Vanhoya Opublikowano 12 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2018 Witam. Drogą kupna nabyłem Megane 3, dołożyłem instalację LPG i chciałbym wymienić świece żarowe oraz kable zapłonowe. Jakie świece i kable polecane są do tego silnika z założoną instalacją gazową? Silnik to 1.6, 16V, 110KM. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 12 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2018 A widziałeś pod maską kable zapłonowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarna1 Opublikowano 12 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2018 Są ale niskiego napięcia ;) świec żarowych też nie znajdziesz. Najwyżej zapłonowe. A te najlepiej kup oryginalne w jednym z wielu sklepów internetowych z częściami do renault. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dreq02 Opublikowano 31 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2018 świecie dobrze wymienić. Jeśli są w słabym stanie stąd cewki padają. Ja mam NGK i na razie jest ok i cewki działają poprawnie. W pierwszej megane po założeniu gazu nie wymieniłem świec (dawne czasy) i po 2 miesiącach padła jedna cewka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luktal Opublikowano 9 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2019 Nowe świece warto też wyregulować do gazu (przerwa). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelsonx Opublikowano 21 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2019 Dnia 9.05.2019 o 18:42, luktal napisał: Nowe świece warto też wyregulować do gazu (przerwa). Bzdura chyba w polonezie albo jak kompresja słaba. Jak na fabrycznej nowej świecy jest problem z silnikiem na gazie to znaczy że jest problem z instalacją układem zapłonowym lub silnikiem np słabsza kompresja na jakimś cylindrze itp. zmniejszenie przerwy tylko maskuje chorobę. A jazda na ubogiej mieszance zaowocuje naprawą głowicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luktal Opublikowano 23 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2019 @pawelsonx niestety nie masz racji. Jeśli świeca nie jest dedykowana do tego konkretnie silnika, a jest do kilku silników (świeca uniwersalna) dobrze jest ja wyregulować. Jak łączysz rozmiar przerwy na świecy z powstaniem ubogiej mieszanki? Jestem bardzo ciekaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lelupi Opublikowano 23 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2019 Luktal niestety nie masz racji. Panuje obiegowa opinia, poparta też doświadczeniem, aby zmniejszyć zalecaną przerwę na świecy do 0,8-0,7 mm, aby cewki miały "łatwiej" co wydatnie przedłuża ich trwałość. A wiadomo, cewki w tych silnikach są chimeryczne. Ponoć też, nie mam praktyki, nie miałem auta z gazem, dobrze wpływa na pracę silnika na tym paliwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luktal Opublikowano 23 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2019 @Lelupi chyba pomyliłeś osoby. Bo ja pisałem o konieczności regulacji. Nie chodzi tylko o to by odciążyć cewki (choć ten efekt też oczywiście przy okazji występuje) ale by poprawić parametry zapłonu mieszanki (są różnice między mieszankami z benzyna-powietrze a gaz-powietrze). Jak cewka kuleje to się ja wymienia, jak przewody kuleją to się je wymienia, jak się montuje świece uniwersalne to się je reguluje, potem po pewnym czasie ponawia się regulacje i nie ma problemu z zapłonem. Tak mówi teoria i praktyka, w tym własna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lelupi Opublikowano 23 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2019 Nic nie pomyliłem. Ty piszesz o potrzebie regulacji do fabrycznej wartości zalecanej przez producenta auta, a ja o profilaktycznym zmniejszeniu przerwy poniżej tej wartości. A przy okazji, możesz pokazać świecę "nie uniwersalną" do silnika z tego wątku. Świece w opakowaniach z logiem producent auta, są dokładnie tak samo "uniwersalne" jak świece dostępne na rynku aftermarket. Cudzysłowy użyłem nieprzypadkowo. Ostatni raz regulowałem przerwę na świecy wieki temu, w PF126. Od tego czasu zawsze montuje świece prosto z opakowania, przy sprawnym aucie nie mam żadnych problemów z zapłonem. Świece jeżdżą nie ruszane do następnej wymiany. Nie polemizuje z potrzebą regulacji przerwy (na wartości inne niż fabryczne) na świecy, jedni robią, inni nie, a wszyscy jadą. Ja jednak wolę, jak przerwa jest większa ( fabryczna wartość), tak aby wykorzystać maksymalnie energię iskry, co wpłynie na łatwiejszy i bardziej efektywny zapłon. Oczywiście przy w pełni sprawnym układzie zapłonowym. Właśnie o tym pisał Pawelsonx. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luktal Opublikowano 23 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2019 (edytowane) Nie mogę pokazać takowej, bo nie interesowałem się czy są czy nie (nie mam tego silnika, to i nie mam takiej potrzeby), ale jeśli jest świeca w fabrycznym opakowaniu Renault z numerem takim jak powinna być to ufam że marka zadbała o to by była ona już z właściwą przerwą pod zasilanie takim paliwem jak wyjechało z fabryki (chyba nie było w tym aucie fabrycznego LPG). Co do samej regulacji to pisałem dokładnie o tej co Ty. Nie o przerwie zalecanej przez producenta (w książce do M3 takowa nie jest podana nawet, zresztą nie ma chyba w M3 fabrycznego LPG), ale o przerwie do gazu. Edit: Ok. Wiem już co zmyliło. W M3 fabryczne świece są jedno-elektrodowe. W tych też pod LPG bym zmniejszył przerwę. (Założyłem że mogą być kilku-elektrodowe a tych się nie reguluje). Edytowane 23 Czerwca 2019 przez luktal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi