aniewa Opublikowano 5 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2022 Przed uruchomieniem silnika robiony jest test systemów, między innymi obwód elektrozaworu i piątego wtryskiwacza. Wykrywa nieciągłość lub zwarcie i dlatego masz komunikat na czerwono. Jeżeli masz błąd DTC 1205 to oznacza ni mniej ni więcej tylko problem z obwodem piątego wtryskiwacza. Dobrze by było znać dodatkowy kontekst błędu np. CO lub CC0, CC1 oznaczające odpowiednio: obwód otwarty, zwarcie do masy, zwarcie do +12V Clipem można zrobić test obwodu piątego wtryskiwacza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qva69 Opublikowano 5 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2022 Mądrego to i miło posłuchać. Dodatkowe oznaczenie to CO czy C0. Clipa dopiero się uczę, ale przy takim ukierunkowaniu powinienem to ogarnąć. Wielkie dzięki kolego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 5 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2022 CO - litera O - obwód otwarty CC.0 - cyfra zero czyli zwarcie do masy CC.1 - zwarcie do +12V Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qva69 Opublikowano 19 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2022 W końcu wolna sobota, ładna pogoda. Udało mi się znaleźć przyczynę błędu. Zaraz za kostką od sterownika silnika przerwany kabelek z pinu L4. Błędy usunięte ,nic nie razi po oczach. Dziękuję za cenne wskazówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilion11 Opublikowano 16 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2022 Mam problem z pracą piątego wtryskiwacza tyle że w Megan III 1,9dci . Z tym że u mnie nie ma komunikatu o błędzie. Ilość udanych wypaleń to nadal 1. Od momentu zakupu tj. stanu ok 80 kkm / teraz 148kkm tylko dwukrotnie jakby zaczynała się procedura wypalania FAP tzn spalanie chwilowe wzrosło do ok 20 litrów ale trwało to dosłownie z 30 sec . Mam pytanie czy procedura sprawdzania obwodu elektrozaworu wygląda podobnie jak w 1,5 dci/ tj . te same wartości rezystancji i w tych samych miejscach trzeba sprawdzić napięcia ?, czy może trzeba coś jeszcze sprawdzić jeśli chodzi o elektrykę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halas2 Opublikowano 16 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2022 Jeśli filtr nie wypali się do zera to nie zawsze liczy udane wypalenie. Ja przy przebiegu 195 tys miałem chyba 116 wypaleń a przy 257tys mam 168 wypaleń a średnio się wypalał co 500km:). Ostatnio miałem rękach Megane jednego z forumowiczów tyle że z silnikiem 846 i ilość wypaleń była 4 przy około 200tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 17 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2022 18 godzin temu, bilion11 napisał: nie ma komunikatu o błędzie. Ilość udanych wypaleń to nadal 1. Od momentu zakupu tj. stanu ok 80 kkm / teraz 148kkm tylko dwukrotnie jakby zaczynała się procedura wypalania FAP Świadczy to raczej o Zapchanym katalizator/fap ; - spadek mocy silnika, - gorsze przyspieszenie, - zwiększone zużycie paliwa - drgania na biegu jałowym i nierówna praca silnika, Jeśli końcówka rury wydechowej jest ; a/ czysta w środku - to FAP jest, działa, jest sprawny filtr i silnik , b/ czarna w środku - to FAP nie działa, jest dziurawy, uszkodzony albo go w ogóle nie ma, Należy udać się do kumatego mechanika, aby uruchomił procedurę wypalania fap-a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 17 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2022 19 godzin temu, bilion11 napisał: Mam pytanie czy procedura sprawdzania obwodu elektrozaworu wygląda podobnie jak w 1,5 dci/ tj . te same wartości rezystancji i w tych samych miejscach trzeba sprawdzić napięcia ? Elektrozawór zasilany jest napięciem 12 V po zapłonie na fioletowym przewodzie. Rezystancja elektrozaworu powinna zawierać się między 19-29 omów. Wtryskiwacz zasilany jest tym samym napięciem a jego opór w granicach 7-11 Ω. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilion11 Opublikowano 17 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2022 Z Końcówka rury wygląda tak. Z przyspieszeniem nie ma problemów, zużycie w mieście ok .8l . W dniu 26.05.2020 o 20:57, aniewa napisał: Elektrozawór zasilany jest z pinu 3 białego złącza MN umieszczonego w skrzynce bezpieczników pod maską. Na zdjęciu pin zaznaczony strzałką. Zasilanie można podać praktycznie z każdego żółtego przewodu, na nich pojawia się napięcie po włączeniu zapłonu. edycja Z tego samego przewodu zasilany jest wtryskiwacz dpf, jeżeli tam dochodzi napięcie to możesz przewody zmostkować. Za dużo jeździć nie możesz bo filtr nie będzie wypalany. Czy zasilanie elektrozaworu w 1,9 dci jest w tym samym miejscu co 1,5 dci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 17 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2022 W tym samym miejscu. Masę dla elektrozaworu podaje komputer silnika w brązowym złączu pin E4. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilion11 Opublikowano 17 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2022 Dzięki. A czy należy jeszcze coś sprawdzić w obwodzie wtryskiwacza FAP w związku z tymi nieudanymi wypaleniami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ja_rule Opublikowano 3 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2023 W dniu 17.06.2022 o 14:07, bilion11 napisał: REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.9 - aniewa Witam kolego, czy poradziłeś sobie z problemem? U mnie jest bardzo podobnie. Nie wyskakuje żaden błąd, a nie wypala filtra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carsik Opublikowano 3 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2023 8 godzin temu, ja_rule napisał: Nie wyskakuje żaden błąd, a nie wypala filtra. Ale jaki pojazd, bo przecież nie ten co masz w opisie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi