adi21 Opublikowano 11 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2023 Witam właścicieli naszych pięknych lecz kapryśnych samochodów. Proszę was o pomoc odnośnie elektroniki. Od 2 miesięcy przesiadłem się z megane 3 na Megane 4 i byłem bardzo zadowolony z tego samochodu lecz dziś spłatał mi figla. Posiadam Megane 4 hatchback 1.5 dci 110km wersja intense z 2017 roku. Jedząc dziś na dość krótkich odcinkach dość szybko na postoju wyświetliło komunikat akumlator rozładowany uruchom samochód. Po tym komunikacie po kilku km na postoju nie gasiłem samochodu i zaczęły się problemy wyświetliło komunikat skontroluj samochód i wyświetlił się kluczyk. Ten komunikat za chwilę zgasł i wróciło wszystko do normy wysiadłem z samochodu zobaczyć czy się coś nie stało ( samochód cały czas odpalony) po jakiejś ok. minucie wyświetliło komunikat usterka elektryki zagrożenie i zaczął pikać wyświetliły się kontrolki jak w załączniku oraz zaświecił się stop na wyswietlaczu hed up, oświetlenie ambiente zaczęło migać, wyświetlacz radia co jakiś czas zaczął gasnąć i się włączać, obroty silnika podniosły się do 1000. Zdenerwowany całą sytuacją bo to było późnym wieczorem nie gasiłem samochodu tylko postanowiłem wracać do domu bo nie miałem tak daleko Ok. 8 km co jakość czas zaczynał pikac i wyświetlać komuntroli ABS esp, wyłączono hamowanie aktywne itp. Po powrocie do domu zgasiłem samochód i znów go odpaliłem to wszystko zgasło i normalnie zachowywał się. Panowie pytanie do was co się może z nim dziać bo zaczynam się powoli zrażać do tej marki a byłem fanem samochodów Renault. Poprzednia megane na koniec sprawiała małe problemy ale ogólnie byłem bardzo zadowolony z samochodu wiec postawiłem znów na megane. Zaczynam trochę tracić wiarę i pewność w ten samochód. Poprzedni nigdy mnie nie zawiódł i nie było takiej sytuacji żebym się obawiał czy trasy 300 km w jedna stronę przejadę bez lawety lub problemów choć miała ćwierć miliona zrobione. Tutaj niecałe 80 tys i świeży samochód a zaczynam miec obawy. Dodam że przed kupnem został wymieniony na nowy akumlator i to taki do samochodów s&s. Poniżej zdjecie deski i kontrolek które zaświeciły. Jeśli miał ktoś podobne problemy proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carsik Opublikowano 12 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2023 Kolejny konkurs na wróżkę. Najpierw trzeba samochód podpiąć pod jakiś tester i sprawdzić jaki ma błąd/błędy w pamięci komputera wtrysku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 12 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2023 @adi21 ściągnij z netu instrukcję obsługi tego samochodu, jeżeli takowej nie posiadasz. Przeczytaj całą i wtedy się dowiesz, że ww. komunikat w liczniku oznacza ni mniej nie więcej jak usterkę ładowania akumulatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 13 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2023 W dniu 11.11.2023 o 23:52, adi21 napisał: Jedząc dziś na dość krótkich odcinkach A nie lepiej było się zatrzymać i zjeść na spokojnie Nie zapomnij też sprawdzić kondycji samego akumulatora. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radarinho Opublikowano 19 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2023 Jak nie masz czym testować to: - sprawdź aku, - bezpieczniki, - przekaźniki. Jak dla mnie coś z tego zestawu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zmieszany Opublikowano 26 Lutego 2024 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2024 I jak, udało się naprawić usterkę? W mojej właśnie miałem komunikaty: wczoraj skontroluj start stop i skontroluj samochód, a dziś usterka elektr. ZAGROZENIE, po wyłączeniu i włączeniu auta zniknęły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bushmen96 Opublikowano 10 Października 2025 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2025 Mam to samo, od dłuższego czasu, czasem komunikat nie wyskakuje nawet przez 2-3 miesiące a później znowu wariuje 😑 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Julitka Opublikowano 27 Marca Udostępnij Opublikowano 27 Marca Witam wszystkich. Od 3 miesięcy jestem posiadaczką Meganki ll 1,4 16V. O dziwo było wszystko w najlepszym przypadku, ale dwa dni temu zaświecił się komunikat,, uszkodzona elektronika pokładowa,,po czym zgasł. Wczoraj zgasł mi wyświetlacz LCD z kilometrami, dzisiaj pokazały się napisy, gdzie karta jest nowa. Po zgaszeniu auta i ponownym uruchomieniu, znowu jest ok 🤦. Czy zmieniać wyświetlacz na inny? Dodam, że wszystko inne działa. Już nie mam pomysłu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 27 Marca Udostępnij Opublikowano 27 Marca Problem z wiązkami. Warto przeczyścić wszystkie wtyczki od komputerów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi