Ant3k Opublikowano 20 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2020 Dzień dobry. Bardzo proszę o pomoc w odnalezieniu usterki przy moim megane 3, 1.5 dci, 90 KM, 2010 rok, przebieg 145 tys. Samochód kupiłem w lutym 2020 roku, po tygodniu użytkowania auto nie zapaliło. Po dłuższym kręceniu rozrusznikiem wyskakiwał błąd skontroluj układ wtryskowy. Wcześniej brak jakichkolwiek problemów z rozruchem czy pracą silnika. Auto zaprowadziłem do mechanika. Samochód zapalił z plaka, samochód podłączony pod komputer nie wykazywał żadnych błędów, parametry w normie. Auto postało jeszcze przez tydzień i każdej następnej próbie rozruchu samochód palił bez problemu. W związku z tym przeprowadziłem podstawowy serwis pozakupowy (wymiana rozrządu, wszystkich filtrów oraz olej silnika). Przez około miesiąc użytkowania auto nie miało problemów z rozruchem. Następnie znowu pojawił się ten sam problem z rozruchem, auto zapaliłem sam z plaka i znowu dwa tygodnie było okey. Następnie znowu nie zapalił, auto uruchomiłem z plaka (z plaka pali od ręki) i udałem się do mechanika. Mechanik podłączył auto pod komputer i znowu parametry w normie (auto zapala). Zrobił próbę przelewową wtrysków - wszystkie leją równo. Na próbę wymienił zawór/czujnik ciśnienia paliwa nie pomogło samochód znów nie pali. Nie wiem czy to ma znaczenie ale 3/5 prób gdy auto nie zapalało pogoda była deszczowa. Bardzo proszę o pomoc co może być przyczyną usterki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 20 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2020 Komunikat ze skontrolowaniem układu wtryskowego ma związek z pracą EGR. Wystarczy, że się nie domyka i masz problem z rozruchem. Na plaka zawsze odpala. Drugą rzeczą związaną z paliwem jest odpowiednie ciśnienie, żeby wyzwoliło układ wtryskowy. Trzeba poanalizować pracę EGR pod kątem odwzorowania wartości zadanych przez sterownik silnika. Być może wystarczy jego wyczyszczenie. Przy problemie z odpaleniem możesz odpiąć przepływkę, żeby wykluczyć jej błędne działanie. Wilgoć w dieslu nie ma większego wpływu, w przeciwieństwie do benzyny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ant3k Opublikowano 20 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2020 bardzo dziękuję za pomoc, sprawdzę egr. Mogę również załatwić od znajomego pompę wtryskową na podmianę, być może moja jest wadliwa. Czy to jest dobry pomysł ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 20 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2020 (edytowane) Powinieneś sprawdzić parametry silnika mierząc to interfejsem. Są tam ciśnienia i redukcja pompy. Ważne, żeby jej zasilanie w paliwo nie było zapowietrzone, bo to częsta przyczyna. Edytowane 20 Czerwca 2020 przez jabrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
omega Opublikowano 20 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2020 Jabrze, to nie do końca tak nie jest, w zasadzie różnica na cewkach zapłonowych, świecach czy przewodach to ok. Cala reszta elektroniki ze sterownikiem łącznie taka sama. Zobacz, z przodu masz komputer, czy tam jest on prawidłowo podpięty do wtyczki i czy tam nie zbiera się wilgoć. Jeżeli był rozbity przód, to bardzo prawdopodobne jest, ze było tam "grzebane" i złe złożone. Jabrze, u mnie np. w deszczowe dni głupieją czujniki parkowania z przodu i wiem, że to jest spowodowane gnijąca wiązka przewodów. Nie daj Boże jak jest to samochód po-powodziowy, to nic tylko z nim uciekaj bo wilgoci nie pousuwasz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 20 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2020 2 godziny temu, Ant3k napisał: Po dłuższym kręceniu rozrusznikiem wyskakiwał błąd skontroluj układ wtryskowy. 2 godziny temu, Ant3k napisał: Mechanik podłączył auto pod komputer i znowu parametry w normie (auto zapala). Zrobił próbę przelewową wtrysków - wszystkie leją równo. Na próbę wymienił zawór/czujnik ciśnienia paliwa - nie pomogło - samochód znów nie pali. Przy błędzie " skontroluj układ wtryskowy " clip powinien pokazać błąd, oraz kierunek działania, Parametry w normie - warto by znać te parametry w normie, W większości przypadków taki błąd - wskazuje na problemy z doładowaniem; - sprawdzić czy sztanga turbiny chodzi lekko, - sprawdzić czy kierownicę turbiny nie są nadmiernie zabrudzone i przyblokowane, - przeczyścić czujnik doładowania oraz zapewnić mu szczelność montażu, - sprawdzić stan wężyków elektrozaworu turbiny, Warto sprawdzić i przeczyścić czoło czujnika położenia wału; - jest on czujnikiem chimerycznym, - możliwe, że jak ciepły to jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 20 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2020 10 minut temu, omega napisał: Nie daj Boże jak jest to samochód po-powodziowy, to nic tylko z nim uciekaj bo wilgoci nie pousuwasz. Przyznaję Ci rację - ja myślałem tylko o sterowniku silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ant3k Opublikowano 20 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2020 Przepływomierz odpiąłem i nadal nie zapala. W poniedziałek zaprowadzę auto do mechanika, sprawdzi parametry na kompie gdy silnik nie zapala. Przekażę również wasze cenne informację, o wynikach działań poinformuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 20 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2020 Przepływomierz, turbina itp nie mają wpływu na sam proces uruchomienia silnika. Jak odpala z plaka to znaczy, że masz problem z dostarczaniem paliwa do pompy wtryskowej. Na początek warto wymienić gruszkę bo może zaworek w niej się skleja i nie puszcza paliwa, po odpaleniu z plaka pompa wytworzy tak duże podciśnienie, że zassie paliwo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi