Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami samochodowymi iParts.pl

Recommended Posts

Witam wszystkich, zamieniłem moja Meganke 2 na 3 letniego Fluenca z silnikiem 1,6 Sce 114KM i powoli zaczynam żałować. Autko jest na przedłużonej gwaranci do sierpnia 2020. Problem polega na tym ze klimatyzacja załącza  się i po 10-15sek wyłącza się i tak w kolko czy stoję czy jadę. Samochód mam na przedłużonej gwarancji i bylem z tym w serwisie Dąbrowskich w Zabrzu i podłączyli maszynkę i stwierdzili ze wszytko jest ok i ze ten typ tak ma . Podjechałem sobie do następnego serwisu jakim jest Keller w Gliwicach i oni stwierdzili ze coś jest nie halo. Bylem już trzeci raz i nie potrafią sobie z tym poradzić. Za pierwszym razem podłączyli maszynkę do klimatyzacja coś tam poczyścili i stwierdzili ze jest ok, odebrałem i dalej to samo. Za drugim razem zmienili położenie czujnika temp parownika  i wsadzili go w miejsce 5cm dalej od parownika w taka zaślepkę gumowa.Efekt taki ze klima wyłączała się  w cieple dni po ok 5min jak było chłodniej to po ok 3min a z ciekawości wsadziłem termometr do kratki i temp spadała do -2, -4,5 i wtedy wyłączało sprężarkę,  temp podskoczyła do +12, +14 i ponownie załączała się sprężarka. Odstawiłem ponownie na serwis, stwierdzili ze czujnik temp jest uszkodzony- wymienili go na nowy wsadzili go  w swoje miejsce. Dziś odebrałem i dalej to samo co 10-15 sek się wyłącza. Ma ktoś pomysł co się z nią dzieje ?????  W przyszłym tygodniu ponownie jadę do nich i zaczynam wątpić czy sobie z tym poradzą. Wiem ze klimatronik tak działa ze jak uzyska zadana temp to może ja wyłączać, tylko ze jak ustawiam ręcznie na 15,5st to powinna chodzić cały czas. Jak będzie się tak cyklicznie zalączac to za chwile będę wymieniał sprzęgło a później sprężarkę

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Jak jest gwarancja nie zastanawiaj się. Mają urządzenia, diagnostykę . Muszą poradzić. Tutaj sprężarka działa płynnie bez sprzęgła zał/wył.

  • Zmieszany 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

no właśnie moja sprężarka ma sprzęgło i boję się że pewnie ma już policzone dni bo trochę już tych cykli zal/wył miała

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Panowie ręce mi opadły. Zadzwonili do mnie w sobotę ze auto gotowe. Przychodzę i dalej to samo, po załączeniu pochodzi ok 15sek i wyłącza i tak w kółko. Powiedziałem ze auta nie odbieram, stwierdzili ze w poniedziałek będą wysyłać maila do działu technicznego Renault zapytaniem co może być powodem takiego działania. Dzis dostałem telefon ze zostało zwołane konsylium w salonie, mechanicy plus kierownictwo serwisu i doszli do wniosku ze taki jest u mnie typ sprężarki i ze to  tak będzie działać, ze nawet podobno w moim układzie niema zaworu rozprężnego i ze to właśnie moja sprężarka reguluje cały układ klimatyzacji i dlatego takie cykliczne wyłączanie. Bez żadnego kontaktu z działem technicznym wydali samochód  ze świadectwem homologacji ze cykliczne wyłączanie i załączanie to prawidłowe działanie klimatyzacji. Na pytanie czemu nie zasięgnęli informacji u góry co jest nie tak, to stwierdzili ze nie pytają bo wszystko jest ok. Jestem załamany podejściem serwisu. Jest tu ktoś co jeździ fluencem z 2016 roku????

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

W starej beemce też tak działał mi układ klimy. Sprężarka cały czas cykala :) a auto miało 20 lat jak je sprzedawałem i działało. 

 

Napisz lepiej jaka jest amplituda temperatur w kratkach wylotowych. Leci np 3 stopnie a potem rośnie do 14 i dopiero sprężarka się załącza czy temperatura wewnątrz jest utrzymywana ciagle na jednakowym poziomie. ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Coś jest źle. Nie może tak często się wyłączać. Oni dokładnie wiedzą jaki czujnik ją wyłącza.  

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Czy Fluence nie ma nic wspólnego z małymi, sprytnymi rączkami projektantów z Korei? W Koleosie, który jest lekką przeróbką wizualną Samsunga QM5 klimatyzacja właśnie tak działa. Kilkanaście sekund pracuje, a potem chwila przerwy i też tak w kółko. Również wentylatory chłodnicy załączają się na maksa tylko w czasie pracy klimy, co brzmi jak startujący odrzutowiec. Zarówno spec od klimy, jak i mechanik pracujący w ASO Renault potwierdzili, że to normalne, taki patent Nissana, który też dostarczał podzespoły do Koleosa. Kolega w Nissanie Murano ma klimę działającą też w opisywany sposób.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
19 minut temu, Sarna1 napisał:

W starej beemce też tak działał mi układ klimy. Sprężarka cały czas cykala :) a auto miało 20 lat jak je sprzedawałem i działało. 

 

Napisz lepiej jaka jest amplituda temperatur w kratkach wylotowych. Leci np 3 stopnie a potem rośnie do 14 i dopiero sprężarka się załącza czy temperatura wewnątrz jest utrzymywana ciagle na jednakowym poziomie. ?

 temperatura z nawiewu dochodzi do 3st i wyłącza i ociepla się tak do 14st i załącza i tak w kółko

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

No to co jest zepsute. Stawiam na czujnik temp wewnętrznej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
19 minut temu, lufa napisał:

Coś jest źle. Nie może tak często się wyłączać. Oni dokładnie wiedzą jaki czujnik ją wyłącza.  

 no właśnie rozłożyli ręce i stwierdzili ze tak ma byc a jak przyjmowali auto to wszyscy byli zdziwieni ze tak cyklicznie chodzi a teraz jest ok i tak ma byc

Przed chwilą, Sarna1 napisał:

No to co jest zepsute. Stawiam na czujnik temp wewnętrznej.

wymienili na nowy bo powiedzieli ze mieli przypadki ze świrował. ale po wymianie nic się nie zmieniło

 

18 minut temu, Yetiq napisał:

Czy Fluence nie ma nic wspólnego z małymi, sprytnymi rączkami projektantów z Korei? W Koleosie, który jest lekką przeróbką wizualną Samsunga QM5 klimatyzacja właśnie tak działa. Kilkanaście sekund pracuje, a potem chwila przerwy i też tak w kółko. Również wentylatory chłodnicy załączają się na maksa tylko w czasie pracy klimy, co brzmi jak startujący odrzutowiec. Zarówno spec od klimy, jak i mechanik pracujący w ASO Renault potwierdzili, że to normalne, taki patent Nissana, który też dostarczał podzespoły do Koleosa. Kolega w Nissanie Murano ma klimę działającą też w opisywany sposób.

tylko mnie to trochę dziwi. bo jak go kupiłem to miał 1,5roku i jak miałem klimę włączona to nie odczuwałem cyklicznego działania nawet jak na tempomacie jeździłem a od jakoś pół roku kiedy wybrałem się do Niemiec to wtedy wyczułem ze cyka lewo i prawo

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Witam , kolego misiek126 teraz 99% samochodów na rynku ma sprężarkę klimatyzacji bez sprzęgiełka więc skąd masz wiadomość że twoja jest starego typu? te stare były modne parę lat wstecz teraz w związku z ochrona środowiska i wyśrubowanymi normami emisji spalin dawają do samochodów  sprężarki nowego typu ponieważ są dużo bardziej oszczędniejsze od sprzegiełkowych starego typu tutaj https://www.laser-sinex.pl/auto-klimatyzacja-samochodowa/kompresory-sterowane-zaworem-elektromagnetycznym/  masz opisana zasadę działania sprężarek nowego typu które teraz stosują wszyscy producenci od paru lat a propo twojego problemu z cyklicznym wyłączaniem sprężarki to moim zdaniem masz problem z wentylatorem chłodnicy działa ci pewnie tylko 2 bieg i masz za szybko wzrastające ciśnienie w układzie i sterownik wylącza sprężarkę z powodu zbyt dużego ciśnienia przy pracującym prawidłowo wentylatorze na 1 biegu klima ma ciśnienie w normie i rzadko kiedy włącza się 2 bieg przeważnie jest to w korkach czy podczas upałów powyżej 30 st.c a u ciebie pewnie nie zalącza 1 bieg i przez 15 sek. ciśnienie wzrasta do takiego stanu że klima się wyłącza potem 2 bieg schładza czynnik przez następne sekundy i sprężarka się znowu włącza ; w grande punto które miałem 1 bieg załączał się się od bodajże 6 atmosfer a powyżej 15 czy 18  atm.  nie pamiętam dokładnie włączał się 2 bieg i działał aż do zbicia ciśnienia do 10 atm.i tak wkoło ;jak miałem walniety rezystor wentylatora to nie miałem 1 biegu i klima działała ale co jakiś czas włączał się odrazu 2 bieg i przygasały nawet światła bo Grande ma wentylator o mocy 500w i bierze sporo prądu na 2 biegu po wymianie klima zrobiła się wydajniejsza i dużo cichsza z racji mniejszych ciśnień w ukladzie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Nie sądzę aby Aso miało kłopot ze sprawdzeniem wentylatora i odczytem ciśnień. To nie ten trop.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dnia 1.08.2019 o 19:49, misiek126 napisał:

. Problem polega na tym ze klimatyzacja załącza  się i po 10-15sek wyłącza się i tak w kolko czy stoję czy jadę.

Czy wentylator chłodnicy wchodzi na wysokie obroty zaraz po włączeniu klimy? 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
4 godziny temu, fullxda napisał:

Witam , kolego misiek126 teraz 99% samochodów na rynku ma sprężarkę klimatyzacji bez sprzęgiełka więc skąd masz wiadomość że twoja jest starego typu? te stare były modne parę lat wstecz teraz w związku z ochrona środowiska i wyśrubowanymi normami emisji spalin dawają do samochodów  sprężarki nowego typu ponieważ są dużo bardziej oszczędniejsze od sprzegiełkowych starego typu tutaj https://www.laser-sinex.pl/auto-klimatyzacja-samochodowa/kompresory-sterowane-zaworem-elektromagnetycznym/  masz opisana zasadę działania sprężarek nowego typu które teraz stosują wszyscy producenci od paru lat a propo twojego problemu z cyklicznym wyłączaniem sprężarki to moim zdaniem masz problem z wentylatorem chłodnicy działa ci pewnie tylko 2 bieg i masz za szybko wzrastające ciśnienie w układzie i sterownik wylącza sprężarkę z powodu zbyt dużego ciśnienia przy pracującym prawidłowo wentylatorze na 1 biegu klima ma ciśnienie w normie i rzadko kiedy włącza się 2 bieg przeważnie jest to w korkach czy podczas upałów powyżej 30 st.c a u ciebie pewnie nie zalącza 1 bieg i przez 15 sek. ciśnienie wzrasta do takiego stanu że klima się wyłącza potem 2 bieg schładza czynnik przez następne sekundy i sprężarka się znowu włącza ; w grande punto które miałem 1 bieg załączał się się od bodajże 6 atmosfer a powyżej 15 czy 18  atm.  nie pamiętam dokładnie włączał się 2 bieg i działał aż do zbicia ciśnienia do 10 atm.i tak wkoło ;jak miałem walniety rezystor wentylatora to nie miałem 1 biegu i klima działała ale co jakiś czas włączał się odrazu 2 bieg i przygasały nawet światła bo Grande ma wentylator o mocy 500w i bierze sporo prądu na 2 biegu po wymianie klima zrobiła się wydajniejsza i dużo cichsza z racji mniejszych ciśnień w ukladzie.

dzięki kolego za zainteresowanie się tematem. Sprężarkę mam na pewno starego typu bo jest na niej tradycyjne sprzęgło i w komorze silnika widać jak szczela sprzęgło i żadnych kabli elektrycznych niema przy kompresorze. Czynnik w układzie jest jeszcze r134. po załączeniu klimy pierw uruchamia się wentylator a za 5sek szczela sprzęgło sprężarki. Czy wentylator wskakuje od razu na drugi bieg to ci nie powiem bo tego nie zaobserwowałem. Wiem ze na pewno nie wyłącza jej z wysokiego bo poprosiłem kolegę co zajmuje się klimami stacjonarnymi żeby podłączył zegary to był zdziwiony ze ledwo ciśnienie się dźwignie to za chwile spada i tak w kolko, ze nawet ciśnienia nie doszły do granic normalnej pracy. Był święcie przekonany ze wylatywała z wysokiego a tu psikus.

Poza tym na czas naprawy dostawałem clio które zjechało z taśmy produkcyjnej 07.2019 i miało przejechane 300km. Jest w niej  nowy czynnik r1234 czy jakoś tak i tez miał tradycyjna sprężarkę, po załączeniu klimy pierw startował wentylator i klasyczny dźwięk podczas załączenia sprzęgła sprężarki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

W MIII były dwa rodzaje sprężarki.

1- z sprzęgłem elektromagnetycznym

2 - z sprzęgłem zrywalnym i zaworem wydajności sprężarki. 

Może warto zainteresować się czujnikiem ciśnienia klimatyzacji, odczytać jakie wartości ciśnienia przekazuje dla sterownika silnika. 

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać odpowiedź i zarejestrować się później. Jeżeli posiadasz już konto, zaloguj się teraz, aby powiązać odpowiedź ze swoim kontem.

Gość
Odpowiedz...

×   Wkleiłeś treść z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Only 75 emoji are allowed.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wklejać zdjęć bezpośrednio do edytora. Wgraj lub dodaj zdjęcie z adresu URL.


×
×
  • Utwórz nowe...