Bulco Opublikowano 15 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2019 Witam. Piszę z prośbą o podanie informacji spod jakich uszczelek w silniku 1.6 może wyciekać olej? Wiem o uszczelce lub dokładniej w naszych Megankach masie uszczelniającej pokrywy zaworów, ale gdzie jeszcze są takie miejsca? Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
droopy Opublikowano 15 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2019 A w jakiej okolicy masz ten wyciek? Nagminne w tych silnikach są wycieki z łączenia odmy, cała góra sobie pływa, olej może dostawać się wtedy też do gniazd cewek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wefwefwef Opublikowano 15 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2019 Ciężko mi powiedzieć, ale gdy patrzymy od dołu to na długość przedramienia w górę. Spływa on po skrzyni(?) i spada na pokrywę pod silnikiem. Tak, podczas wymiany swiec był olej w gwiazdach. Czy to coś poważnego i jaki jest koszt naprawy? Obecny olej siedzi w silniku od 10 tys km i patrząc na bagnet ubyło go max 2-3 mm, a podczas kontroli na wyświetlaczu raz brakuje jednej kropki, raz nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
droopy Opublikowano 15 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2019 (edytowane) Spływa po skrzyni biegów? To chyba nie będzie w takim razie to, z tej odmy aż tak nie rzyga tym olejem według mnie. Jeśli miałeś trochę oleju w świecach, to warto sprawdzić to połączenie, ale wątpię, że waliłoby olejem tak, żeby spływało po całym silniku na skrzynię i jeszcze potem na osłonę plastikową. Jak miałeś olej tam w tych gniazdach, to jest to o tyle poważne, że cewki pływają sobie w oleju, raczej im nie służy takie środowisko ;) Ogólnie na górze może jeszcze się olej pojawiać przy czujniku położenia wałka rozrządu. Jesteś w ogóle pewny, że to olej? W ogóle czemu ja odpowiadam teraz komuś innego? Zauważyłem to, jak już napisałem to co wyżej ;P Edytowane 15 Lutego 2019 przez droopy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wefwefwef Opublikowano 15 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2019 Temat pisałem z laptopa, a odpowiedź z telefonu. Nawet nie wiedziałem, że mam 2 konta. Tak jestem pewien, że to olej. Nie mam teraz jak pokazać dokładnego zdjęcia. Jedynie coś takiego. Ścieka z skądś wyżej, dokładnie nad tym miejscem. Patrząc w głąb na silnik widać to miejsce. Krople znajdowały się na jakby poziomej części silnika/blaszce/miejscu łączenia, ciężko to opisać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unkas Opublikowano 19 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2019 Dnia 15.02.2019 o 18:33, droopy napisał: Nagminne w tych silnikach są wycieki z łączenia odmy, cała góra sobie pływa @droopy możesz rozwinąć ten temat , gdzie tego szukać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
droopy Opublikowano 19 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2019 (edytowane) @unkas trzeba ściągnąć kolektor ssący. Odma jest tak jakby za cewkami. Pod kolektorem ma połączenie z pokrywą zaworów i tam lubi się mocno pocić. Na zdjęciu poniżej masz zaznaczony otworek, o którym mowa, miejsce tego łączenia Jeszcze jedno zdjęcie, bo znalazłem, masz pogląd na silnik już ze zdjętym kolektorem ssącym i otworek ze zdjęcia wyżej zaznaczony kółkiem. Edytowane 19 Lutego 2019 przez droopy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 19 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2019 Dnia 15.02.2019 o 21:18, wefwefwef napisał: Ścieka z skądś wyżej, dokładnie nad tym miejscem. Auto się porusza, przyspiesza, hamuje i wcale nie musi być wyciek nad tym miejscem. Warto sprawdzić stan elektrozaworu KZFR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu73 Opublikowano 19 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2019 Trzeba silnik umyć i obserwować wtedy zlokalizujesz bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelek1 Opublikowano 19 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2019 to racja, najpierw umyj silnik - normalna procedura. Kup sobie zmywacz do hamulców i popryskaj gdzie masz olej (od razu wyschnie). Bo na razie według Twojego zdjęcia można przez internet nawet stwierdzić, że poci się łączenie silnika ze skrzynią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unkas Opublikowano 21 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2019 @droopy czy po zdjęciu kolektora trzeba wymieniać uszczelki ? Czy to są te uszczelki ? https://www.renault-czesci.pl/uszczelka-kolektora-ssacego-renault-oryginal-82002,3,1627,1853 https://www.renault-czesci.pl/uszczelka-kolektora-ssacego-renault-8200052311-mot,3,934,902 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wefwefwef Opublikowano 21 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2019 Zgadza się, to była odma i to ona narobiła tyle syfu. Teraz wszystko jest czysciutkie. ☺ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
droopy Opublikowano 22 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2019 @unkas raczej warto je wymienić, i tak ściągasz, a nie są specjalnie drogie. U mnie te 4 uszczelki kolektora były już bardzo twarde. Na pewno z wyglądu były takie same, jak z linku co podałeś, ale mam MII, więc nie wiem czy one się różnią czymkolwiek. Jakbyś zrzucał kolektor to trzymaj go poziomo (tak jak jest zamontowany) zanim nie wytargasz go daleko od silnika, dużo oleju może Ci się wylać, jak przechylisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unkas Opublikowano 22 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2019 @droopy dzięki za informacje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu83 Opublikowano 17 Września 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2019 (edytowane) Witam, czeka mnie podobna operacja -cieknie mi spod separatora odmy. Ta pokrywa jest połączona (z pokrywą zaworów) uszczelką czy masą uszczelniającą? Megane 2, 1.6 16v Edytowane 17 Września 2019 przez krzychu83 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi