athlon64x4 Opublikowano 6 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2022 Poprostu zwalniasz hamulec - opisana powyzej procedura programowa wycofuje je zdecydowanie dalej - w Twojej opcji nie wymienisz klocków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 6 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2022 Znalazłem na jednym z forów jak włączyć tryb serwisowy do wymiany klocków w M IV. Nie wiem czy działa, nie sprawdzałem. Następująca procedura: Włączenie tryby serwisowego. 1. Włączyć zapłon (przycisk „Start/stop” po zwolnieniu pedałów). Nie uruchamiaj silnika 2. Zahamuj do podłogi. 3. Pauza 1 sek. 4. Gaz na podłogę (nie zwalniaj hamulca). 5. Pauza 1 sek. 6. Spust hamulca ręcznego od siebie (nie zwalniaj pedału). 7. Wskaźnik hamulca postojowego zacznie migać. 8. Jeszcze raz odciągnij spust (gdy wskaźnik miga). Usłyszysz brzęczenie zacisków, klocki się cofną. Puść pedały. Wyłączenie trybu serwisowego. 1. Włączyć zapłon . Nie uruchamiaj silnika. 2. Zahamuj do podłogi. 3. Pauza 1 sek. 4. Gaz na podłogę (nie zwalniaj hamulca). 5. Pauza 1 sek. 6. Spust hamulca ręcznego na sobie (nie zwalniaj pedału). Usłyszysz brzęczenie zacisków, zaciski zostaną skalibrowane, klocki zostaną przeniesione do pozycji roboczej. Puść pedały. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawlik2 Opublikowano 14 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2022 A próbował ktoś tak wymienić klocki jak w zamieszczonym filmie. Już po wymianie ta metodą wszystko śmiga żadnych błędów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobsonNN Opublikowano 14 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2023 Ja też jestem przed wymianą tarcz i klocków i chciałbym zrobić to sam ale nie posiadam żadnego kompa klipa itp. czy faktycznie 12v by wystarczyło czy lepiej nie kombinować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carsik Opublikowano 14 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2023 (edytowane) ja już widziałem połamane elektryczne zaciski bo ktoś próbował w ten sposób zaoszczędzić parę złotych. Ale jak mawiają no risk no fun. To co opisał Aniewa zdaje się, że funkcjonuje ale nie miałem potrzeby sprawdzać ponieważ mam szybsze urządzenie do dyspozycji. Edytowane 14 Stycznia 2023 przez carsik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtaszekk11 Opublikowano 17 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2023 Cześć. Jest ktoś w stanie powiedzieć, czy sposobem aniewy będę w stanie wymienić tarcze i klocki z tyłu? Czy zwalnia to hamulec tylko nieznacznie? Posiadam Megane iv 2017 sedan 1.6sce. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carsik Opublikowano 17 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2023 59 minut temu, wojtaszekk11 napisał: Czy zwalnia to hamulec tylko nieznacznie? Co znaczy nieznacznie? Tryb serwisowy to tryb serwisowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtaszekk11 Opublikowano 17 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2023 W dniu 17.06.2023 o 13:32, carsik napisał: REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.7, 5.9 - Prezes A wiesz może, o co chodzi z tym "Pauza 1sek"? Ok poradziłem sobie, jakby ktoś miał również problem to troszkę zmodyfikuję opis postępowania: /\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\ /\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\ Włączenie tryby serwisowego. 1. Włączyć zapłon (przycisk „Start/stop” po zwolnieniu pedałów). Nie uruchamiaj silnika 2. Wrzuć bieg, naciśnij hamulec, spuść ręczny 3. Zahamuj do podłogi. (Trzymaj 2-3sek) 4. Gaz na podłogę (nie zwalniaj hamulca) - trzymaj 2-3sek. 5. Spust hamulca ręcznego od siebie (nie zwalniaj pedałów). 7. Wskaźnik hamulca postojowego zacznie migać. 8. Jeszcze raz odciągnij spust (gdy wskaźnik miga). Usłyszysz brzęczenie zacisków, klocki się cofną. Puść pedały. Wyłączenie trybu serwisowego. 1. Włączyć zapłon . Nie uruchamiaj silnika. 2. Zahamuj do podłogi (trzymaj 2-3sek) 3. Gaz na podłogę (trzymaj 2-3sek) 4. Spust hamulca ręcznego do siebie(nie zwalniaj pedału). Usłyszysz brzęczenie zacisków, zaciski zostaną skalibrowane, klocki zostaną przeniesione do pozycji roboczej. Puść pedały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal_d Opublikowano 23 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2023 Działa ten patent z pedałami opisany wyżej? Potrzebuję wymienić tylne klocki w aucie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snowday Opublikowano 17 Lipca 2024 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2024 (edytowane) Jednak w Megankach 4 z rocznikow 2020 polifcie calkiem inne klocki i klucze potrzebne do odkrecania . Edytowane 20 Lipca 2024 przez snowday Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szafir51 Opublikowano 31 Marca 2025 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2025 W dniu 17.06.2023 o 16:14, wojtaszekk11 napisał(a): Wyłączenie trybu serwisowego. 1. Włączyć zapłon . Nie uruchamiaj silnika. 2. Zahamuj do podłogi (trzymaj 2-3sek) 3. Gaz na podłogę (trzymaj 2-3sek) 4. Spust hamulca ręcznego do siebie(nie zwalniaj pedału). Usłyszysz brzęczenie zacisków, zaciski zostaną skalibrowane, klocki zostaną przeniesione do pozycji roboczej. Puść pedały. dodał bym jeszcze punkt 1a. Wrzucić pierwszy bieg. Kilka razy próbowałem wyłączyć tryb serwisowy na luzie i nie działało, wrzuciłem jedynkę i poszło od razu. No i taka jeszcze uwaga - tryb serwisowy cofa jedynie siłowniki, tłoczki zostają w swojej pozycji 😞 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi