Renia08 Opublikowano 22 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2019 Witam. Pytanie proste bo nie mogę nigdzie znaleźć konkretniej odpowiedzi dotyczacej tego konkretnego modelu. Czy w Megane 3 ph1 jest opcja świateł awaryjnych podczas nagłego hamowania? Meganka z końca 2008 roku. Nie zauważyłem tego u siebie. Więc, opcji takiej nie ma? Czy trzeba uruchomić Clipem? (Czyli zapłacić) Jak taki temat już istnieje to proszę o przeniesienie lub nakierowanie, jeśli nie ma to fajnie jakby temat się rozwinął o systemach bezpieczeństwa w Megankach M3 ph1. Jestem bardzo ich ciekaw jakie były jakie są i jakie można włączyć albo dołożyć. Nie interesują mnie Meganki ph2 ani ph3 bo tam to już inna bajka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 22 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2019 To musi być bardzo mocne hamowanie. Temat był już poruszany, poszukaj. Jak chcesz sprawdzić na 100% czy masz to się rozpędź na prostej, nieuczęszczanej drodze i walnij w pedał z dużą mocą i zdecydowaniem. Nie wiem jaką masz wersję wyposażenia ale wydaje mi się, że Twoje auto powinno mieć taką funkcję. Mi uruchomiło się to tylko raz, gdy hamowałem przed sarnami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Renia08 Opublikowano 22 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2019 Mam wersję Dynamique. I raczej "biedowersja" to nie jest. Dzisiaj w takim razie sprawdzę. A tematu naprawdę nie mogłem znaleźć :( były poruszane ale w MII. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 22 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2019 A AFU (system wspomagania nagłego hamowania) masz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Renia08 Opublikowano 22 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2019 Nawet nie mam pojęcia jak to sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 22 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2019 (edytowane) W dziale pliki jest katalog dla Megane III gama 2009. Tam wychodzi na to, że każda, nawet najbiedniejsza wersja ma ABS z systemem wspomagania nagłego hamowania i sygnalizacją nagłego hamowania awaryjnymi. Edytowane 22 Lutego 2019 przez pbet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Renia08 Opublikowano 22 Lutego 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2019 W sumie Renault się chwalił strasznie bezpieczeństwem w Megance więc dziwne jakby tego nie było, skoro inne auta "tansze" to posiadają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TheOktik Opublikowano 24 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2019 Możesz mieć tę funkcję wyłączoną. Do sprawdzenia np. CLIPem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dreq02 Opublikowano 1 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2019 zależy to od sytuacji. Mi na razie 2 razy się uruchomić w ciągu 3 lat. Zależnie to pewnie od czujnika uderzeniowego? czy czegoś innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 1 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2019 Włączanie świateł awaryjnych i system wspomagania nagłego hamowania to dwie różne rzeczy. Do sterowania pierwszego jest czujnik przeciążeniowy w tunelu środkowym często połączony z czujnikiem kąta nachylenia i czujnikiem wzdłużnym ESP. System wspomagania nagłego hamowania to skok pedału hamulca od położenia zerowego do pierwszego zablokowania kół w określonym czasie. W Lagunie i Talismanie jest wzbudzany od prędkości 60 km/h i samoistnie przestaje działać od zwolnienia do 40 km/h nawet podczas hamowania. Zazwyczaj na suchej nawierzchni łatwiej wyzwolić działanie świateł awaryjnych. Ostre przyhamowanie przy dużym zjeżdzie wyzwoli światła awaryjne bardzo szybko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi