tebe Opublikowano 9 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2009 Witam U mnie słychać coś jkaby mechanicznego. Objawią się to tylko na jendym skręcie w prawo ostro o 180° w góre. Prędkość max. 20 km/h. Innym samochode też było w tym samym miejscu. Czy to coś z wahaczmi, siletnblokami ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gozmarek Opublikowano 9 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2009 ... wycie słychać tylko podczas ruszania na skręconych kołach - podczas jazdy na wprost już tego nie słychać. Jak zdejmę nogę z gazu podczas skrętu to dźwięk zanika. To chyba coś innego niż w moim przypadku. U mnie jest najgłośniej właśnie przy zdejmowaniu nogi z gazu - podczas gwałtownego hamowania silnikiem albo podczas zmiany biegów (schodzenie silnika z obrotów po odpuszczeniu gazu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sartek Opublikowano 9 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2009 Moim zdaniem to jest ten sam problem. Początkowo miałem takie objawy, jak kolega toddy, a potem doszła również reszta objawów (to znaczy hałas przy schodzeniu silnika z obrotów). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gozmarek Opublikowano 30 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2009 Cześć - witam ponownie. Już po świętach i po moim kłopocie. Właśnie przerzuciłem moje zimówki na alufelgi (15x6J ET 43 - od megane I – pasowały, ale między zaciskami i płaskimi ciężarkami tylko kilka mm luzu) i hałas jak ręką odjął. Chyba to na razie jedyne wyjście na pozbycie się problemu - polecam pozostałym przejście na metale lekkie. Felgi kupiłem niedrogo za niewiele ponad sto Euro – to zdecydowanie korzystniejsza opcja niż zakup 16-tek zimowych i potem przekładanie co sezon Będę obserwował rozwój sytuacji u pozostałych "trafionych". To na razie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daroo Opublikowano 1 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2010 Witam wszystkich.Zgłaszam się z tym samym problemem wyjących stalówek z oponami zimowymi.Identyczne objawy co u was te uuu uuu uuu już mnie wykańcza.Napiszcie czy coś się u was zmieniło z tym wyciem a może ktoś wpadł na jakiś trop odnośnie tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sartek Opublikowano 2 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2010 Na razie ciągle nic nowego. Wycie nie ustaje, rozwiązań brak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rolex Opublikowano 3 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2010 A moje wycie pojawiło się jakieś 3 tyg temu na alusach 17 opony zimowe....wuje uuuu a przy skręcie prawo cisza..... chyba u mnie będzie to łożysko. A skoro tak to czy Megi łożyska w kołach są razem z piastami ? Jakie koszty mnie czekają w związku z wymianą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit-men Opublikowano 3 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2010 Łożyska wymienia się oddzielnie i nie są to wielkie koszty,ale jest jeden warunek musisz mieć prasę do wciśnięcia nowych łożysk.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sartek Opublikowano 19 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2010 Update wiosenny: po założeniu alusów wszystkie hałasy zanikły jak co roku (gwoli ścisłości: hałas pozostał, ale jest praktycznie niesłyszalny - trzeba wiedzieć, w co się wsłuchać, żeby w ogóle cokolwiek usłyszeć). Czyli od trzech lat to samo - kolejny update późną jesienią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Diwix Opublikowano 28 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2010 Sartek u mnie podobnie. Zimą mam felgi stalowe 15" i wyło na zakrętach jak dodawałem gazu. Efekt pojawił się około 5tyś. od wymiany kół. W sobotę wymieniałem na letnie 17" i jest cisza. Nic nie słychac. Nie ma drgań i dziwnych dźwięków. Ja i mechanicy nie maja pomysłu co to może byc. Nie ma luzów w zawieszeniu. Skrzynia ok. Paski i osprzęt ok. Geometria ok. Temat zostawiam sobie na listopad: ) Jedyne co mi przyszło do głowy to, że felga stalowa ma nieco inne podparcie - bliżej tarczy hamulcowej i jej nacisk jest na mniejszej powierzchni styku z gniazdem. Felga aluminiowa ma szersze podparcie o kilka mm. Mogło by to miec jakieś znaczenie, tyle że stopnie swobody felgi są ograniczone przez śruby. Może jesienią do stalówek dorobie jakieś pierścienie dystansowe (3-5mm) i zrobię próby. Narazie delektuje się ciszą Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kanuj Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Witam! ja mam natomiast taki problem ze podczas jazdy na wprost jak i w momencie skrętu w lewo słychać tak jak wcześniej napisaliście taki furgot jak by wyząbkowaną oponę no i wycie. myślałem ze to łożysko lewe ale to nie ono bo wymieniłem i nie pomogło. Nie ma różnicy czy na biegu czy na luzie wyje tak samo. Zaznaczam również ze czytałem ten temat dokładnie opony letnie i zimowe nie robią różnicy ani felgi bo mam alu na lato i stal na zimę. Co to może być? Łożysko w lewym kole? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Podnieś auto na podnośniku i kręć wszystkimi kołami po kolei - wtedy usłyszysz czy to łożysko. Na 100% wyeliminujesz opony bo będą w powietrzu. Może która ci ociera o coś :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kanuj Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Prezes zrobiłem jak mi poleciłeś i szumiało lewe łożysko zatrudniłem całą rodzinę do nasłuchu i werdykt był jednogłośny :) własnie skończyłem wymianę i wszystko ucichło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 30 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2010 kanuj, :) :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
megfan Opublikowano 13 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2010 ja zdecydowanie odrzucam teorię alusy/stalówki. jeżeli są jakieś dziwne dźwięki od tego, to tylko mogłoby się to ujawnić przy wysokich prędkościach, szum/świst powietrza. u mnie było takie buuuuuuu przy ruszaniu ostro w lewo/prawo, np. wyjeżdżając z parkingu, dość mocno wciskając gaz. na stalówkach częściej wprawdzie to słyszałem, ale to może kwestia przypadku. od 2 miesięcy jeżdżę na alusach, też 15" - rozmiar opon identyczny, fabryczny 195/65/15, tyle, ze mniejsze ET. i dziś też przy takim ruszaniu miałem to buuuuczenie. w moim przypadku bym raczej stwierdził, ze to coś z mechanizmu różnicowego, kwestia innej prędkości obrotowej koła przy ostrym skręcie chyba. ale dociera wyraźnie od strony koła po wewnrznej zakrętu i raczej od prawej strony. wprawdzie mam do wymiany przeguby (półosie?) bo terkoce przy wyrównywaniu skrętu po ruszaniu, ale to buuuczenie zauważyłem chyba wcześniej niż terkotanie. czas na większe wydatki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi