kacper69 Opublikowano 30 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2022 Zauważyłem, że akumulator w czasie jazdy jest chyba ładowany zbyt niskim napięciem. Nie przekracza ono właściwie 13V Z tego powodu napięcie na akumulatorze podczas postoju wskazuje 12V z groszami. Jak można podbić napięcie ładowania akumulatora ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halas2 Opublikowano 30 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2022 Wszystko jest prawidłowo. Chwilę po odpaleniu może być 14.2 potem jest zazwyczaj 13.6 lub 13.8. tak jest od czasów Megane 2 i tak ma być. 12 z groszami na akumulatorze jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek1978 Opublikowano 30 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2022 Jest to tzw inteligentny tryb ładowania. Wykorzystany prąd podczas rozruchu doładuje ci np 14.4V i jak uzupełni pobrany prąd to ładowanie schodzi u mnie np do 13.4V? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacper69 Opublikowano 30 Października 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2022 halas2 i marek1978 Obaj podajecie , że macie ładowanie powyżej 13 V. A ja widzę, że u mnie ładowanie nie przekracza tych 13V I właśnie tego się czepiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halas2 Opublikowano 31 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2022 Nie przekracza 13 to dla mnie 13.4 jest w tym zakresie. Nie przekracza 13 to dla Ciebie jaka wartość ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 31 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2022 8 godzin temu, kacper69 napisał: ja widzę, że u mnie ładowanie nie przekracza tych 13V I właśnie tego się czepiam. Jeżeli masz system ESM to; - następuje odłączanie ładowania akumulatora podczas gwałtowniejszego przyśpieszania i spadki poniżej 13V spowodowane; - są zasilaniem układów tylko z akumulatora podczas przyśpieszania, - podczas hamowania akumulator jest ładowany większym prądem oraz napięciem ok;15 V ; - dla uzupełnienia strat pojemności wynikłych z pracy na samym akumulatorze, - przez większość okresu jazdy masz ładowanie ok;13,5 V wynikające z normalnej jazdy ze stałym obciążeniem, Ile lat ma akumulator? - bo one w tym systemie średnio wytrzymują ok;3 lata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacper69 Opublikowano 31 Października 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2022 U mnie napięcie mierzone w gnieździe zapalniczki w czasie jazdy jest 12,6V max 12,9V Więc porównując z pomiarami , które podali Koledzy, to jest chyba ciut za małe. Dodam , że nie ma problemu z uruchomieniem silnika , rozrusznik bardzo ładnie kręci. Tylko ta wartość napięcia ładowania akumulatora mnie zastanawia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 31 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2022 Dla pewności zmierzyłbym drugim miernikiem na klemach akumulatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halas2 Opublikowano 31 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2022 Otóż to:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacper69 Opublikowano 31 Października 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2022 mierzyłem na aku , podobnie wyszło, dlatego kupiłem sobie taki volto-mierz wkładany do gniazda zapalniczki, co by monitorować napięcie w czasie jazdy. od pomiarów zwykłym miernikiem zacząłem zanim napisałem ten problem na forum. Dodam, że wkładając ten sam voltomierz do zapalniczek w autach ( innych marek ) u sąsiadów okazywało się, że ładują one akumulatory wyższym napięciem. Ale wracając do sedna tarczy: czy jest jakiś dostępny sposób aby podnieść to napięcie ładowania aku w megane ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 1 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2022 Te voltomierze do gniazdka zapalniczki bardzo często oszukują. Warto pomiar potwierdzić multimetrem zarówno na słupkach akumulatora jak i w gnieździe zapalniczki jak i na zacisku alternatora - pomiary będą się różnić. Sprawdziłbym spadki napięcia odpowiednio na przewodzie plusowym alternator - akumulator jak i minus akumulatora- masa pojazdu I blok silnika. Kolejna kontrola to stan szczotek alternatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 1 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2022 Dla akumulatora EFB ładowanie jest prawidłowe mierząc w gnieździe zapalniczki zwykłym miernikiem przy odpalonym silniku. 12 godzin temu, szwagier24a napisał: Te voltomierze do gniazdka zapalniczki bardzo często oszukują. Mam trzy i mierzą bardzo dokładnie z różnicą do 0.1V. Ich odczyt jest zbliżony do napięcia kalkulatora, a nie napięcia na zaciskach akumulatora, ale to zrozumiałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczepan520 Opublikowano 21 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2022 panowie a odłączenie ibs nie zmieni ładowania?? Bo to jakaś paranoja z tym ładowaniem. Ja mam nowy akumulator i czuje przy porannym rozruchu ze jest nie doładowany ja bym wolał napięcie 13.8V-14.4V bo takie jest dobre dla zwyklej baterii kwasowej. A tu jak zwykle ekologia potrzebne to jak świni siodło Przez kilka dni robiłem testy z rana zaraz po uruchomieniu silnika napięcie 13.8 - 13.7V. Jak dla mnie to mało po rozruchu diesla i tak się utrzymuje na trasie włączone nawiewy światła oprócz podgrzewania szyby tylnej potrafi spaść do 11,7 -11,9 V dziwne bo według mnie nie powinno spaść tak nisko ale wystarczy włączyć ogrzewanie tylnej szyby i ładowanie 13.1- 13.2V przy hamowaniu silnikiem napięcie rośnie do 14.4 14.7V. Padniety system inteligentnego ładowania?? Akumulator przy rozruchu 11.4V i czuć że jest niedoładowany przy porannym rozruchu. I teraz drugie pytanie czy jest gdzieś jakaś procedura adaptacji nowego akumulatora ?? Na desce czysto nić się nie świeci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halas2 Opublikowano 14 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2022 Nie mam auta z tym systemem ale kojarzę z innych tematów że powinien się zapytać na desce po podłączeniu akumulatora czy jest po wymianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 14 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2022 @szczepan520 masz na klemie minusowej specjalny czujnik? Wychodzą z niego dwa cienkie kabelki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi