rafcio_100 Opublikowano 27 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2021 (edytowane) Od pewnego czasu zaczął wyświetlać mi się komunikat na desce rozdzielczej CHECK INJECTION, diagnostyka wykazała błędy P0670 i P0380. Trochę byłem zaskoczony, bo świece jakoś od roku miałem nowe, ale sprawdziłem amperomierzem bez wykręcania i każda świeca pobiera ~11A prądu. Sprawdziłem więc napięcie w kapturkach próbnikiem i okazało się, że żarówka nie zaświeciła. Rozebrałem skrzynkę bezpieczników pod maską, bezpieczniki sprawne, styki nie zaśniedziałe, napięcie dochodzi. Potem nadkole i sterownik świec żarowych, spodziewałem się brudnych zaśniedziałych pinów, ale wszystko wyjątkowo czyste. Wyjąłem sterownik, sprawdziłem napięcie na pinie 3 (gruby, czerwony przewód), dochodzi. Tutaj już stwierdziłem, że padł moduł od świec, jednak nie dawało mi to spokoju i w domu chciałem go jeszcze posprawdzać na krótko. Podałem 12V na pin 3, masa na pin 8 i ku mojemu zaskoczeniu na pinach 1, 2, 6, 7 pojawiło się napięcie i żarówka próbnika zaświeciła. Spotkał się ktoś z sytuacją, że padło sterowanie ze sterownika silnika do modułu świec żarowych? Trochę kończą mi się możliwości. Edytowane 27 Marca 2021 przez rafcio_100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 27 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2021 Może nie tyle padło sterowanie pinem 8 co wystąpiła przerwa w obwodzie między pinem 8 modułu a pinem E2 w szarej wtyczce sterownika silnika. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafcio_100 Opublikowano 27 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2021 Skazałem już moduł świec na wymianę i zanim go sprawdziłem to na zewnątrz zrobiło się ciemno i odstawiłem dalsze prace na poniedziałek, mam zamiar posprawdzać kable i napięcia z podłączonym modułem od świec. Niemniej zaciekawiła i trochę przestraszyła mnie kwestia, czy mogła wystąpić awaria w sterowaniu modułem świec. Wiadomo, wszystko zdarzyć się może, tylko czy ktoś się w ogóle spotkał z taką sytuacją w Megi Posprawdzałem wszystko wzdłuż i wszerz i okazuje się, że jest przerwa między pinem ECU E2 i pinem 8 modułu świec. Zdjąłem całą izolację, przejrzałem przewód od kostki ECU do kostki modułu ale wygląda w porządku. Zrobiłem wkłucie do przewodu blisko wtyczki modułu i przedzwoniłem i okazuje się, że jest jakaś przerwa we wtyczce. Udało mi się ją wyciągnąć do góry i przejrzałem wszystkie piny, ale wyglądają dobrze, żadnych przypaleń, zielenizny czy odgięć. Czy ktoś rozbierał tę wtyczkę? Idzie gdzieś w ogóle kupić taką wtyczkę nową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2021 W dniu 27.03.2021 o 21:41, rafcio_100 napisał: Czy ktoś rozbierał tę wtyczkę? Idzie gdzieś w ogóle kupić taką wtyczkę nową? Na pewno jest rozbieralna, gdzieś ją widziałem rozebraną na czynniki pierwsze. Warto to zrobić i sprawdzić połączenie przewodu z pinem wewnątrz tej wtyczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafcio_100 Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2021 No taki mam zamiar zrobić. Dzwoniłem na serwis ale samej wtyczki nie dostanę tylko jak już to cała instalację silnika, która i tak nie jest dostępna w sprzedaży a jakby była to 2100zl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halas2 Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Miałem przypadek że był pin rozcięty przy wtyczce sterownika silnika. Zastosowałem rzeźbę czyli włozylem w otwór 3 druciki z innego przewodu i złożyłem. Działa bez zarzutu:) No chyba że u ciebie będzie nie rozgiety pin a złamany przewód w miejscu ścisku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafcio_100 Opublikowano 10 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2021 Wyjąłem pin z wtyczki i trochę się zdziwiłem, ale wyglądał jak nowy przejrzałem cały kabel jeszcze raz bardzo dokładnie i znalazłem jedną zieloną, malutką kropkę na izolacji. Ruszyłem w tym miejscu kablem i efekt widoczny na zdjęciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 10 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2021 Jesteś jak Sherlock Holmes 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafcio_100 Opublikowano 10 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2021 (edytowane) Haha no nareszcie przyczyna znaleziona. Dla potomnych, żeby wyjąć pin najpierw podważyłem ten plastik patrząc od strony pinów (siedzi na zatrzaskach i dosyć łatwo dał się wyjąć), potem użyłem wyjmaka do pinów takiego podwójnego, bo ten pin ma zatrzaski po obu stronach i wyszedł już dosyć łatwo z wtyczki. Wyjmowanie plastiku nie jest konieczne, ale dużo lepiej było widać, gdzie są zatrzaski od pinu. Edytowane 10 Kwietnia 2021 przez rafcio_100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu73 Opublikowano 11 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2021 Możliwe że kiedyś "majster" sprawdzał przejście poprzez nakucie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafcio_100 Opublikowano 21 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2021 Przewód zlutowany, świece grzeją, błąd zgasł, wszyscy zadowoleni 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 21 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2021 My również, że sam sobie z tym poradziłeś i dałeś wskazówki dla innych. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi