gresfucinio Opublikowano 26 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2012 Witam wszystkich! Jestem nowym czytelnikiem forum i mam pewne pytanie. Interesuje mnie zamontowanie czujników parkowania w mojej Megane III grandtour - niestsety kupiłem bez i teraz załuje...Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia w samodzielnym zakładaniu? Jaki jest ewentualnie koszt dodania w ASO? Gdzie w u Was zamocowano sygnalizator informujący o przeszkodzie? Może podzielicie się sugestiami jak to wykonać, aby nie odbiegało od fabrycznego zestawu Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Liso Opublikowano 26 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2012 Podpowiem Ci, że taki dokładany to fajnie jest umieścić na lusterku wstecznym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bulon Opublikowano 6 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2012 Przy zakupie mojego rocznego Grandtoura wynegocjowałem montaż czujników parkowania do tyłu w ASO (w negocjacjach koszt około 1000 zł z montażem ;-) Z moich oględzin wynika że czujniki zamontowali dokładnie w tych samych punktach jak to jest w wersji oryginalnej, przy czym nie chciałem żadnych dodatkowych wyświetlaczy tylko sam sygnał dźwiękowy (jak cofam i tak patrzę w lusterka a nie na wyświetlacz). Mały tweeter piezo umieszczony jest na tylnej plastikowej półce za kanapą po lewej stronie. Działa to u mnie świetnie choć nie raz na równej nawierzchni są niepotrzebne odbicia sygnału informujące o rzekomej przeszkodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Liso Opublikowano 7 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 (edytowane) Powiem Ci z mojego doświadczenia, że o wiele bardziej komfortowo parkuje mi się z wyświetlaczem. W Scenicu mam oryginalny na liczniku i nie muszę tak oczami po lusterkach migać. Jeżdżę czasem dużym Toledo z fabrycznym tylko "pikaczem" i w Scenicu komfort parkowania o niebo lepszy - aż żałuję, że nie mam z przodu. p.s. na fabrycznym nigdy żadnych odbić / przekłamań nie miałem. Edytowane 7 Marca 2012 przez Liso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cruel Opublikowano 17 Marca 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2012 W ASO te prostsze,bez ekraniku to koszt 700zł. Droższe z wyświetlaczem to 800zł. Przynajmniej mnie takie kwoty podawali gdy kupowałem swoją Megankę. A jako,że nie mogli obnizyć już ceny zakupu (autko używane) to utargowałem tylne czujniki za darmo :lol: W sumie fajna sprawa. Nie za bardzo jeszcze wyczuwam gabaryty tego auta (przejechałem nim dopiero jakieś 150km bodajże). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gresfucinio Opublikowano 18 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2012 Dziękuje Wam serdecznie za cenne opinie. w sumie kwota 600-1000 zł jest dla mnie zaporowa jeżeli chodzi o ASO. Obawiam się dodatkowo, że ich wykonanie nie będzie odbiegać jakością od "domowej roboty". Dobre czujniki Valeo to koszt 230 zł chyba sprubuje sam :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Sheriff_ Opublikowano 30 Lipca 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2012 Witam. Mam pytanie dotyczące czujników parkowania + kamera cofania + monitor lcd 1. Czy kupując zestaw czujników/sensorów parkowania razem z centralką, która ma wyjście w opisie na monitor, np taka jak na foto: to czy do niej mogę podłączyć np dowolny monitor LCD i do monitora kamerę cofania, i będzie widoczny na monitorze obraz z kamery + odległości z sensorów? tak jak na obrazku: Czy trzeba kupić od razu odpowiedni zestaw sensorów, którego centralka działa z normalnymi monitorami lcd np 5" ? - jeśli tak, to jakie wyjście taka centralka musi posiadać? Proszę o radę, bo posiadam już monitor LCD 5" z dwoma wejściami video i jednym wyjściem video, i chciał bym go wykorzystać jak już jest przymocowany. A dokładnie chodzi mi aby kupić osobno: - Kamerę cofania - czujniki/sensory parkowania i wszystko to połączyć z moim monitorem, w taki sposób aby na monitorze po włączeniu wstecznego biegu pokazywał się automatycznie obraz z kamery i odległości od przeszkody z sensorów. Czy ktoś może mi podpowiedzieć jakich zestawów szukać i jakie polecacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hymmen Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2012 (edytowane) Może ja podłączę się do tematu, a mianowicie interesuje mnie podłączenie takowej kamerki do fabrycznej nawigacji Tom Tom w Scenicu III. Czy istnieje taka możliwość? http://allegro.pl/kamera-cofania-renault-koleos-scenic-i2525981116.html Jest to kamerka dedykowana między innymi do tego modelu auta. Może ktoś to już przerabiał, podłączał u siebie. Zadaje swoje pytanie w tym temacie, ponieważ uważam, że kamerka to też system ułatwiający parkowanie i nie chcę już zakładać nowego tematu. Dodam, że front nawigacji posiada jakieś podłączenia co znalazłem na zdjęciu przedmiotu z allegro. Dobra już wiem, że to podłączenia anten: w niebieskie - wpinasz antenę GPS, w białe - antenę wypiętą z radia (potrzebne do działania TMC w nawigacji), w żółte - kabelek antenowy idący do radia (wraca sygnał FM z nawigacji do radia. A czerwony to wersja z usługą LIVE, bo są i bez, ja mam bez. Edytowane 7 Sierpnia 2012 przez hymmen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Mam jedną taką kamerę u siebie w domu, nie podłączaną jeszcze. Jakość wykonania jakoś nie rzuca na kolana, co więcej, ta kamera raczej nie zadziała w nocy, bo nie widać w nich żadnych diod podczerwonych. Gdybym ja miał montować coś takiego, to sam bym kupił oryginalną szybkę do lampki podświetlającej, do tego zwykłą kamerę cofania z funkcją działania w nocy i coś z tego skleił, byłoby lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinas Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2012 (edytowane) Witam Niestety nie da się podłączyć takiej kamerki bez infterfejsu ( jest wymagany sygnał CAN aby przełączyc nawi, i nie ma standardowego wejścia Video ) Jest konwerter ale cena trochę straszna. Ja chcę podłączyc fabryczną kamerkę do Scenic III koszty nie są straszne około 250 - 300 zł za kamerke i moduł + troche pracy Edytowane 8 Sierpnia 2012 przez cinas_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytus Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2012 (edytowane) A gdzie kolego fabryczna kamerkę + moduł znalazłeś w takiej cenie?? Navi w Megi iScenicu są takie same, więc kamerki z modułem tez będą kompatybilne z wyświetlaczem. Temat trochę już wałkowałem i nawet podglądałem schematy podłączenia oryginalnej kamery cofania z modułem i wyświetlaczem nawigacji w Scenicu, ale nigdzie na Allegro takiego zestawu znaleźć nie mogłem. Edytowane 8 Sierpnia 2012 przez Woytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinas Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Na allegro nie ma :) Mam źródełko :) jutro będę wiedział na 100% czy jest czy muszę czekać jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytus Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Udało mi się znaleźć schemat podłączenia kamery cofania w Scenicu III z nawigacja Carminat TomTom. Od modułu kamery cofania idą tylko trzy kable. Jest to kabel z sygnałem aktywacji multimediów oraz dwa kable włączające moduł do sieci CAN. Więc bez modułu byłoby ciężko, bo obraz jest przekazywany po sieci CAN do wyświetlacza nawi. Z sieci CAN moduł też otrzymuje informację o kącie skręcenia kierownicy i nakłada podziałkę z odległością na obraz pod odpowiednim kątem, oraz sygnał włączonego biegu wstecznego. Jak już będzie moduł podłączony to kamera jest wpinana z modułem kablami jeden, do jednego, więc tu za bardzo grzebaniny nie ma. Jedyne pytanie czy po podłączeniu kamera od razu zadział czy będzie trzeba przyuczyć CLIPEM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinas Opublikowano 17 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2012 (edytowane) Oj troche więcej idzie kabelków, od deski z przodu 7 przewodów a do kamery idą 4 przewody + masa Za kamerke odpowiada wyświetlacz nawi a tam nie ma nic do aktywowania clipem Edytowane 17 Sierpnia 2012 przez cinas_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytus Opublikowano 18 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2012 (edytowane) Kolego tez przegladalem ten schemat i to jest schemat jak podlaczyc kamerke do nawigacji carminat, ktora sie rozni tym ze ma dodatkowa centralke multimediow, ktora steruje wyswieaczem. Tam jest wykorzyatywany zwykly wyswietlacz sterowany sygnalem RBG a my mamy w Carminat TomTom wszystko wbudowane we wyswietlacz. Zobacz sobie we Visio oznaczenie numeru: 1127 Edytowane 18 Sierpnia 2012 przez Woytus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi