darekd1 Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2007 mój scenik1.9dt pali 7.5 to duzo czy malo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danielossss Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2007 To zależy czy w trasie czy w korkach "stolicznych". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yetiq Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2007 Ostatnio trasa: Jasło - Lubin - Karpacz - Lubin - Kraków - Jasło, razem 1280 km, cały czas klima (trochę plątania się po Lubinie i Krakowie). Komputer wskazał średnie spalanie 5,2 l/100 km. Styl jazdy rozsądny, tzn. najczęściej 90-120 km/h, a na naszych pseudoautostradach do 150. Chyba dobrze :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brat_olo Opublikowano 9 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2007 Classic 1,6 16v z 2000 na LPG - wciąga gaz jak durny; w trasie 7(emeryt)-8(max 140 km/h bo później głuchnę:) zaś w mieście 12 i więcej (Gdańsk więc wiekszość w korkach gigantach). Klima bardzo rzadko. Poza tym autko nie żałuje sobie benzynki na rozuch bo jeżdze głównie na krórtkich odcinkach. Ciężko poza tym policzyć dokładne zużycia z uwagi na rożne paliwa, trzeba by chyba do pełna obydwa zbiorniki zalać? -może macie jakieś sposoby? Koputer troche przekłamuje i odejmuje jakieś 10%. Druga sprawa, ża dystrybutory LPG pokazuja losowe wartości - do mojego 64 l "na pusto" wchodzi 61-67 l więc tu się generują kolejne przekłamania. ps: Gdańsk - Poznań i z powrotem - 9,2 l LPG (komputer oklamuje o dokładnie 15%) - było sporo wyprzedzania ale cos mi sie wyddaje, że to już przegięcie jak na 1,6 pojemności; zacznę od swieć, filtrów i przeglądu LPG... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 9 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2007 Generalnie to w mieście spalanie powinno liczyć się w motogodzinach a nie kilometrach :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yaneq Opublikowano 10 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2007 mi ostatnio w trasie meganka 1.9d spalila 4.8 litra ropy przy dość dynamicznej jeździe jak na ten silnik. kurcze leje do auta i jeżdżę, jeżdżę i nie leje. niemożliwe :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slavOK Opublikowano 17 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2007 Kraków - Bratysława - Wiedeń (sporo po mieście) - Bratysława - Besanova - Kraków - praktycznie cały czas autostrady ciupanie po 150 - 170, 4 osoby na pokładzie + toboły w bagażniku, łącznie ~1100 km praktycznie cały czas z klimą, średnie spalanie 6.5 L/100 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coolesh Opublikowano 17 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2007 Witam wszystkich wczoraj minęły 3 miesiące jak jeżdże megi (1.9 dci 120 km kombi) no i moge juz pokusic sie o male podsumowanie: - miasto - średnia w przedziale 7,5 - 7,7. Pierwszy zbiornik jaki wypalilem bylo 8,2 ale juz nigdy wiecej tego nie powtorzylem. - trasa - udało mi sie pokonać 1040 km na baku (i jeszcze coś tam chlupało jak tankowałem). Komputer pokazał 5.5 co potwierdziłem ręcznie. Trase pokonałem przyzwoitym tempem (120-130 kmh) nieco zwalniając na ograniczeniach. W kabinie 3 osoby + bagaż pod dach (przypominam ze mam kombi) Ogólnie noge mam ciężką i lubie odczuwać w fotelu moment obrotowy wiec smialo można mowic ze zejście poniżej tych wyników nie bedzie wyzwaniem nie tylko dla emeryta. Jeśli chodzi o mnie to uważam ze moja megi pali bardzo malo i ma rewelacyjny zasieg na baku (750/1000km) Aha - nie wiem o co chodzi ludziom którzy piszą "z klimą" albo "bez klimy" - z klimatyzacją jeżdżę od 2001 roku i nie wyłączyłem nigdy nawet na 15 minut - tak samo jak jeżdżę na włączonych światłach od 1995 roku (wtedy zrobiłem prawko i kupiłem swoje pierwsze CC700). I nie zauważyłem żeby którykolwiek z moich samochodów palił więcej niż porównywalne samochody kolegów którzy bądź nie mieli klimy, bądź oszczędzali na żarówkach :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danielossss Opublikowano 17 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2007 Klima ma zawsze wpływ na spalanie ( im większa moc silnika tym bardzie niezauważalną). W 1,4 16V około 1,5 litra, u mnie 1,6 około 1 litr na 100 km więcej. Inną sprawą jest czy używasz jej co kilka minut (miasto- dużo odpaleń auta w ciągu doby- nagrzania), czy zapuścisz na stałe podczas trasy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Easy Opublikowano 17 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2007 z tym 1,5 litra to zdrowo przesadziles... Ja u siebie zauwazylem roznice rzędu niecalego 0,5 litra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madox Opublikowano 17 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2007 moja megi 1,6 8v pali na trasie 6,5 benzyny i to w 5 osob :) po miescie 8l. wieczorami zdaza sie depnac mocniej to troche wiecej wciagnie. a LPG w granicach 10l w trybie mieszanym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danielossss Opublikowano 17 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2007 Easy, A czy jeździsz latem na stałe z włączoną klimatyzacją- czy tylko schładzasz się chwilowo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coolesh Opublikowano 17 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2007 tak jak pisałem wczesniej. U mnie klima dziala nieustannie (trasa, miasto, generalnie tam gdzie jadę i niezależnie od pory roku). Będę bronił swojej tezy o braku zauważalnych różnic między spalaniem z klimą i bez tym bardziej że to mój 3-ci samochód z klimą, a w jednym z poprzedników przez 2 miesiące klima mi nie działała (spreżarka zaliczyła pad po wypadku) i samochód nie spalał nic mniej przez ten okres. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Easy Opublikowano 17 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2007 Danielossss, jesli mam wlaczona klime, to tylko latem i tylko caly czas, raczej nie chce mi sie bawic w schladzanie. Oczywiscie zima do odparowania szyb, no ale tego nie licze :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekok Opublikowano 18 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2007 w mojej reni to roznie, w trasie od 5,5 do 6,5 litra (zalezy jak czesto wyprzedzam:D) a w miescie przy w miare spokojnej jezdzie to max. 7,5 litra na 100km Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi