Michoxx Opublikowano 23 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2022 U mnie zakładka silnika wygląda ja na poniższym zdjęciu i brakuje w niej zakładki FAV i kilku innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 23 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2022 Zainstaluj inną wersję pyren np. 180+ lub 184. W katalogu głównym programu podmień plik pyren_luncher na ten: _pyren_launcher.py Po podmianie powinieneś mieć w oknie głównym programu dodatkowy przycisk "Update", po jego kliknięciu program się zaktualizuje do postaci tak jak np. u mnie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michoxx Opublikowano 25 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2022 Kupiłem używany wtrysk bez problemu udało się go dopisać niestety silnik pracował nierówno i na jałowym biegu korekta tego wtrysku szybko rosła do 1,80 poza tym wyrzuciło błąd związany z adaptacją, więc podmieniłem wtryskiwać z drugiego samochodu (mam 2 z tym samym silnikiem) i nie ma żadnych błędów po chwili jazdy nawet zaczął ciszej chodzić niestety korekta tego wtrysku też podskoczyła do ponad 1,40 i wartość adaptacji cylindra nadal jest 0. Po około jakim czasie wartość adaptacji powinna zmienić się na 1? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 25 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2022 Przeczytaj mój post z 06,10,2020 w tym temacie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michoxx Opublikowano 28 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2022 Po przejechaniu 50 km w końcu się zaadaptował, wtrysk przestał klepać na zimnym przy przyspieszaniu. Niestety problem z zapychającym się fap'em nadal nierozwiązany ale to już inny temat. Dzięki za pomoc z dopisaniem wtrysku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
megane_master Opublikowano 7 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2023 W dniu 25.05.2022 o 18:47, aniewa napisał: Przeczytaj mój post z 06,10,2020 w tym temacie. Cześć. Dzięki za poradnik. Potrzebuje zakodować wtryski Siemens/continental w Masterze 3. ECU 11445. Jakie to będą komendy Parametrage Prive? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 7 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2023 5 godzin temu, megane_master napisał: ECU 11445. Jakie to będą komendy Parametrage Prive? Tego nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
megane_master Opublikowano 7 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2023 48 minut temu, aniewa napisał: REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.9 - aniewa Jak mogę to sprawdzić? W jakimś pliku to znajdę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 7 Marca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2023 Naprawdę nic więcej nie podpowiem, nie znam tego silnika a tym bardziej parametrów sterownika. Parę lat temu pyren, ddt4all mnie interesował, obecnie już mi przeszło. Może to wina wieku . Dodam tylko, że bez zakodowania możesz jechać gdzieś do warsztatu, nic się nie stanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
undercover20 Opublikowano 7 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2023 (edytowane) 7 godzin temu, megane_master napisał: Cześć. Dzięki za poradnik. Potrzebuje zakodować wtryski Siemens/continental w Masterze 3. ECU 11445. Jakie to będą komendy Parametrage Prive? Wtrysk 1 - VP228 pierwsze 2 znaki kodu, VP224 kolejne 4 znaki kodu, CF154 kolejne 2 znaki kodu + dopisujesz "0" Wtrysk 2 - VP229 pierwsze 2 znaki kodu, VP225 kolejne 4 znaki kodu, CF155 kolejne 2 znaki kodu + dopisujesz "0" Wtrysk 3 - VP230 pierwsze 2 znaki kodu, VP226 kolejne 4 znaki kodu, CF156 kolejne 2 znaki kodu + dopisujesz "0" Wtrysk 4 - VP231 pierwsze 2 znaki kodu, VP227 kolejne 4 znaki kodu, CF157 kolejne 2 znaki kodu + dopisujesz "0" Kod wtrysku ma 9 znaków, ale de facto ostatni znak pomijamy i zamiast niego wstawiamy 0 (chociaż z tego co widzę, to kod każdego wtryskiwacza tego typu kończy się na 0). Czyli dla pierwszego wtryskiwacza o kodzie 83GGFGC70 wyglądałoby to tak: do VP228 wpisujemy 83 do VP224 wpisujemy GGFG do CF154 wpisujemy C70 (ostatni znak zawsze 0) Oczywiście kody podajemy w trybie ASCII. Edytowane 7 Marca 2023 przez undercover20 \n deleted 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carsik Opublikowano 7 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2023 Jeśli odpali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
megane_master Opublikowano 7 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2023 2 godziny temu, undercover20 napisał: Wtrysk 1 - VP228 pierwsze 2 znaki kodu, VP224 kolejne 4 znaki kodu, CF154 kolejne 2 znaki kodu + dopisujesz "0" Wtrysk 2 - VP229 pierwsze 2 znaki kodu, VP225 kolejne 4 znaki kodu, CF155 kolejne 2 znaki kodu + dopisujesz "0" Wtrysk 3 - VP230 pierwsze 2 znaki kodu, VP226 kolejne 4 znaki kodu, CF156 kolejne 2 znaki kodu + dopisujesz "0" Wtrysk 4 - VP231 pierwsze 2 znaki kodu, VP227 kolejne 4 znaki kodu, CF157 kolejne 2 znaki kodu + dopisujesz "0" Kod wtrysku ma 9 znaków, ale de facto ostatni znak pomijamy i zamiast niego wstawiamy 0 (chociaż z tego co widzę, to kod każdego wtryskiwacza tego typu kończy się na 0). Czyli dla pierwszego wtryskiwacza o kodzie 83GGFGC70 wyglądałoby to tak: do VP228 wpisujemy 83 do VP224 wpisujemy GGFG do CF154 wpisujemy C70 (ostatni znak zawsze 0) Oczywiście kody podajemy w trybie ASCII. Dziękuję! Skąd to ludzie wiedzą to ja nie wiem Dwie pierwsze komendy działają ale trzecia już nie. Wpisując trzy znaki razem z "0" nic się nie dzieje ale jak wpiszę dwa znaki czyli pominę "0" to komenda przechodzi ale w kodzie wtryskiwacza zmienia się tylko 6 pierwszych znaków. Próbowałem dla każdego wtryskiwacza. To na pewno te komendy CF? Dodatkowo dla 1 wtryskiwacza którego kod mam 9DFEEDGE0 nie da rady wpisać 9D ani żadnego ciągu znaków zaczynającego się od 9, a jak wpiszę np 4K to już przejdzie. FEED się zachowuje w pamięci. I ostatnie pytanie. Mam teraz na zegarach: Sprawdź ESC Sprawdź start pod górę Zasilanie tryb ekonomiczny 😐 Co się porobiło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
undercover20 Opublikowano 7 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2023 (edytowane) Masz starego Pyren'a, w którym było zablokowane wpisywanie znaków 0, 9, J w trybie ASCII. Musisz zaktualizować Pyrena. Tutaj masz jak to zrobić: Po aktualizacji zarówno kody wpisywane do komend CFXXX oraz kody zaczynające się na 9 powinny przechodzić. Ewentualnie podaj te kody za pomocą trybu HEX. Tutaj masz konwerter z ASCII na HEX https://www.utilities-online.info/ascii-to-hex Otrzymany z tej strony wynik wpisujesz bez spacji. Czyli dla wtryskiwacza 1 o kodzie 9DFEEDGE0 dla trybu HEX to będzie: do VP228 wpisujemy 3944 do VP224 wpisujemy 46454544 do CF154 wpisujemy 474530 Edytowane 7 Marca 2023 przez undercover20 HEX manual 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
megane_master Opublikowano 8 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2023 Działa! Udało się zakodować wtryski. Przejechałem z różnym obciążeniem i obrotami na razie 50km i nadal stan dostosowania wtrysków wynosi 0 ale może potrzebują więcej żeby się zaadaptować. Info o ESC itp. zniknęły. Miałem błąd o nieprawidłowej inf. z sieci multipleks. w sterowniku ABS który nie dał się skasować ale to może przez wcześniejszy spadek napięcia akumulatora. Dziękuję za pomoc 👍 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
undercover20 Opublikowano 8 Marca 2023 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2023 Cieszę się, że akcja została zakończona sukcesem. To dostosowanie nazywa się "Minimalna adaptacja masy paliwa - MFMA (minimum fuel mass adaptation). Scenariusz adaptacji wg. serwisówki: Rozgrzać silnik tak, aby temperatura płynu chłodzącego przekroczyła 80°C. Wykonać 10 zwolnień z 3000 obr/min do 1500 obr/min na 4 biegu. Po wykonaniu tego scenariusza parametry STAN DOSTOSOWANIA CYLINDRA powinny mieć wartość inną niż 0. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi