Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Rekomendowane odpowiedzi

[[Template forums/front/topics/postContainer is throwing an error. This theme may be out of date. Run the support tool in the AdminCP to restore the default theme.]]

Jaki jest numer i marka drugiej sondy (oryginał)za katalizatorem .

Napięcie na 1 sondzie lambda to 2488 milivoltów i było stałe podczas pomiaru.Diagnoza była robiona na postoju i rozgrzanym silniku.Czy to dobre wartości?

Edytowane przez roberto197272

6 godzin temu, roberto197272 napisał(a):

Zczytalismy napięcie sondy za katalizatorem podczas pracy na biegu jałowym i mocno skakało pomiędzy 60 a ponad 700 mv.

Napięcie na sondzie przed katalizatorem podczas pomiaru było stałe i w ogóle nie skakało(ponad 2400 mv)

Z tego co napisałeś - to obie są do wymiany

Rozumiem że muszę kupić obie sondy i wymienić.

Czy na ten problem z sondami mają wpływ inne błędy które wyskoczyły

Dtc 0420 uszkodzony katalizator bład nieciągły 

Dtc 0340 czujnik wałka rozrządu, nieciagły

Dtc0226 nieprawidłowosci ,pedały przyspieszenia i hamulca.

Błędy te skasowano i potem wyskoczył powyższy dtc0136 jako ciągły.

Również na desce pojawił się ponownie komunikat skontroluj układ wydechowy,klucz i lampka silnika

Edytowane przez roberto197272

Stary Delphi oszukuje z sondami, przednią traktuje jako tylną i odwrotnie, stąd masz odczyt tylnej sondy jako oscylacja w zakresie 60-700mV co jest prawidlowym odczytem dla przedniej sondy, tylna(przy sprawnym katalizatorze) powinna stać praktycznie nieruchomo w okolicy 470mV

Edytowane przez milejow

Godzinę temu, milejow napisał(a):

Stary Delphi oszukuje z sondami, przednią traktuje jako tylną i odwrotnie, stąd masz odczyt tylnej sondy jako oscylacja w zakresie 60-700mV co jest prawidlowym odczytem dla przedniej sondy, tylna(przy sprawnym katalizatorze) powinna stać praktycznie nieruchomo 

Jeżeli Delphi zamienił sondy przy pomiarze napięcia to wartoś 2488 milivoltów świadczy o jej uszkodzeniu ,czyż nie tak?

• 3 tygodnie później...

Witam ponownie. Po paru dniach wszystkie lampki zgasły i komunikat także. Teraz nie wiem co mam robić, auto jeżdzi normalnie, spalanie w normie, wydech czysty na końcu.Sondę zakupiłem i nie wiem czy to aby nie był chwilowy kaprys być może związany z deszczowymi dniami.

Proszę o sugestie szanownych forumowiczów.