowania zależy od regulatora. Sterownik silnika nie ma wpływu na napięcie ładowania. O napięciu ładowania może też decydować obciążenie alternatora odbiornikami. 4 godziny temu, MEGI-MAX napisał: Czy prawdą jest że alternator należy przyuczyć w programie tak aby mógł właściwie pracować? Nie jest prawdą. Tak jak kolega powyżej napisał, w module UPC powinna być wpisana informacja o rodzaju założonego alternatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MEGI-MAX Opublikowano 4 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2018 Dziękuję za odpowiedź...W środę jestem umówiony na diagnostykę..Co do rodzaju alternatora to jakie mogą być warianty? Chodzi tutaj o moc alternatora czy numer fabryczny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 4 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2018 Można wpisać takie typy alternatora: 1 - TG11 110 VALEO 2 - SG VALEO12 3 - LIE 150 BOSCH 4 - SG15L VALEO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MEGI-MAX Opublikowano 4 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2018 Dzięki serdeczne....sprawdzę to w środę..Czy samo koło pasowe , to znaczy jego uszkodzenie.... może być powodem spadków ładowania ? Miał ktoś taki przypadek? Nie jestem pewien co do sprawności mojego koła , mam wrażenie że podczas pracy silnika delikatnie skacze pasek i poza tym od czasu do czasu słychać delikatne popiskiwanie...Zastanawiam się czy moment obrotowy z koła jest przenoszony tak jak należy na alternator i sprężarkę? W czwartek mam wizytę w warsztacie to poproszę o sprawdzenie tego koła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 5 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2018 Musisz ściągnąć prawe koło i plastikowe nadkole. Należy włączyć klimatyzację, światła, dać po garach i obserwować ; - Czy pasek osprzętu ; - chodzi cicho? - nie ma skłonności do spadania? - jest wystarczająco mocno naciągnięty? - czy pasek nie wpada w drgania ? - czy koło pasowe wału chodzi równo nie bije na boki ? - czy wszystkie koła są w jednej płaszczyźnie? ( wymiana na nowe ), - czy koła nie są nadmiernie wyrobione/wypracowane?? Już o kole na wale pisałem. Instrukcja zaleca dla bezpieczeństwa wymianę po 120.000 km, tylko na oryginał. Zmień również pasek napędu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MEGI-MAX Opublikowano 6 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2018 Jestem po diagnostyce błędy wykasowane , wszystko wskazuje na to że powodem pływających obrotów był najprawdopodobniej regulator napięcia. Dwa dni temu zmieniłem na stary regulator w którym wymieniłem szczotki , od tego czasu wszystko wróciło do normy po mimo tego że ładowanie jest na poziomie 13,8 v - 14 v ...W nowym regulatorze który zakupiłem..... myśląc że ładowanie na poziomie 13,8 v jest niepoprawne ładowanie było na poziomie 14,4 v - 14,2 v ....Czy ktoś to może racjonalnie wyjaśnić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi