br501 Opublikowano 23 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2018 Witajcie. Jestem w trakcie dokładania czujników cofania do swojej meganki. Zakupiłem moduł 259905417R-A, wiązkę z czujnikami, przycisk do wyłączania, głośniczek i przystąpiłem do testów. Podłączyłem wszystko do istniejącej już instalacji. Aktywowałem PDC w liczniku. Niestety, ale czujniki nie piszczą po włączeniu wstecznego. Jedyna reakcja to taka: Jak wrzucę wsteczny i włączę kluczyk na zapłon to słyszę pojedyncze krótkie piknięcie. Po zbliżeniu ręki do czujnika nic nie słychać. Na desce nie wyświetla się żaden błąd. Dodam, że nie montowałem czujników w zderzaku tylko rozwiesiłem ją tak, żeby nie leżała na ziemi. Przetestowałem też z odpiętą wiązką. Wtedy wyświetla na desce "Skontroluj system parkowania" i po wrzuceniu wstecznego słychać dwa długie piknięcia. Po podłączeniu komputera wyświetla jakieś wartości. Błędów brak. Co może być przyczyną nie piszczenia? Samochód musi być w ruchu? Silnik musi pracować? Nie wiem? Pomożecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konwil Opublikowano 24 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2018 Jeśli przy wrzucaniu wstecznego słyszysz dźwięk z głośnika czujników, tzn. że czujniki się uruchamiają i wówczas powinny piszczeć (po wykryciu przeszkody). Prawdopodobnie potrzebny jest zapłon, bez którego ww. dźwięku również nie usłyszysz. Jeśli na desce rozdzielczej masz informację "Skontroluj...", tzn. że z systemem parkowania jednak coś jest nie tak i nie będzie działał. Wiele Ci nie pomogłem, ale podstawowe informacje masz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 24 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2018 Sprawdź czy w menu osobistym licznika masz ustawioną odpowiednią głośność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
br501 Opublikowano 24 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2018 Zmieniałem i na 1 i na 5. Nic to nie dało. Dziwne jest to, że dźwięk kontrolny pojawia się tylko po tym jak wrzucę wsteczny y przekręce na zapłon. Później po ponownym włączeniu nie pojawia się już dźwięk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Silverek Opublikowano 24 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2018 @br501 czujniki sprawdzasz na zapłonie czy na uruchomionym silniku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
br501 Opublikowano 24 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2018 Na zapłonie i na uruchomionym silniku. Bez zmian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Silverek Opublikowano 24 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2018 Jeśli po wrzuceniu wstecznego słyszysz pojedynczy "pik" to znaczy, że czujniki się uruchomiły. Skoro później nie masz żadnych sygnałów to pewnie łapią jakiś błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
br501 Opublikowano 24 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2018 Właśnie pik jest tylko po włączeniu zapłonu z wstecznym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konwil Opublikowano 24 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2018 2 godziny temu, br501 napisał: Dziwne jest to, że dźwięk kontrolny pojawia się tylko po tym jak wrzucę wsteczny y przekręce na zapłon. Później po ponownym włączeniu nie pojawia się już dźwięk. Dźwięk, jak nazwaliśmy go - kontrolny - powinien być słyszalny: a) kiedy w odpalonym samochodzie/po zapłonie włączysz bieg wsteczny, b) w momencie zaraz po odpaleniu samochodu, kiedy jest wrzucony bieg wsteczny. Głośność max to 5, min to 1 - ale skoro pokazuje się błąd, to tutaj bym nie szukał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Silverek Opublikowano 24 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2018 @konwil z tego co pisał kolega to żaden błąd nie wyskakuje. Dopiero gdy odepnie wiązkę to wtedy wyskakuje komunikat. 16 godzin temu, br501 napisał: Na desce nie wyświetla się żaden błąd. 16 godzin temu, br501 napisał: Przetestowałem też z odpiętą wiązką. Wtedy wyświetla na desce "Skontroluj system parkowania" i po wrzuceniu wstecznego słychać dwa długie piknięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
br501 Opublikowano 24 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2018 No możę trochę nie jasno napisałem. Po podpięciu wszystkiego jak trzeba nie wyświetla żadnych błędów, ale głośnik nie wydaje dźwięków po zbliżeniu ręki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Silverek Opublikowano 24 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2018 Podpytajmy naszego specjalisty odd tego typu rzeczy @cinas masz jakiś pomysł na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konwil Opublikowano 24 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2018 OK, teraz zrozumiałem To teoretycznie faktycznie powinno działać, a błąd po odpięciu wyświetla się prawidłowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolaa Opublikowano 24 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2018 a może głośność masz w ustawieniach ustawioną na 0? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Silverek Opublikowano 24 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2018 @karolaa kolega pisał, że zmieniał głośność na 5 i nic to nie dało. 4 godziny temu, br501 napisał: Zmieniałem i na 1 i na 5. Nic to nie dało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi