carsik Opublikowano 6 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2023 Podpowiadanie przez internet to trochę szklana kula. A jakie miałeś wartości ciśnienia w cylindrach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
recha85 Opublikowano 6 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2023 Nie wiem czy u mnie gdy pompa była padnięta były wypadania zapłonu bo wtedy nie miałem pyclipa ale obstawiam że tak skoro silnik nierówno pracował. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mothra Opublikowano 6 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2023 Godzinę temu, recha85 napisał: REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.9 - aniewa Miałem plan sprawdzić jak pompuje pompa, ale choroba + pogoda( wszystko robię pod chmurką) niestety nie dałem rady, mam nadzieję że mechanik to sprawdzi. Wartości cisnienia to 9,5 . 9 9,5 9 - niestety nie wiem jeszcze w jakiej kolejności liczone, oraz czy mierzone na zimnym czy ciepłym. Jutro będę wiedział więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 6 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2023 Godzinę temu, Mothra napisał: rozrząd do sprawdzenia bo przestawiony. Do sprawdzenia w I kolejności ; - rozrząd na blokady, - stan kzfr 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mothra Opublikowano 6 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2023 51 minut temu, Andrzej-2010 napisał: REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.9 - aniewa Stan kzfr po dźwięku czy raczej wyciąganie i na stole? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 6 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2023 Kumaty mechanik potrafi ocenić; - sprawne kzfr jest sprężyste i bez dodatkowego „ ramienia „ go nie naprężymy, - zużyte kzfr - bez problemu go naprężymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mothra Opublikowano 6 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2023 Koło ma 10 tys. kilometrów, ale podpowiem jutro mechanikowi żeby je sprawdził, o ile wie co i jak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 6 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2023 Ta kompresja to troszkę słaba. Powinien pokazać 12 12,5 bar. Niższe wartości mogą być od przestawionego rozrządu. Generalnie to przydałoby się konkretne plukanie silnika, antykoks do cylindrów i zalać markowym olejem. Rozrządu sprawdzić blokadami. Szczelność dolotu można zweryfikować procentem uchylenia przepustnicy na wolnych obrotach. Na szczelność dolotu wpływa sprawność zaworu pochłaniacza par paliwa - częsta usterka w wielu autach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mothra Opublikowano 18 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2023 Megane to ciężki temat. Napewno to ostatni francuz w moim życiu. Ale do rzeczy. Po kłótni z mechanikiem który trzyma auto 2 tygodnie i nie potrafi zdiagnozować problemu, zabieram je w stanie jak dla mnie gorszym niż był. Wcześniej miałem nierówną pracę silnika, teraz mam do tego mocne pierdzenie z wydechu, a układ wydechowy lata jak by się chciał urwać. Mechanik ustawił rozrząd poprawnie i na tym się skończyło. Wcześniej dla niego silnik nie mógł tak chodzić, teraz jak jest gorzej to chodzi "jak złoto". Ogólnie muszę znaleźć kogoś kto mi zmierzy kompresję po tym ustawieniu rozrządu, i właściwie już jedynie zostaję głowica do zrobienia jako winna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 18 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2023 Jesteś pewien, czy w chwili montażu koła zmiennych faz, koło było w pozycji zerowej? - może to być powód problemów, pomimo pasowania blokad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mothra Opublikowano 18 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2023 Niestety nie jestem, musiał bym szukać kolejnego mechanika który by sprawdził jeszcze raz poprawność założenia rozrządu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 19 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2023 W dniu 9.03.2023 o 19:34, Mothra napisał: kąt na biegu jałowym oscyluje w okolicy-30, a podczas jazdy od -60 do max +19. 19 godzin temu, szwagier24a napisał: Jesteś pewien, czy w chwili montażu koła zmiennych faz, koło było w pozycji zerowej? - może to być powód problemów, pomimo pasowania blokad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mothra Opublikowano 21 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2023 Dziękuję wszystkim za pomoc. Moja przygoda z Meganą przenosi się na inny poziom już nie mechaniczny. Mechanik w końcu wziął się za robotę, wszystko założone zgodnie z książką serwisową, uszczelnione i sprawdzone. Nie ma się do czego przyczepić. Niestety dla mnie, auto okazało się po kolizyjne a sam silnik był już składany, sprzedający zarzekał się o bezwypadkowosci i stanie idealnym auta. Silnik w zasadzie nadaje się do remontu jak nie do zmiany, nie trzyma kompresji, dopiero próba olejowa zakończyła się sukcesem i trzyma po 12 bar. Nie wiadomo co z resztą podzespołów, bo telepanie silnikiem nie ustąpiło, wręcz się nasiliło ale sądząc po tym jak silnik jest poskładany po kimś to nie wróży nic dobrego. Mi już pozostaje tylko próba odzyskania kasy od nieuczciwego sprzedającego.Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 21 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2023 Mogą być posklejane pierścienie: płukanka do oleju (taka mocniejsza: tec2000, liquiy moly, k2), antykoks na tłoki, wymiana oleju i ponowne badanie kompresji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mothra Opublikowano 21 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2023 Mechanik też to proponuję, ale to rozwiąże problem zapieczonych pierscieni (może), ale czy to naprawi wypadania zapłonu i tragiczną pracę silnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi