Andrzej-2010 Opublikowano 2 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2020 1 godzinę temu, darodaro82 napisał: Jednak to był rozrząd i do tego narzekałem cały czas na zużycie oleju. Na jakim oleju jeździłeś? Co ile była wymiana oleju? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sKarlosMegane Opublikowano 2 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2020 (edytowane) Jeździł na światowej klasy oleju na bazach estrowych. Wymieniał co 5 tys. I co teraz ? Edytowane 2 Stycznia 2020 przez sKarlosMegane 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karek2 Opublikowano 2 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2020 (edytowane) 3 godziny temu, darodaro82 napisał: Witam Karola i innych użytkowników. Miałem ten sam problem z dziwnym dzwiękiem silnika przy 90 tys. Jeździłem 2 miesiące po mechanikach i wymieniali wszystko po kolei jednak dzwięk nie ustawał. Był u 3 mechanikach i każdy stawał później na rozrządzie jednak ja mówiłem żeby go nie tykali gdyż wymieniany był na gwarancji przy 48 tys. na gwarancji w serwisie. Przypadkowo trafiłem do serwisu i ku mojemu zdźiwieniu trawiłem na kompetentną i rzetelną osobe która powiedziała mi krótko-SILNIK DO WYMIANY. Jednak to był rozrząd i do tego narzekałem cały czas na zużycie oleju. Długo by pisać co musiałem spełnić alby główny serwis to zatwierdził i dodał dofinansowanie od siebie ale suma sumarum mam już nowy silnik i jestem po 1 przeglądzie po tys km i narazie jest dobrze. Olej stoi w miejscu. Pozdrawiam jeżeli macie jakieś pytania to piszcie może coś doradze albo pomoge. Pozdrawiam a to niby jakie warunki musiałeś spełnić, żeby dostąpić zaszczytu wymiany silnika? Był wymieniany na gwarancji, czy poza tym okresem? Mnie stawiaja jeden warunek auto musi byc w okresie gwarancyjnym, a o globalnych problemach z głośnym rozrządem nic im nie wiadomo i z tego tytułu nie ma akcji serwisowych. Edytowane 2 Stycznia 2020 przez karek2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darodaro82 Opublikowano 6 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2020 Dnia 2.01.2020 o 14:23, karek2 napisał: a to niby jakie warunki musiałeś spełnić, żeby dostąpić zaszczytu wymiany silnika? Był wymieniany na gwarancji, czy poza tym okresem? Mnie stawiaja jeden warunek auto musi byc w okresie gwarancyjnym, a o globalnych problemach z głośnym rozrządem nic im nie wiadomo i z tego tytułu nie ma akcji serwisowych. samochod już nie był na gwaracji więc musisz udowodnoć fakturami lub paragonami jak serwisujesz samochod. czy zgodnie z zaleceniem producenta. Nie wiem co było z rozrządem że po wymianie oraz przejechaniu 40 tys coś było z nim nie tak. Dnia 2.01.2020 o 11:33, Andrzej-2010 napisał: Na jakim oleju jeździłeś? Co ile była wymiana oleju? jeżdziłem na oleju Elf taki jak zaleca producent. Wymiane robiłem raz w roku więc u mnie wychodziło ok 15 tys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czik3n Opublikowano 9 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2020 Dokładnie tak, trzeba cisnąć producenta bo gwarancja na silnik/sprzęgło jest inna, a do tego dochodzi też kwestia kraju w którym auto ma awarię. Przykładowo w innym aucie innej marki klękło sprzęgło przy przebiegu 70k ( dla takiej megane to jak 20k). Serwis odmówił naprawy mimo tego, że według gwarancji zostało autu około 500km, ALE w kraju w którym jest w serwisie ta gwarancja skończyła się X km wcześniej. Koniec końców wymienili na nowe, ale ile potyczek i telefonów ( o nerwach nie mówiąc) to moje . Jak się udowodni, że auto powinno, a nie działa, i serwisowane było zgodnie ze sztuką to zrobią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witman Opublikowano 9 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2020 (edytowane) Dnia 3.08.2019 o 05:35, Andrzej-2010 napisał: Łańcuch rozrządu jest 1-no rzędowy ( taki sam dla TCe ; 0,9 ; 1,2 ; 1,4 ) i jest kiepskiej jakości, Brednie o kiepskiej jakości, to dlaczego w 1,4TCe te same łańcuchy robią po 200~250tys.km ? Przykład z naszego forum kolegi @MichalVTS wymieniał u nas rozrząd przy 190tys.km, łańcuch fabryczny, a napinacz miał jeszcze około 30% zakresu i mógł zrobić lekko 50~70tys.km. Edytowane 9 Stycznia 2020 przez witman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 10 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2020 9 godzin temu, witman napisał: Brednie o kiepskiej jakości, to dlaczego w 1,4TCe te same łańcuchy robią po 200~250tys.km ? Warto aby kolega przeczytał temat od początku, kiedy użytkownicy mają problem z łańcuchem, Z pewnością na trwałość łańcucha wpływa; - jakość oleju ; - elf, castrol, mobil - to oleje z najniższej półki, - zalecane to full syntetic, np; Valvoline Syn Power 0W40, - markowy olej oraz interwał jego wymiany ma decydujący wpływ na ; - prawidłowość luzów zaworowych, - stan panewek wału, - łożyskowań wałków rozrządu, - łożyskowań turbiny, - na sterowanie KZFR, naciągu łańcucha. - interwał jego wymiany ; - max co 10.000 km, - przy jeździe po mieście i na krótkich dystansach wymiana częściej, - charakter jazd; miasto, trasa, - sposób eksploatacji; spokojny, agresywny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witman Opublikowano 10 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2020 (edytowane) Łańcuch źle smarowany skończy się szybciej i to jest wiadome od dawna, nie znaczy to, że łańcuch jest kiepskiej jakości, to efekt ślepej wiary w oleje typu long-life oraz interwałów wymiany co 30tys.km, dotyczy to wszystkich silników napędzanych łańcuchem TCe, SCe, 2,0 M4R oraz dCi. Zdarza się, że przy dotarciu silnika małe drobiny metalu i opiłki, zatykają natryski olejowe i rozrząd jest słabo smarowany, dlatego instrukcjach była adnotacja o wymianie oleju i filtra oleju przy 1500~2000km, a kto znał temat i zrobił dodatkowo płukankę silnika nie będzie miał problemów z rozrządem. Edytowane 10 Stycznia 2020 przez witman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kataryniarz Opublikowano 10 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2020 Posty nie na temat zostały usunięte, proszę trzymać się tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witman Opublikowano 10 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2020 16 godzin temu, czik3n napisał: Dokładnie tak, trzeba cisnąć producenta bo gwarancja na silnik/sprzęgło jest inna, a do tego dochodzi też kwestia kraju w którym auto ma awarię. Przykładowo w innym aucie innej marki klękło sprzęgło przy przebiegu 70k ( dla takiej megane to jak 20k). Serwis odmówił naprawy mimo tego, że według gwarancji zostało autu około 500km, ALE w kraju w którym jest w serwisie ta gwarancja skończyła się X km wcześniej. Koniec końców wymienili na nowe, ale ile potyczek i telefonów ( o nerwach nie mówiąc) to moje . Jak się udowodni, że auto powinno, a nie działa, i serwisowane było zgodnie ze sztuką to zrobią. Przynajmniej przyznają się do błędu i wymieniają cały silnik, dużo większy problem mieli posiadacze TSI i FSI, a nie słyszałem, żeby komuś VAG wymienił silnik na nowy, a jak Renault zaczęło wymieniać niektóre silniki 1,2TCe to się zrobił wielki szum co błyskawicznie podchwyciły i nagłośniły Niemieckie media motoryzacyjne, AutoŚwiat na pierwszym miejscu stawiał 1,2TCe nie wspominając o bublach TSI i FSI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sKarlosMegane Opublikowano 11 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2020 (edytowane) Dnia 10.01.2020 o 10:04, witman napisał: to efekt ślepej wiary w oleje typu long-life oraz interwałów wymiany co 30tys.km, Ślepa wiara to jest w chorą wymianę oleju co 10 tys. Możesz sobie wymieniać nawet co 2 tys i nic to nie da, jeżeli warunki pracy silnika będą niekorzystne. Przykładem jak w przybliżeniu powinny być użytkowane auta cywilne są ciągniki siodłowe. One silnik gaszą dopiero po przejechaniu kilkuset kilometrów na trasie. Interwały wymiany oleju 80-100 tys. Przebiegi po 1.5 mln km. A jak wygląda na dzień dzisiejszy eksploatacja aut w naszym społeczeństwie ? Jazda po mieście na zimnym oleju, krótkie odcinki, ostre przyśpieszanie i hamowanie, gaszenie i odpalanie silnika po naście razy na dobę. Kluczowy i decydujący wpływ na żywotność ma sposób eksploatacji auta i może w tej kwestii należałoby uzmysławiać ludzi ? , a nie tylko odsyłać ich na bezsensowną wymianę oleju i tłumaczyć to jako remedium na wszystkie bolączki. Kiedyś łańcuchy były naprawdę bezobsługowe i robiły duże przebiegi, bo nie było m.in. takiego skomplikowania jak teraz. Napędzały dwa koła zębate i to wszystko. Silniki nie miały takiego wysilenia w Nm jak obecnie, a oleje jakie zalewano to głównie mineralne, czasem półsyntetyki. Nie było boomu na super markowe syntetyczne Motule i inne. Łańcuchy są bardzo narażone na przeciążenia, bo przecież przenoszą duży moment obr. Dlatego jestem zdania i będę powtarzał, że warunki eksploatacyjne muszą być dla współczesnej jednostki napędowej idealne i tego nie przeskoczysz wymianą oleju co 5 tys. Tak dla porównania i zobrazowania. Ile czasu pociągnie zdrowotnie człowiek w pracy w warunkach szkodliwych i toksycznych ? Czy ciągła zmiana pracy na podobną będzie rozwiązaniem, czy zmiana pracy na zupełnie inną w zdrowym środowisku ? Każdy ma rozum, to niech myśli i wyciąga wnioski. Edytowane 11 Stycznia 2020 przez sKarlosMegane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witman Opublikowano 11 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2020 (edytowane) Wystarczy mi jak widzę silniki, które musimy rozbierać i remontować w naszym warsztacie, a w ich książkach serwisowych widnieją wpisy interwałów olejowych wykonywanych co 30tys. Obserwuję również nasze rodzinne auta w których olej jest wymieniany co 10~15tys.km Kto w to nie wierzy nie musi i może w ogóle oleju nie wymieniać, a my zapraszamy na remont silnika i jeszcze o oleju i efekcie LSPI Edytowane 11 Stycznia 2020 przez witman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sKarlosMegane Opublikowano 11 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2020 (edytowane) Uchyl rąbka tajemnicy i zdradź, jakie to silniki tak remontujecie, po jakim przebiegu rzeczywistym oraz jak było użytkowane auto. Skąd pewność, że takie sytuacje by nie miały miejsca przy wymianach poniżej 30 tys ? Czy można liczyć na odrobinę merytorycznej wypowiedzi z twojej strony, a nie odpowiedzi na zasadzie, bo tak, bo ja wiem i mi wystarczy ? Edytowane 11 Stycznia 2020 przez sKarlosMegane 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witman Opublikowano 11 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2020 (edytowane) Jest sporo mojego materiału na tym forum wystarczy poszukać, nie będę się rozpisywał nad każdym silnikiem, bo wiem dobrze, że jak coś napiszę o dCi to się rozpęta awantura. Ponadto przypomnę, że jest to wątek o łańcuchu w 1,2TCe Edytowane 11 Stycznia 2020 przez witman 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ABCMegane Opublikowano 15 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2020 (edytowane) witman, mógłbyś posłuchać załączonego nagrania odgłosów silnika rano? Słychać tam stukanie w pierwszych 30 sekundach. W ciepłym silniku nie ma tego. Czy to objaw zużytego rozrządu? Dziękuję z góry. Zimny_silnik.m4a Edytowane 15 Stycznia 2020 przez ABCMegane 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi