Haifisch Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Dzięki Ci wielkie za pomoc. Zajmę się w tym tygodniu i dam znać czy działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Byłem przed chwilą w samochodzie. Temperatura na zewnątrz 22 st, temperatura parownika 14 st, po uruchomieniu silnika temp. parownika zaczęła szybko spadać ale po 10 minutach pracy waha się w granicach 0,4-1,6 stopnia. Poniżej zera nie schodzi. Po uruchomieniu silnika znika komunikat "zablokowany przez układ wtrysku", żądanie włączenia klimatyzacji na "tak". Prawdopodobnie przy ujemnej temperaturze parownika będzie zablokowana sprężarka. I teraz wychodzi, że dużo taniej kupić elma i podejrzeć niż płacić fachowcom za ich eksperymenty. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Haifisch Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2020 No muszę przyznać że udany zakup. Temperatura parownika powinna właśnie wahać się w tym przedziale, który jest u Ciebie. Tylko teraz problem bo nie potrafię w ogóle znaleźć tego czujnika nawet razem z chłodnicą. Żadnego numeru części, nic. Jutro zapytam w sklepie u mnie w mieście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lelupi Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Katalogi podaję tylko ten: 277239067R Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Haifisch Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2020 No właśnie też to znalazłem. Ale nic na polskich stronach nie ma. Czyli zostaje ASO albo dobranie z czegoś innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2020 (edytowane) Czujnik temperatury parownika jest wewnątrz kabiny, jest w "nagrzewnicy". Parownik to ta część która schładza powietrze i jest w kabinie. Na zdjęciu zaznaczyłem prawdopodobnie wtyczkę czujnika, w serwisówce jest pokazany jako element numer 1. Edytowane 13 Kwietnia 2020 przez aniewa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lelupi Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Nie tylko ASO, szukaj w Autopartner, Intercars itp. To trzeba po Vin sprawdzić. Nie mam z domu dostępu do katalogu Renault(są płatne). Bo są jeszcze dostępne 277239472R z zamiennikiem VALEO 508793. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Na aukcji https://allegro.pl/oferta/czujnik-temperatury-wewnetrznej-valeo-renault-8822983770 powinien być odpowiedni. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Haifisch Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Kurcze dzięki, jesteś wielki Nie wydaje się skomplikowane, tylko dużo tego kabla. Czy on leci do panelu klimatronika i tam wpada do jakiejś wtyczki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Przewody dochodzą do panelu klimatyzacji piny 4 i 40, dziwne, że na żadnym schemacie nie widać wtyczki tego czujnika, tak jakby przewody były stałe związane z czujnikiem, należałoby sprawdzić to organoleptycznie, osobiście nigdy tam nie zaglądałem. Dojście oczywiste, że od strony pedałów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Haifisch Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2020 No niestety są na stałe. Czytałem o tym forum scenika. Tak myślę czy nie byłoby lepszą opcją obciąć przewody tuż za starym czujnikiem i połączyć w tym w miejscu z nowym niż grzebać we wtyczce.. Nie mam za bardzo zdolności do pracy przy elektryce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lelupi Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Może wpierw wyjąć czujnik, ogrzewać np dłonią i obserwować odczyty. Miałem w ręce ten czujnik, przewody są na stałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Haifisch Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Jak znajdę chwilę to oczywiście jeszcze się z nim pobawię. A nowy już zamówiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2020 13 minut temu, Haifisch napisał: Tak myślę czy nie byłoby lepszą opcją obciąć przewody tuż za starym czujnikiem i połączyć w tym w miejscu z nowym To najprostsza opcja, jest to raczej zwykły czujnik NTC i biegunowość podłączenia nie ma znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Haifisch Opublikowano 13 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2020 To złodzieje. Czujnik NTC za 2 zł a tu ponad 100 zł. No nic. W czwartek ma przyjść to się przekonamy czy działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi