cinas Opublikowano 20 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2018 Instalacja jest oporowanie opisana W radiu ustawiamy BOX1 i AUX1 Jak masz na szaro w radiu USB oznacza iż nie ma komunikacji radio z cbox - sprawdź na wtyczce podłączonej do cboxa napięcia - na CAN ( pin 1 i 2 ) około 2,5 V do masy, zasilanie wiadomo 12-14V , aktywacja multimediów ( pin 4 ) około 12V Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Coupe2009 Opublikowano 20 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2018 (edytowane) Cinas, pomierzylem napięcia zgodnie z Twoja instrukcja powyżej. Jest idealnie i wszystko się zgadza. Rozumiem, że jest pewność że wszystkie przewody podłączyłem prawidłowo? Sprawdziłem jeszcze raz przedłużke USB, jest przejście na każdym pilnie pomiędzy końcówkami a w porcie nadal nie ma napięcia i dlatego pendrive nie świeci. Zauważyłem ostatnio ze jak włączę radio, to muzyka leci, da się sterować i wszystko na nim robić ale na wyświetlaczu mam ciągle logo Renault przez 20sekund a potem widać na nim co robię na radiu. Wcześniej miałem taz że włączyłem radio, przez 2 sekundy był napis renault, potem przez sekundę 3d sound by arkamys a potem normalnie. Teraz mam małą zwieche na wyświetlaczu przy pierwszym wlaczeniu... Stało się to z tydzień przed montażem CBOXa Masz jeszcze jakiś pomysł jak uruchomić CBOXa i czy problem wyżej ma jakiś z tym związek? Edytowane 20 Września 2018 przez Coupe2009 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinas Opublikowano 21 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2018 Objaw 20s opóźnienia to brak komunikacji z c-box a w menu jest aktywny programowo. Może być psikus z rozgiętym pinem we wtyczce od c-box i nie kontaktuje. Podłączenie musi być takie: Radio -> c-box 15 -> 3 12 -> 7 9 -> 2 13 -> 1 16 -> 4 Ewentualnie zamień miejscami cany czyli pin 1 i 2 w c-box. Lub po prostu masz pecha i uwalone c-boxy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Coupe2009 Opublikowano 21 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2018 (edytowane) Przyjrzałem się szarej wtyczce co wchodzi do CBOXa i piny wyglądają OK. Tak jak pisałeś, zamieniłem miejscami pin 1 z 2, nic to nie dało... Brak prądu w przedłużce USB i ekran nadal zamrożony na 20s. Po prostu nie przyjmuje do wiadomości ze udało mi się kupić 2x uszkodzony CBOX.. Gdzieś indziej lezy problem... Ktoś, coś może jeszcze podpowie? Moze zmostkowac przy wtyczce pin 1 i 2? Nie powinno się nic stać bo one dalej i tak są połączone Pożyczyłem od kolegi oryginalne gniazdo i oryginalną wiązkę ze zdjęć - nie ruszyło Podmieniliśmy już 3 CBOXa - nie ruszyło Podłączyliśmy CLIP, jest ustawione AUX1 i BOX1 - nie ruszyło może trzeba wprowadzić VIN? Dziwne.. jak mierzę napięcia na szarej kostce, to są takie jak podał Cinas więc wlutowałem się przy radiu prawidłowo. Nadal brak prądu w przedłużce USB i ekran startowy zamrożony na 20s. Gdzie leży problem? Ma ktoś jakiś pomysł? Edytowane 22 Września 2018 przez Coupe2009 nowe fakty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinas Opublikowano 23 Września 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2018 Musi działać Skoro masz auto z drugim c-boxem to zamieniaj , radio , cbox, i będziesz miał odpowiedź co masz uszkodzone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Coupe2009 Opublikowano 13 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2018 (edytowane) Kolega ma różne części z Megane, Clio, Twingo itd.. Niestety każde radio ma inne złącze niż moje. Pozaginalismy lekko piny w CBOXie na wypadek jakby coś nie łączyło. Od nowa położylem wiązkę od radia do szarej kostki. Połączenia są OK. Nie ruszyło. Nadal mam zamrozony ekran na kilka sekund. Pewnie jest to jakaś pierdola ale nie ukrywam że już chyba nie chce przy tym siedzieć. Chyba że Cinas bywasz czasem w okolicach Piotrkowa Tryb albo Łodzi, to moglibyśmy się umówić... Załączam zdjęcia z CLIP'a gdzie widać że mam jakieś błędy związane z radiem. Dodam, że nie mam z nim problemów i wszystko wszyściusieńko w samochodzie działa... Ma ktoś jakiś pomysł o co chodzi ? Szperam po zagranicznych forach i wyszukałem że ktoś miał podobny problem do mojego. Polutowane wszystko prawidłowo ( on lutował chyba przy wyświetlaczu a ja przy samym radiu), włączona funkcja w CLIPie a i tak nie działa i w dodatku ten sam komunikat. https://www.drive2.ru/l/10116032/ rosyjskie forum ale przeglądarka chrome bez problemu z automatu tłumaczy na język polski Edytowane 14 Października 2018 przez Coupe2009 dołaczone zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilK Opublikowano 20 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2018 Dnia 2017-04-12 o 12:26, Coupe2009 napisał: cinas 2. Cztery kable z tej wiązki lutujemy do przedłużki USB. Zielony i biały przewód idzie w dodatkowym ekranie. Przedzwoniłem je miernikiem i według numeracji z tej szarej kostki jest to odpowiednio: 1.czerwony 2.biały 3.zielony 4.czarny. Czy numery przewodów z tej kostki odpowiadają tym co na zdjęciu USB standard A? witam, to podłączenie USB to nr w kostce (2.) C-boxa 1:1 z wtyczką USB, czyli 1-1, 2-2, 3-3, 4-4 ? czy kolorami się sugerować ? pytam bo nie wiem czy szukać cboxa z wtyczkami czy samemu dolutować kabelki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinas Opublikowano 20 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2018 na 99% kolory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilK Opublikowano 20 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2018 Dnia 21.09.2018 o 07:11, cinas napisał: Radio -> c-box 15 -> 3 12 -> 7 9 -> 2 13 -> 1 16 -> 4 ta strona "radio" to kostka która jest wpięta z tyłu do radia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilK Opublikowano 28 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2018 i czy numeracja pinów urzadzeniu jest jak dobrze liczę od dołu od prawej w zlaczu nr 1: 5 6 7 8 4 3 2 1 ? a w złączu do USB: 4 3 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilK Opublikowano 11 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2018 kupiłem najtańszego CBOX-a na allegro, bez oryginalnych wtyczek, podłączyłem na wsuwki od strony cboxa i na szybkozłączki do kostki radia i od razu zadziałało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Coupe2009 Opublikowano 12 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2018 Fajnie, że Ci się udało. U mnie wszystko prawidłowo podłączone. CBOX włączony za pomocą CLIPa a jednak USB nie działa. Jak podłączam CLIP, to nie widzi mi radia, mimo że wszystko pracuje jak należy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leelook Opublikowano 17 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2018 @Coupe2009 - ja też mam problem z USB i AUX - wszystko jest popodpinane, a na liście "źródeł zewnętrznych" w radiu jest tylko Bluetooth (brak USB i AUX), więc pewnie trzeba aktywować CLIPem, do którego nie mam dostępu. Czy ktoś w okolicach Bielska-Białej, ewentualnie Katowic jest w stanie pomóc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thomasscenic Opublikowano 8 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2019 Witam Od niedawna posiadam Samochód scenic III 2009r. z oryginalnym zestawem: radio Arkamys 3D z BT + NAVI TOM TOM + CBOX z AUX i USB Radio działa, Navi działa, problem polega na niedziałąjącym USB i AUX, więc pewniec jak wyczytałem wina CBOX. W USB brak napięcia. Wszystkie połączenia przewodów spreawdzone, ok. W ustawieniach radia brak pozycji CBOX (w źródło dzwięku wyświetla napis zewnętrzne źródło audio AUX ale brak dzwieku) Sytuacja jak u elarneal Znalazłem mechanika z Clipem, ale nie może znaleść gdzie aktywować cboxa. Czy ktoś możne pomóc i podać krok po kroku jak wejść w aktywację cboxa programem CLIP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiluselk Opublikowano 18 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2019 (edytowane) Witam Jeśli ktoś by był zainteresowany wtyczką USB to tutaj są nr. poszczególnych podzespołów oraz instrukcja przygotowania kabla USB https://www.newcaprice.com/forum/viewtopic.php?f=21&t=842 cała wtyczka- Kabel USB->CBOX- ma symbol GR17HS-4S https://www.hirose.com/product/document?clcode=CL0767-0133-0-00&productname=GT17HS-4S-HU&series=GT17H__HN&documenttype=2DDrawing&lang=en&documentid=0000933304 Edytowane 19 Czerwca 2019 przez kiluselk dodanie info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi