siur1 Opublikowano 22 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2020 Witam, też walczę od jakiegoś czasu z wolnymi obrotami w tym silniku - czy udało się rozwiązać problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 22 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2020 1 godzinę temu, siur1 napisał: też walczę od jakiegoś czasu z wolnymi obrotami w tym silniku - czy udało się rozwiązać problem? Nie ma jednego złotego środka, który wyleczy i Twoje auto, Przestudiuj temat od początku; - stosuj się do zaleceń, - a problem Twój ulegnie rozwiązaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crea000 Opublikowano 13 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2020 Szkoda kasy, przyzwyczaiłem się do tej bolączki. Jak silnik padnie to będzie okazja na remont, chyba że wcześniej sprzedam samochód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 13 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2020 Mniemam, że nie zbadałeś kompresji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siur1 Opublikowano 16 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2020 Dnia 13.11.2020 o 19:39, crea000 napisał: Szkoda kasy, przyzwyczaiłem się do tej bolączki. Jak silnik padnie to będzie okazja na remont, chyba że wcześniej sprzedam samochód. No tak, ale trudno się przyzwyczaić jak obroty nagle zaczynają falować między 200 a 800 i to w najmniej pożądanym momencie. W sumie to remont silnika też nie jest głupim pomysłem - dolewam sporo oleju. Nie wiem czy pytanie o kompresje było do mnie - u mnie po 13 na każdym cylindrze. Ostatnia diagnoza jednego z mechaników to wałki rozrządu do wymiany, bo ten dziwny klekot po rozgrzaniu w okolicy koła faz i obroty na to wskazują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 16 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2020 12 minut temu, siur1 napisał: Ostatnia diagnoza jednego z mechaników to wałki rozrządu do wymiany, bo ten dziwny klekot po rozgrzaniu w okolicy koła faz i obroty na to wskazują. Jeśli zaczynają się problemy z z wałkiem ssącym to 4 cylinder ma wyraźnie obniżone sprężanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 16 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2020 4 godziny temu, siur1 napisał: No tak, ale trudno się przyzwyczaić jak obroty nagle zaczynają falować między 200 a 800 i to w najmniej pożądanym momencie. W sumie to remont silnika też nie jest głupim pomysłem - dolewam sporo oleju. Nie wiem czy pytanie o kompresje było do mnie - u mnie po 13 na każdym cylindrze. Ostatnia diagnoza jednego z mechaników to wałki rozrządu do wymiany, bo ten dziwny klekot po rozgrzaniu w okolicy koła faz i obroty na to wskazują. Pytanie o kompresję było do @crea000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crea000 Opublikowano 8 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2020 Dnia 16.11.2020 o 19:39, siur1 napisał: Ostatnia diagnoza jednego z mechaników to wałki rozrządu do wymiany, bo ten dziwny klekot po rozgrzaniu w okolicy koła faz i obroty na to wskazują. U mnie faktycznie, słychać lekkie podstukiwanie jakby wałka rozrzadu. Kompresja nie była sprawdzana. Oleju nie bierze nic. Zalany MOTULem 5w40. Od pewnego czasu leję tylko paliwo 98 i można powiedzieć, że na wolnych obrotach ładnie trzyma, nic nie szarpie na jałowym. Przyśpieszenie też na plus, czuć różnice. Jedynie został problem przy odpalaniu na ciepłym, obroty lubią spaść do 300-400 a później się podnoszą do 700. Jeżdzę tak do końca, poleci silnik zrobię remont. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 15 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2020 Fajnie, że dalej użytkujesz to fajne auto. Silnik zalany markowym olejem . Wg. mnie nie można cały czas jeździć na paliwie 98. Super równo pracuje silnik na świecach Denso. Polecam płukanki i ceramizer. Ja u siebie byłem zmuszony wymienić zawór zmiennych faz na nowy Pierburga. Teraz chodzi sobie jak zegareczek - cicho i równo. Dorównuje kulturą pracy do sprzedanego przez mnie kombi z przebiegiem 293 tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crea000 Opublikowano 19 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2020 Dnia 15.12.2020 o 18:02, szwagier24a napisał: Polecam płukanki i ceramizer. Korzystam z płukanek, nad ceramizerem zastanawiam się. U mnie praktycznie cały osprzęt nowy a sytuacja bez zmian. Trosze kasy wyrzucone w błoto ale tak to jest jak po omacku próbuje się rozwiązać problem. Zimowa aura spowodowała iż częściej poruszam się po zmroku i to co zauważyłem w megance to przygasanie świateł wraz o oświetleniem wnętrza (lampki sufitowe, wyświetlacz przebiegu) podczas podnoszenia, opuszczania szyb, a nawet podczas opadaniu obrotów na jałowym biegu (przygazowanie i w momencie dojścia do 700obr/min światła przygasają na sekundę). Dokładnie to samo dzieje się w momencie jak silnik powoli wchodzi na te obroty (z 400-500 do 700) widać pulsowanie świateł mijania, oświetlenia sufitowego oraz wyświetlacza przebiegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 20 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2020 Chyba powoli szykuje się wymiana akumulatora. Mogę się mylić. Po doładowaniu powinno być lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Renia08 Opublikowano 20 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2020 Tu raczej regulator napięcia, a nie akumulator. Też mam całowanie obrotów i jak spadają poniżej 700 to przyglądają światła itd. Akumulator nowy bo stary od nowości poszedł na wieczny odpoczynek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crea000 Opublikowano 20 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2020 6 godzin temu, szwagier24a napisał: Chyba powoli szykuje się wymiana akumulatora. Mogę się mylić. Po doładowaniu powinno być lepiej. Tutaj nie zaskoczę. Akumulator jest firmowy i jest NOWY, ma rok. Wyniki pomiarów ładowania są w normie. Akumulator trzyma napięcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 20 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2020 Czyli roczny. Jaki stan jego naładowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 20 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2020 (edytowane) W dniu 19.12.2020 o 21:55, crea000 napisał: - zauważyłem w megance przygasanie świateł wraz o oświetleniem wnętrza (lampki sufitowe, wyświetlacz przebiegu), podczas podnoszenia, opuszczania szyb, a nawet podczas opadaniu obrotów na jałowym biegu ( przygazowanie i w momencie dojścia do 700 obr/min światła przygasają na sekundę ). - Dokładnie to samo dzieje się w momencie jak silnik powoli wchodzi na te obroty ( z 400-500 do 700) widać pulsowanie świateł mijania, oświetlenia sufitowego oraz wyświetlacza przebiegu. Aby obroty nie falowały, za pomocą clipa musi ; - być wpisany odpowiedni typ alternatora, - a regulator napięcia musi ; - być oryginał ;Valeo, Bosch, - być dobrany do konkretnego alternatora. Edytowane 6 Czerwca 2021 przez Andrzej-2010 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi