remix-99 Opublikowano 6 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2020 Witam . Ostatnio zapaliła mi się kontrolka ładowania i stop . Wiem ,że to wina alternatora bo 1.5 roku temu dawałem go do regeneracji i były podobne objawy . Znajomy zaproponował mi wymianę na używany z laguny z tym samym silnikiem co moja megi czyli 1.9 dci. Czy jes możliwa taka zamiana ? Koła pasowe są tej samej średnicy ? Z góry dziękuję za odpowiedź . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 6 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2020 2 godziny temu, remix-99 napisał: Czy jest możliwa taka zamiana ? Nie powinno być problemów, byleby moc nie była niższa niż obecnego, 2 godziny temu, remix-99 napisał: Ostatnio zapaliła mi się kontrolka ładowania i stop Alternator, to dość trwały element silnika; - jeżeli nie ulegnie mechanicznemu uszkodzeniu, - zalaniu; czy to od spodu czy od góry, Większość awarii to; - brak dobrych łączy, - zawieszeniu szczotek regulatora napięcia, - uszkodzeniu regulatora napięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 6 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2020 Na alternatorze masz tabliczkę z oznaczeniem, jeżeli oba są VALEO: SG12B081 lub VALEO: SG15L027 to spokojnie zamieniaj. Jeżeli nie to należy w UPC wpisać odpowiedni rodzaj alternatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
remix-99 Opublikowano 7 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2020 Dnia 6.01.2020 o 21:15, aniewa napisał: Na alternatorze masz tabliczkę z oznaczeniem, jeżeli oba są VALEO: SG12B081 lub VALEO: SG15L027 to spokojnie zamieniaj. Jeżeli nie to należy w UPC wpisać odpowiedni rodzaj alternatora. Znajomy ma coś takiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 9 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2020 A Ty co masz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
remix-99 Opublikowano 9 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2020 2 godziny temu, Andrzej-2010 napisał: A Ty co masz? takie cudo SG12B081 . Zaprowadziłem megi do mechanika zobaczymy co powie. Jak jechałem do niego kontrolka mrugała niczym kierunkowskaz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 9 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2020 Czyli masz oryginał montowany w 1,9 dci, zdjęcie z postu powyżej to alternator montowany w lagunie w silniku benzynowym. Tabela z altkami z laguny: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
remix-99 Opublikowano 9 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2020 21 minut temu, aniewa napisał: Czyli masz oryginał montowany w 1,9 dci, zdjęcie z postu powyżej to alternator montowany w lagunie w silniku benzynowym. Tabela z altkami z laguny: Dzięki bardzo za info , a mówił że to od ropniaka. Poczekam na diagnozę mechanika bo sam raczej tego nie ogarnę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
remix-99 Opublikowano 18 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2020 Mechanik wymontował alternator i dał do sprawdzenia. Wyszło , że jest wszystko ok z alternatorem . Zamontował go ponownie do megi i zonk. Powtórka z rozrywki . Raz ładowanie jest , raz go nie ma . Mechanior zaproponował kupno innego alternatora , ale czy jest sens skoro wyszło ,że ten obecny jest dobry, może trzeba poszukać gdzie indziej . Może jakieś propozycje od czego zacząć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 18 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2020 3 godziny temu, remix-99 napisał: Raz ładowanie jest , raz go nie ma . Silnik zapali? Mierzyłeś miernikiem napięcie na akumulatorze przy pracującym silniku? Akumulator sprawny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
remix-99 Opublikowano 18 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2020 Samochód zapalił bez problemu.Kontrolka od ładowania zapaliła się po przejechaniu 20 km. Od tej pory zapala się i gaśnie co kilka sekund. Po przejechaniu 30 km ledwo wjechałem na parking , czyli ładowania brak . Naładowałem akumulator i pojechałem do mechanika. Po wymontowaniu alternatora dał go do sprawdzenia jakiejś firmie i wyszło wszystko ok. Zamontował go do samochodu i to samo, czyli winę alternatora możemy wykluczyć. Dodam , że alternator był regenerowany 1.5 roku temu. W poniedziałek pójdę do niego i niech przy mnie zrobi pomiar ładowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 3 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2020 Witam. Do sprawdzenia jakimś skanerem diagnostycznym błędy sterownika silnika i błędy UPC. Za zapalanie się kontrolki ładowania jest odpowiedzialna wiązka biegnąca do regulatora alternatora. Zalecał bym sprawdzenie napięcia ładowania w momencie zapalenia się kontrolki na liczniku czy faktycznie jest brak podniesionego napięcia w instalacji. Przerabiałem temat w MII 1.4, dopiero wymiana wiązki przyniosła rezultat. Co do regeneracji alternatora: czy były wymieniane tylko szczotki czy również pierścienie ślizgowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi