tomi222 Opublikowano 15 Lipca 2024 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2024 22 godziny temu, kitza napisał(a): Miałem swojego jeża w rękach ale trzeba chyba jakoś zdemontować całą płytkę żeby dostać się do nóżek diody. Dioda jest tak jakby nałożona na płytkę na ścieżki (nie ma nóżek po drugiej stronie). Lutowanie tego bez hot aira nie jest możliwe. Trzeba przylutować 4 wyjścia diody-multkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinDe Opublikowano 16 Lipca 2024 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2024 No przecież to są diody SMD (czyli lutowania powierzchniowego). Albo HotAir albo nawet opalarka. Najlepiej oczywiście zdemontować płytkę z jeża - tylko że ona jest przyklejona na specjalny klej. Więc w warunkach domowych można sobie to wybić z głowy. Jak lutować smd - youtube twoim przyjacielem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinG123 Opublikowano 12 Czerwca 2025 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2025 Panowie a mam takie pytanko. Zrobiłem delikatne frezowanie jednego światłowodu w lampie bo była mała czarna przypalona kropka i po frezowaniu kropki nie ma ale czoło tego światłowodu zrobiło się jakby matowe, i moje pytanie czy muszę to jeszcze jakoś polerować aby uzyskać ładny szklany efekt czy tak może zostać i będzie dobrze?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phiron Opublikowano 12 Czerwca 2025 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2025 Też tak zrobiłem ale ta końcówka ukruszyła się znacznie . Tak czy siak efekt był zadowalający. Może jakbym wyciągnął lampę ale nie mam gdzie ale jak bym tak zrobił, to pewnie bym się z tym pobawił i próbowałbym jakoś polerować, bo nawet kupiłem sobie taką małą polerkę do paznokci. Niestety jak jest lampa w aucie, to nie ma dobrego dostępu mimo to że to jest dosyć małe ustrojstwo, ta polerka. Tylko problem polega na tym, że bawiłem się z tym chyba rok temu a teraz widzę, że znowu mi zżółkło i osłabło, więc wytrzymało rok. A teoria była taka że jak się ukruszyło to było trochę dalej od diody, więc nie powinno się przypalić. A jednak. Lampy mam z H7 a ciekaw jestem czy w tych ledowych też jest taki problem czy coś zmienili. Przeszło mi przez myśl zamówienie nowych lampek zamienników oczywiście ale full LED Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinG123 Opublikowano 12 Czerwca 2025 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2025 Dziękuję za zainteresowanie i odpowiedź. Ja jutro jak wrócę z pracy to będę się bawił w polerowanie mam nadzieję że jakoś mi to wyjdzie. Jeśli chodzi o dojście to myślałem że będzie gorzej no fakt szału nie ma ale da radę to zrobić, bez koła i bez nadkola i dokładnie takim dremelkiem LINK Nie jest źle. Zamówiłem też nowego Jeża bo jedna dioda jest jakaś dziwna w porównaniu do reszty i to właśnie ona zrobiła tą czarną kropkę na światłowodzie. Więc mam nadzieję że efekt też zadowalający. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phiron Opublikowano 13 Czerwca 2025 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2025 U mnie jedna dioda wyglądała na spaloną ale okazało się, że jest zarośnięta spalenizną ze światłowodu. Wyczyściłem i świeciła ładnie. Problem jest w tym, że diody są za blisko i topią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinG123 Opublikowano 13 Czerwca 2025 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2025 Myślę że się udało niestety nie zrobiłem zdjęć moim swiatłowodom ale myślę że są spoko tak czy siak prawa lampa świeci odrobinę lepiej ale to już trzeba się przyjrzeć. Dla mnie jest ok Jak mi się uda to wstawię zdjęcia Na pierwszym zdjęciu jest przed a na drugim po operacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phiron Opublikowano 14 Czerwca 2025 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2025 Pęknie świecą. Porównując, to moje nie świecą w ogóle. Jednak muszę wygospodarować trochę czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinG123 Opublikowano 14 Czerwca 2025 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2025 Dziękuję. Oby problem szybko nie wrócił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi