Quentin88 Opublikowano 20 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2023 Cześć, Mam wersje LUX sprowadzoną z DE, jest tam 8 grających głośników. Ostatnio jeden średniotonowy (za kierowca) przy głośniejszym basie zaczął charakterystycznie charczeć. Pomyślałem ze membrana sie posypała i rozprułem boczek. ale po oględzinach wszystko wygląda jak powinno. Tylko 1 z 4 wydaje takie dziwne dźwięki. Jak muzyka gra cicho to tego nie słychać. Nie wiem co mam z tym dalej zrobic. Prośba o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 22 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2023 Wystarczy, że lekko gdzieś będzie cewka ocierać i już będzie charczało. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin88 Opublikowano 24 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2023 @Prezes to co mam zrobić czego szukać, rozwiercić nity i zdemontować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 24 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2023 (edytowane) @Prezes udzielił odpowiedzi krótko, zwięźle i na temat. Glośnik jest uszkodzony. Cewka trze w szczelinie. Została przegrzana prądowo. Za bardzo harmonicznie zniekształcony sygnał sterujący lub przesterowanie na pełnej mocy. Glośnik należy wymienić. Edytowane 24 Maja 2023 przez jabrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 25 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2023 8 godzin temu, Quentin88 napisał: to co mam zrobić Wymienić na nowy, sprawny 8 godzin temu, jabrze napisał: Została przegrzana prądowo. Niekoniecznie musiała zostać przegrzana, wystarczy, że membrana się lekko zdeformowała i już cewka nie będzie dokładnie w osi pracowała i będzie ocierała o magnes. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 25 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2023 Równiez tak może być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin88 Opublikowano 25 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2023 mam celować w nowy z aso, używany, czy brać pod uwagę jakąś alternatywna firme? Od siebie dodam słucham muzyki na sprzęcie hifi i czego by tam nie wrzucić to nie bedzie grać super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Refild Opublikowano 25 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2023 6 godzin temu, Quentin88 napisał: REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.9 - Prezes Oj oj Kolega popłynął , włożyć można i ten Twój sprzęt HiFI byłby cieniutki ale koszt takiej zabawy przebiłyby wartość tego pojazdu. Generalnie papierki kupisz oe renault używane na portalach aukcyjnych i to rozsądne rozwiązanie jak wkładasz w jedne drzwi gdzie charczy. Jak masz chęć dłubać wszystkie drzwi to maty wygłuszające i albo audiosystem albo focal i idziemy w koszta i pod fabrycznym radiem będzie to już jakoś grało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin88 Opublikowano 29 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2023 @Refild czego by nie wrzucić to taka średnica nie zrobi basu. A nawet jakby wrzucić cos takiego do bagażnika to jak dasz nieco głośniej to zaczną wibrować elementy psując cały efekt. Siedziałem w takim samochodzie słuchałem jak gra i mam zdanie, że zabawa nie warta świeczki w autach ze średniej półki. Za dużo to kosztuje, lepiej kupić auto z klasy premium z lepszym wygłuszeniem, lepszy sprzętem, jeśli muzyka jest tak ważna, albo kupić dobrej klasy zestaw hifi do domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin88 Opublikowano 9 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2023 Czy ktoś mógłby mi poradzić jak znaleźć odpowiedni głośnik? bo widzę ze pod numerem seryjnym 281440004R sa co najmniej 3 różne głośniki. do Scenika laguny również. Przy czym mogą nie pasować. Tzn ten do scenie na pewno nie pasuje bo w ogóle ma większa średnice. Niestety właśnie taki kupiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TimmBerk Opublikowano 9 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2023 Megane 13cm Scenic 16cm nie wiem jakie są w Lagunie. ja bym nie wymieniał jednego tylko parę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin88 Opublikowano 14 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2023 Kupiłem używkę zamontowałem i dalej charczy, czy jest jakikolwiek powód (inny niż głośnik) dla którego to mogłoby tak źle grać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 15 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2023 Uszkodzona końcówka mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin88 Opublikowano 15 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2023 Jak to sprawdzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 15 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2023 Charczenie jest niezależne od źródła dźwięku i jego wzmocnienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi