meganecoupe02 Opublikowano 13 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2010 kubal, dzięki za wyjaśnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek708 Opublikowano 13 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2010 kataryniarz, to są po prostu hardcorowcy Mi się nie zdarza jeżdzić na rezerwie.Nie interesuje mnie ile w moim dieslu jest jeszcze paliwa na rezerwie ;-) Jest mało paliwka-tankuję,nie zawracam sobie takimi szczegółami głowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel1611 Opublikowano 18 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2010 dociągnałem 56,5l wg wskazań licznika i weszło do baku 53,5 przy czym zrobiłem około 80km na rezerwie w tym na "stanie zerowym" około 30km dalej się bałem, że po nocy będę szukał paliwka i zatankowałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Moby Opublikowano 18 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2010 Jak sądzę nie chodzi o hardcorowe wyjeżdzanie całego paliwa jakie jest w baku, tylko o świadomość, "ile jeszcze dojadę na tej cholernej rezerwie", i czy jak właśnie minąłem tabliczkę informującą, że najbliższa stacja jest za 20km, to jest sens jechać, czy od razy wysiadać i dawać z buta, bo i tak zaraz stanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olos47 Opublikowano 19 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2010 U mnie zniknęły wszystkie kreski i nie pokazywał już zasięgu na kompie. Zatankowałem do pełna - weszło 53,5litra. Spalanie według kompa 5,7 l/100 km. Po zatankowaniu i przeliczeniu - 5,44 l/100 km. Wychodzi na to, że miałem jeszcze ok. 6 l w baku. Według kompa powinno być ok. 3,5 l (silnik 1,5 dci 106 KM) Jak dla mnie to lepiej, że komputer jest bardziej asekuracyjny. Lepsze to niż stanąć gdzieś w polu... ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soko Opublikowano 19 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2010 ja tam tankuje jak mam 100-200 km do końca i mam ulubioną stacje po drodze... Faktem jest że komputer spalanie pokazuje wyższe niż jest realne (możecie kliknąć i luknąć w ikonke poniżej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelka Opublikowano 18 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2011 We Fluensie rezerwa zapala mi się przy 14 litrach, gdy komputer wskazuje 90 km do przejechania. Tyle że ja na tej "czternastce" spokojnie przejeżdżam 200 km. Chciałbym to jakoś zmienić, np na 5 litrów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytus Opublikowano 19 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2011 Ja na rezerwie (od momentu zapalenia się żyda- ostatnia kreska gaśnie po około 15 km od zapalanie się kontrolki) staram się robić max 50 km. Raz udało się 62km, ale to już z myślą że zaraz mogę stanąć i dzwonić po pomoc Assistance Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bowie Opublikowano 19 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2011 (edytowane) Po włączeniu się rezerwy zostaje w baku 14 litrów paliwa. Sprawdziłem podczas ostatniego tankowania, jakieś 2 km po zapaleniu sie rezerwy zjechałem na stację i wlałem dokładnie 46,19 litra. Tyle się zmieściło do pierwszego odbicia, zawsze tak wlewam. Potwierdza się zatem to, co napisał mój przedmówca o rezerwie we fluence. O tym, ile km zrobi się na rezerwie decyduje rodzaj posiadanego silnika i styl jazdy. Przy założeniu, że mój TCe pali 8,5 litra, to na 14 litrach można zrobić 164,7km. Każdy może sobie przeliczyć na kalkulatorze w telefonie: 14/8,5*100=164,7 Należy jednak brać pod uwagę nieprzewidziane zdarzenia na drodze. Mój znajomy z 2/3 korka na gierkówce wracał się do Tomaszowa zatankować swojego diesla mając pełno w gatkach, czy dojedzie, a wiemy jakim problemem jest wyjeżdżenie paliwa w dieslu do końca Gdyby ktoś podał ile wchodzi do baku po zgaśnięciu ostatniej kreski, to bylibyśmy wdzęczni :) Edytowane 19 Października 2011 przez bowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wegota Opublikowano 19 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2011 bowie masz rację, u mnie tym samym sposobem praktykowanym wyszło że mam 12literków w rezerwie. :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bowie Opublikowano 19 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2011 Czyli obydwu nam wychodzi, że bezpiecznie jest robić cca 100km od zapalenia się rezerwy, a ci co mają diesla, lub też mocniejsze zwieracze, mogą nawet więcej :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jasq Opublikowano 20 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2011 Witam! Ostatnio przetestowałem ile litrów zostaje w baku po zgaśnięciu ostatniej kreski. Po zgaśnięciu wszystkiego przejechałem jeszcze 60 km, zatankowałem do pełna, weszło 52 litry. Wynika z tego ze było jeszcze 8 litrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bowie Opublikowano 23 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2011 Dane z wczoraj: Po zapaleniu się rezerwy zrobiłem 96,6km. Wlałem 54,66 litra. Silnik 1.4 TCe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkotek Opublikowano 26 Października 2011 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2011 U mnie (2.0 TCE) rezerwa zapala się zazwyczaj jak komputer pokazuje "zużyte paliwo" na poziomie 51-52 litrów. Teoretycznie bak ma 60 litrów (tankuje zawsze pod korek) - ale już raz miałem tą wątpliwą przyjemność pchania auta na stacje (na szczęście tylko ok 200m) jak samochód zgasł przy wskazaniu zużytego paliwa 58.5 litra - a zrobiłem wtedy na rezerwie ok 70 km - tyle że po mieście. Więc teraz staram się pilnować :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacper69 Opublikowano 19 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2011 Ja kilkakrotnie sprawdziłem , że w aucie, którym jeżdżę, po zapaleniu się kontrolki rezerwy paliwa i po natychmiastowym zatankowaniu do pełna, wchodzi do zbiornika 50 litrów ON, + - 0,5 litra , zależy od stacji :D Natomiast najwięcej udało mi się zatankować 58 litrów ON, paliwo w zbiorniku jednak nie było zużyte do końca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi