miol Opublikowano 14 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2017 Chciałem szybko zrobić,więc najpierw próbowałem go założyć a dopiero jak nie pasował to zacząłem się zastanawiać co jest nie tak. Filtr jest trochę pognieciony i zabrudzony, więc o zwrocie nie ma mowy, niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dreq02 Opublikowano 18 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2018 Co za łby z tych konstruktorów. W megane 1 wymiana filtra kabinowego to dwie minuty. Tutaj.... no właśnie. Jak to wymienić bez ściągania schowka? Wiadomo, odkręcić dwie śruby. Problem w tym, że nawet nie ma jak się ułożyć by móc swobodnie je odkręcić. Jak wy odkręcacie te śrubki? zaraz mnie coś strzeli. Rozumiem, że w środku itp, ale samo odkręcenie jest mega przerypane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 18 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2018 Już w MII z tego co pamiętam trzeba było demontować schowek. Konstruktorzy robią wszystko co mogą żeby utrudnić życie użytkownikom samochodów. Wszystko po to żeby się nie chciało bawić i pojechać dać zarobić ASO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deku Opublikowano 19 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2018 (edytowane) Trudno jest za pierwszym razem. Jak już wiesz jak się ułożyć na plecach (fotel na max w tył, plecy na progu) to 3 min roboty. Mi np. (jak w ASO wymieniali to już śrubek nie przykręcili - trzyma się na zatrzask, ale to zobaczyłem dopiero gdy sam się za to wziąłem). Edytowane 19 Stycznia 2018 przez deku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barnaba27 Opublikowano 19 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2018 u mnie też ASO śrubek już nie przykręciło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vargas Opublikowano 19 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2018 Panowie w czym problem odkręcić schowek ? Nawet to nie jest skomplikowane a może ułatwić wymianę filtra. Czas wymiany za pierwszym razem to jakieś 27 min. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deku Opublikowano 19 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2018 Odkręcasz, skręcasz, odkręcasz skręcasz..... a potem wszystko skrzypi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomqu86 Opublikowano 19 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2018 JA to zrobiłem 15-20 min bez odkręcania, dostęp jest całkiem niezły , najwiekszy problem to jest polozyc sie na plecach pod schowkiem U mnie tez śrubek nie było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dreq02 Opublikowano 3 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2018 no i ja jestem już po. Chyba z godzinę mi to zajęło bo też odkurzałem w środku, głupio by było założyć filtr nie czyszcząc nic. Szkoda, że to nie pod szybą jak w megane 1. Sądząc po "czystości" filtra uważam, że powinny być dwa. Rzadziej ten w środku by się zmieniało. Nie wiem gdzie ma wejście powietrze ale zastanawiam się skąd zaciąga ten syf. Jeszcze nigdy filtra nie zmieniałem który byłby tak zasyfiony. No i oczywiście pogięty a po włożeniu trochę się wyprostował. To kto to wymyślił to powinno się go chyba powiesić. Ok, miejsce trudno dostępne ale mogli coś zrobić by tego nie zgnieść trochę. Przecież takie aso i serwis muszą schowek i tak rozbierać. Dla nich to pewnie żadna przyjemność. A gdyby założyć jakiś filtr przy wejściu powietrza do kabiny? (wlot jest pewnie gdzieś pod maską). Aha i wydaje mi się, że łatwiej by filtr wchodził gdyby nie ostatni kawałek plastiku przy tunelu (mniej byłby zgięty filtr). Mój z kolei mimo pionowych żeberek jakoś wlazł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogin74 Opublikowano 3 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2018 22 minuty temu, dreq02 napisał: A gdyby założyć jakiś filtr przy wejściu powietrza do kabiny? (wlot jest pewnie gdzieś pod maską). Aha i wydaje mi się, że łatwiej by filtr wchodził gdyby nie ostatni kawałek plastiku przy tunelu (mniej byłby zgięty filtr). Mój z kolei mimo pionowych żeberek jakoś wlazł. Zawsze możesz wymieniać filtr częściej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papf Opublikowano 4 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2018 Ogólnie procedura wymiany filtru kabinowego jest opisana przez demontaż schowka - a to taka opcja pośrednia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dreq02 Opublikowano 10 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2018 tylko dużo z tym zabawy. Wypinanie spinek, zaczepów trochę jednak rzutuje później na trzaski. Wymieniać nie ma problemu - to koszty małe, ale chodzi o samą czynność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 28 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2018 Renault chwali się, że mają antyalergiczny filtr kabinowy. Nie piszą jednak do jakiego/jakich modeli. Wie ktoś może czy takowy jest dostępny do naszych trójek albo w jakich modelach można takowy zastosować? https://www.renault.pl/strefa-klienta/przeglad-i-obsluga-serwisowa/klimatyzacja-i-widocznosc.html Leaflet_Renault_Cabine_filter_A5_A4_PL_prev.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lelupi Opublikowano 28 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2018 Do Megane 3 na rynku dostępne są filtry o jakie pytasz: - Mann FP26005 -Valeo VAL701006 Pewnie któraś z tych firm dostarcza dla Renault. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blake Opublikowano 28 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2018 Z wszystkich z jakimi się spotkałem najmasywniejszy i najsolidniej wykonany jest ten oryginalny, czyli ten: https://allegro.pl/oryginal-filtr-kabinowy-renault-megane-iii-k1300a-i7307972232.html jest on firmy VALEO i idzie na pierwszy montaż. Kiedyś kupiłem innej firmy, bodajże Filtrona i normalnie żenada, o połowę lekki i w dodatku taki plastikowy się wydawał, nie polecam. Tylko ten co wysłałem linka, żadnych innych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi