LTar Opublikowano 23 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2023 (edytowane) Czy ktoś z Was podniósł moc w silniku 1.3? Mam wersje 140 i zastanawiam się nad zmianą mocy na 160 KM Jest to Kadjar i wydaje mi się, że auto dużo lepiej by się zbierało. Edytowane 23 Grudnia 2023 przez LTar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylwekdm Opublikowano 23 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2023 (edytowane) Na razie nie ma mozliwości. Jeszcze nie złamali zabezbieczeń sterownika. Ja podnosiłem w Kadjarze, ale w dCi. Różnicy spektakularnej nie czuję, bo już w serii było grubo w gratise. Ale zbiera się lepiej od dołu. Spalanie bez zmian. Edytowane 23 Grudnia 2023 przez sylwekdm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LTar Opublikowano 23 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2023 Już tyle lat jest ten silnik na rynku i jeszcze nikt tego nie ogarnął… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcinDe Opublikowano 23 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2023 Bo jest małopopularne wśród użytkowników Renault tuningowanie aut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LTar Opublikowano 23 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2023 No tak ale to nawet nie o tuning chodzi. Obie wersje silnikowe różnią się tylko mocą więc pewnie bez problemu można softem mieć 160 km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarna1 Opublikowano 23 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2023 Sterownika jeszcze nikt oficjalnie nie złamał bo się nie opłaca, silnik tce w Renault, Dacia i Mercedes nie generuje jakiś mega przyrostów ze względu na specyfikę dobranego osprzętu. Nikt nie wyda kasy na chipa dla kilku koni a dedykowany komp do robienia takiego sterownika to kilkadziesiąt tysięcy - nie zwróci się. Mercedes kazał bardzo mocno zamknąć te sterowniki no i jest jak jest. ale masz alternatywę - race chip. Mam i polecam. przyrost mocy względem 160 to tylko 11 koni bo turbina więcej nie napompuje ale Nm rośnie zacnie. https://www.racechip.com/shop/renault/megane-iv-from-2015/1-3-tce-140-1332ccm-140hp-103kw-240nm.html?gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMIgP3Hn9KmgwMVCRCiAx36hgMyEAMYASAAEgK6t_D_BwE 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LTar Opublikowano 24 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2023 O, dziękuję bardzo. mozesz rozwinąć trochę temat? Zamawiałeś to sam i montowałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylwekdm Opublikowano 24 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2023 (edytowane) Proszę: https://sklep.vtech.pl/chip-tuning/renault/kadjar/i-fl-kadjar/1.3-tce-103kw-i-fl-kadjar/ Tylko poczytaj o takich power boxach czy warto. Każdy praktycznie działa tak samo. Czyli "oszukuje" sterownik silnika, zaniżając wskazania czujników: dawki paliwa i ciśnienia doładowania, przez co komputer z automatu dodaje paliwo i ciśnienie, dążąc do parametrów zapisanych na oryginalnej mapie. Box w porównianiem z chipem, nie jest w stanie zmienić kąta wyprzedzenia zapłonu, stąd przyrosty mniejsze. Edytowane 24 Grudnia 2023 przez sylwekdm 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarna1 Opublikowano 25 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2023 W dniu 24.12.2023 o 07:57, LTar napisał(a): O, dziękuję bardzo. mozesz rozwinąć trochę temat? Zamawiałeś to sam i montowałeś? Tak. Zamawiałem od producenta ze strony która podałem. Bez problemu przesyłka i montaż. Prosta graficzna instrukcja. Ja montowałem akurat do Audi A4 TDI 2021 ale bez żadnych komplikacji. Póki auto miałem na gwarancji miałem boxa i 130 tys bez awarii teraz czekam na zrobienie programu więc porównamy kreski z boxem. Miałem tą podstawową wersje za chyba 1000 pln. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwagier24a Opublikowano 30 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2023 Mam box'a od Vtecha w 1.3 140->160. Jest różnica w mocy- wyraźnie lepiej ciągnie. Vtech ma tą możliwość, że po podpięciem się kabelkiem USB możesz z poziomu laptopa zmienić sobie mapki oraz za pomocą małego wkrętaka w obudowie wybrać jedną z 9 map w boxie. Sam kupiłem używany do Mercedesa A Classe od tego silnika. Do 1.0 TCE kupiłem box cyfrowy do 2.0 TDI, zamówiłem dedykowaną wiązkę do 1.0 TCE od Vtecha i od nich otrzymałem dedykowaną mapę. Teraz sprzedają tylko wersję Digital. Ja mam analogową. Moje dodatkowe spostrzeżenia: mapa do 1.3 zrobiona bardzo delikatnie - współczynniki oszukane o 20-30%. Mapa od 2.0 TDI to 220-250%. Box jest bezpieczny dla silnika i osprzętu - komputer silnika cały czas dba o parametry graniczne, EGT, które jest bardzo ważne - u mnie lewie sięga 828 stopni C. Mało tego mapa jest tak zbudowana, że nie zmienia parametrów dla wolnych obrotów, i można sobie zmienić początek korekty od obrotów. Poniżej zrzut ekranu z wersji Digital z mapą od 1.0 Poniżej mapa od 2.0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LTar Opublikowano 30 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2023 Zastanawiam się nad tym rozwiązaniem. Uważam że te 140 km to takie minimum dla tego samochodu. Jednak te 160 byłoby optymalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylwekdm Opublikowano 30 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2023 1 godzinę temu, LTar napisał(a): Zastanawiam Możesz wypożyczyć, albo zwrócić, praktycznie bez kosztów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi