Bartii_ Opublikowano 29 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2023 Cześć, mój pacjent to megane 3 coupe 2.0 tce 180km 2009 benzyna + LPG Dzisiaj po trochę mocniejszym hamowaniu 140-30 na zjeździe z ekspresowej pojawił się komunikat "ESP wyłączone" po dodaniu gazu 0 reakcji i po 5 sekundach silnik zgasł, od razu bez problemu odpalił i przy każdym skręcaniu, hamowaniu czy użyciu sprzęgła działo się to samo, po którymś razie przełączyłem LPG na benzynę i problem zniknął, po próbie ponownego włączenia LPG samochód od razu gaśnie, ale tym razem bez żadnych komunikatów - tak jakby był pusty zbiornik Wiem że na forum już był ten temat kilka razy poruszany, ale nigdzie nie znalazłem jednoznacznej/konkretnej odpowiedzi. Czy to może być wina zasyfionej przepustnicy ? i czy hamulce mają jakiś związek z tym, czy to po prostu przypadek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabrze Opublikowano 29 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2023 Awaria lpg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartii_ Opublikowano 29 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2023 poczekałem aż ostygnie i teraz normalnie na gazie śmiga, zrobię przegląd układu zapłonowego, jak to nic nie da to Pan gazownik przywita do mojego portfela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ochkarol Opublikowano 29 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2023 Pojeździj trochę tylko na benzynie i jeśli będzie ok, to zacznij jeździć na LPG. Jak wrócą objawy to do gazownika. Jak na benzynie nie będzie ok to najpierw trzeba pracę silnika na benzynie usprawnić a dopiero potem brać się za gaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek65 Opublikowano 15 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2023 I jak kolego efekty,doszedłeś jaka przyczyna była. I mnie dopadło to samo gaśnie niespodziewanie i wyskakuje ESP wyłączony. Raczej nic nie da pojeżdżenie na benzynie ponieważ mam to sporadycznie. Jak mi zgaśnie to potem mogę przejechać 5km i ponownie zgaśnie, ale mogę przejechać 200 km i ani razu nie zgaśnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartii_ Opublikowano 17 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2023 doszedłem do tego, że mam dziwnie ustawiony komputer gazu i przy danej temperaturze zwyczajnie odcina gaz, przy czym automatycznie nie przełącza na benzynę co powoduje odcięcie silnika, zwyczajne przegrzanie instalacji, nie byłem jeszcze u gazownika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 17 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2023 Może to wskazywać na uszkodzony mapsensir od gazu, a brak możliwości utrzymania obrotów podczas powrotu na pb, rozjechanymi mapami bądź problemami z pompą paliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek65 Opublikowano 19 Sierpnia 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2023 (edytowane) U mnie się trochę wyjaśniło.'Miałem trochę czasu podpiąłem pod CLIP-a, nie było żadnych błędów. Podpiąłem pod komputer od gazu i wyskoczyły błędy wtryskiwaczy gazu. Na razie nie gaśnie , pojeżdżę jak będą problemy znowu podłącze pod komputer i pewnie do gazownika. Edytowane 19 Sierpnia 2023 przez Tomek65 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vanthunder Opublikowano 19 Września 2024 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2024 Cześć . Temat został rozwiązany ? Miałem dziś w ciągu dnia tak 2 razy . W obu przypadkach dokładnie tak samo jak u Ciebie . Jutro wjade nowym czujnikiem położenia wału na wszelki wypadek , bo wygląda mi to na dokładnie taki problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi