makintosz Opublikowano 10 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2021 Witam, Mam pytanie megane 1.5 dci 110 km po całym dniu na mrozie przy odpaleniu chwilę falują obroty (ok. 15 sek) potem jest ok, czy to normalne zjawisko? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 10 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2021 Być może temat jest wspólny z MIII z tym silnikiem. Dotyczył on zwiększenia dawki paliwa do 30 stopni temperatury silnika , które eliminuje to zjawisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 10 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2021 46 minut temu, makintosz napisał: megane 1.5 dci 110 km po całym dniu na mrozie przy odpaleniu chwilę falują obroty (ok. 15 sek) potem jest ok, Warto zaktualizować soft w ECU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
el_ryba Opublikowano 11 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2021 Jak auto było na gwarancji to zgłaszałem w Aso, ale oczywiście nic z tym nie zrobili. Od nowości przy temp w okolicy +5 stopni i niżej po odpaleniu falują lekko obroty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinDe Opublikowano 12 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2021 W sumie to jest to trochę normalne - zimno, silnik zimny i komputer robi korekty dawek. Kiedyś było mechaniczne ssanie - wyciągałeś cięgno i już (lało do silnika paliwo w większej dawce i tyle), teraz komp tym steruje i może być tak, że przez chwilę te obroty lekko falują. No bo jakby falowały w zakresie nie wiem 200 obrotów to bym był już zaniepokojony, ale jak falują na zasadzie +/- 50 obrotów no to chyba jest normalne - przynajmniej ta sądzę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
el_ryba Opublikowano 12 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2021 6 godzin temu, MarcinDe napisał: jak falują na zasadzie +/- 50 obrotów no to chyba jest normalne - przynajmniej ta sądzę. Dokładnie jak mówisz, nagrałem nawet filmik jak odpala przy - 11. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzychu Opublikowano 13 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2021 Dużo samochodów się "zweryfikuje" tej zimy. U mnie dieselek w Oplu też delikatnie faluje przy mrozie i zaraz po chwili się normuje, raczej normalna sprawa. Wygląda to podobnie jak u kolegi @el_ryba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinDe Opublikowano 13 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2021 Naprawdę nie wiem ile Wy macie lat, czy może to są Wasze pierwsze auta?? Ludzie szukacie problemów na siłę - takie falowanie to jest całkowity standard w silniku. Co wy uważacie, że silnik spalinowy pracuje idealnie w obrotach i jeśli nawet nagrzany do temperatury roboczej (nie tylko cieczy ale i oleju) stoi w obrotach co do joty. Kurde na wolnych całkowicie sprawny silnik idealnie nagrzany po podpięciu pod komputer pokazuje wahnięcia obrotów w zakresie +/- 50 obr. W mojej Cegle jak włączę menu serwisowe i ustawię widok z obrotami to latają od 580 do 630 cały czas. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 13 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2021 20 minut temu, MarcinDe napisał: W mojej Cegle jak włączę menu serwisowe i ustawię widok z obrotami to latają od 580 do 630 cały czas. Trochę za niskie te obroty masz !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzychu Opublikowano 13 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2021 @MarcinDe dla niektórych kierowców może to być pierwsze spotkanie z prawdziwą zimą. Kolejny tydzień mrozy do -10C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinDe Opublikowano 16 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2021 Dnia 13.02.2021 o 12:30, Andrzej-2010 napisał: Trochę za niskie te obroty masz !!! @Andrzej-2010 akurat to jest książkowe w tym silniku - to jest Hemi V8. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi