Renia08 Opublikowano 27 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2023 Cześć Panowie i Panie. Już daaaawno nie miałem żadnych problemów z Meganką aż do wczoraj. Jadąc zawsze tą samą drogą ruszając ze skrzyżowania czuję jak trzęsie się kierownica. Na postoju patrzę, że zacisk trzyma... Po nocy lekko odpuścił. Dzisiaj rozebrałem całość, cofnąłem tłoczek, nacisnąłem hamulec tłoczek wyszedł. Nie było jakiegoś oporu, oczywiście korek od zbiornika odkręcony. Przez złożeniem odkręciłem zaworek i przez chwilę nic się nie działo ale po chwili wyleciał już płyn. I zrobiłem tak 2x. Wszystko złożyłem do kupy i nie trzyma już lecz nadal na postoju gdy popycham za koło to lekko czuję opór... Wymiana zacisku się szykuje? Proszę o porady i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carsik Opublikowano 27 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2023 Ciężko zrozumieć czego oczekujesz. Jeżeli czujesz opór w obrocie koła to masz 2 wyjścia. Rozebrać zacisk obejrzeć tłoczek, miejsce pod gumką uszczelniającą i krawędzie kanału w którym porusza się tłoczek. Wszystko doprowadzić do stanu idealnego i złożyć ponownie lub wsadzić nowy zacisk. Twój wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Renia08 Opublikowano 27 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2023 Wszystko rozebrane i złożone zgodnie ze sztuką a i tak lekko trzyma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carsik Opublikowano 27 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2023 Sorry to raczej czegoś nie dopatrzyłeś. Albo jest zgodnie ze sztuką albo nie. Tu już raczej nikt nie zgadnie co jest niezgodnie z tą sztuką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Renia08 Opublikowano 27 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2023 Nie miałem jak rozebrać bo brak warunków. Musiałem tylko uruchomić samochód. Nie wiem czy będę dochodzić do tego co się stało, skoro nie ma niczego zapeczonego a i tak coś się dzieje, tylko kupię zacisk i wymienię. Chyba, że ktoś jeszcze będzie mieć jakieś pomysły. Auro postoi dłużej to zacisk puszcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 27 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2023 Czy klocek swobodnie przesuwa się w jarzmie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Renia08 Opublikowano 27 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2023 Oczywiście. Wszystko oczyściłem, odpowietrzyłem i nadal kiszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarna1 Opublikowano 28 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2023 Pompa ABS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Renia08 Opublikowano 28 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2023 Tego się obawiam właśnie... Cóż. Rozbiore jeszzcze raz. Wcisne tłoczek na maxa i zobaczymy czy będzie pracować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carsik Opublikowano 28 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2023 Rozbierasz zacisk, oglądasz go dokładnie ponieważ bardzo często na wejściu kanału tłoczka jest korozja. Musi być błysk. Gumowy oring uszczelniający powinien być wymieniony na nowy a jego kanał powinien być idealnie czysty. Tłoczek po włożeniu powinien dać się przesuwać palcami w jedna i drugą stronę. Taki mały skrót. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halas2 Opublikowano 28 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2023 Kiedyś w motorze tak mi hamulec trzymał. Po każdym hamowania trzeba było puknąć w zacisk aby puściło. Bez klocka wciskałem tłoczek. Wciskalem dźwignie tłoczek się wysuwał. A dalej był problem. Dopiero jak wiciągnolem tłoczek to się okazało że lekko zaśniedział pewnie od starego płynu i na tym się blokowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Renia08 Opublikowano 29 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2023 Muszę w takim razie rozebrać tłoczek. Muszę sobie załatwić drugą osobę do pomocy. Temat ogarnięty. Można zamknąć. Miałem w końcu czas, dobrałem się do środka zacisku. Wymiana tłoczka, uszczelnień. Zakończyła problem ☺️ Jeszcze jednak trochę trzyma... Nie grzeje się, czuć tylko na postoju lekką blokadę. Brak pomysłów. Co radzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 2 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2023 17 godzin temu, Renia08 napisał: Co radzicie? Jak regeneracja nie przyniosła oczekiwanych rezultatów to wymienić na nowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 2 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2023 (edytowane) Po cofnięciu tłoka zewnętrzny klocek wypycha ruch tarczy - musi jarzmo lekko się przesuwać na trzpieniach. Edytowane 2 Czerwca 2023 przez jabrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carsik Opublikowano 2 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2023 W dniu 29.05.2023 o 08:53, Renia08 napisał: Nie grzeje się, czuć tylko na postoju lekką blokadę. Brak pomysłów. Co radzicie? Co rozumiesz przez lekką blokadę? Hamulec tarczowy zawsze się grzeje, i koło jest zawsze ciepłe. Jak zakręcisz kołem to zrobi ze dwa obroty, czy natychmiast staje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi