Qbak Opublikowano 28 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2015 Hej, znów zwracam się z prośbą o pomoc, tym razem w montażu kamerki do TomToma. Może opiszę moją obecną konfigurację: Moduł Navi: TomTom Live Moduł kamery ze Scenica. Kamera NTSC. Podłączenie: Moduł kamery: CANH, CANL, Aktywacja multimedia, + i - wzięte z instalacji auta. 4 sygnały do kamery i 2 do wyświetlacza. W Navi TomTom podpięte piny 18 (sygnał) i 19 (synch) W opcjach Navi w CLIPie w zakładce przyuczenie mam coś takiego jak kalibracja kamery. Wybieram kalibrację i następuje: Ekran navi robi się czarny Na wyjściu zasilania modułu kamery pojawia się ok 6V mające zasilić kamerę. Na wyjściu modułu kamery, idącym do wyświetlacza pojawia się obraz z kamery wraz z nałożonymi liniami pomocniczymi. (mogę z poziomu CLIPa regulować położenie tych linii). Obraz sprawdzałem podłączając TV. Niestety na ekranie navi obraz pozostaje czarny. Próbowałem zamiast sygnału z kamery podawać inny ale również bez efektu. Po skończeniu kalibracji kamery w CLIPie obraz na navi powraca do widoku mapy, znika 6V na wyjściu zasilającym kamerę. Moje wnioski i pytania: - podłączenie modułu kamery wydaje się ok, gdyż podczas kalibracji wysyła on obraz z kamery wraz z liniami, da się nimi sterować. - czy brak elementów na pcb z navi (o których pisałem kilka postów wyżej) może mieć właśnie takie skutki? - dziwne wydaje mi się to, że bez podpiętego CLIPa, po wrzuceniu wstecznego obraz nie robi się czarny i na wyjściu zasilającym kamerę nie pojawia się napięcie. (które to pojawiało się podczas kalibracji) - w module navi CLIP wykrywa błąd: KAmera cofania - usterka elektroniczna układu. Może macie jakieś pomysły w którą stronę iść i czy jest szansa to uruchomić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytus Opublikowano 28 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2015 Na wyjściu modułu kamery, idącym do wyświetlacza pojawia się obraz z kamery wraz z nałożonymi liniami pomocniczymi. (mogę z poziomu CLIPa regulować położenie tych linii). Obraz sprawdzałem podłączając TV. Czyli moduł na nawigacji wysyła sygnał video? PAL czy NTSC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qbak Opublikowano 28 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2015 (edytowane) Tak, moduł kamery na nawigację wysyła obraz wraz z liniami pomocniczymi. Wysyła NTSC (taką mam kamerę) bo na TV (który jest PAL) mam obraz czarno-biały. Edytowane 28 Listopada 2015 przez Qbak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinas Opublikowano 28 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2015 Sygnał NTSC z kamery idzie Na chwilę obecną nawi nie wie iż masz kamerę , wymagana aktywacja kamery w TT Sygnały CAN z can multimedia wziołeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qbak Opublikowano 28 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2015 Sygnał NTSC z kamery idzie Tak, idzie. Na chwilę obecną nawi nie wie iż masz kamerę , wymagana aktywacja kamery w TT To dlaczego w momencie wykonywania kalibracji kamery poprzez CLIPa obraz na ekranie robi się czarny - czyli jak mi się wydaje navi przełącza źródło obrazu na inne. Sygnały CAN z can multimedia wziołeś ? Tak, CANa wziąłem ze wzmacniacza. Sądzę, że komunikacja CAN działa, gdyż mogę sterować położeniem linii pomocniczych oraz jak wchodzę w kalibrację, pojawia się zasilanie kamerki z modułu kamery - czyli jakoś te sygnały sterujące do modułu dochodzą i są dobrze interpretowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinas Opublikowano 28 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2015 Teraz nie pamiętam czy był obraz z kamery na nawigacji bez aktywowania kamery Bym musiał dezaktywować kamerę u siebie i sprawdzić lub aktywować u ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qbak Opublikowano 28 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2015 (edytowane) Aha, czyli jest szansa, że to jeszcze tylko kwestia aktywacji. To dobra wiadomość. A masz może poradę co do aktywacji, czy to już "wiedza tajemna" ? Na razie próbowałem aktywować ją poprzez "konfigurację automatyczną" modułu nawigacji na VINie z Latitude z fabrycznie zamontowaną kamerą. Ew. ma ktoś nr VIN scenica z kamerą? Bo jak na złość na Allegro żaden z kamerą nie ma podanego. Edytowane 28 Listopada 2015 przez Qbak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinas Opublikowano 28 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2015 Jakby co to przez teamviwera mogę zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qbak Opublikowano 29 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2015 (edytowane) Dzięki cinas_ ale nie chcę Cię aż tak kłopotać. Na razie mam kilka nowych informacji o próbach (może komuś też się przyda). Konfiguracja automatyczna na VINie ze Sceniców (i z kamerką w oryginale, i bez kamerki ale z dopisanym kryterium w pliku MTC), jak również z Laguny (z dopisanym kryterium) nie przechodzi. Pojawia się błąd: Próbowałem robić na różnych VINach. ORG: NAV1G1, RDAR01. Zmienione na NAV1G2, RDAR01 Zmienione na NAV1G2, RDAR02 ORG: NAV1G2 ale bez kamery Dodane RDAR01 Dodane RDAR02 Żadna z powyższych konfiguracji nie przeszła. Konfiguracja automatyczna na VINie z Latitude (domyślnie z NAV1G2) przechodzi. ALE: Jeśli wybiorę RDAR01 to konfiguracja przechodzi ale wybranie przyuczenia "kalibracja kamery" nie powoduje przełączenia ekranu (cały czas wyświetla się mapa). Jeśli wybiorę RDAR02 to konfiguracja przechodzi i wybranie przyuczenia "kalibracja kamery" powoduje przełączenie ekranu - robi się czarny. Edytowane 29 Listopada 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinas Opublikowano 29 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2015 (edytowane) Bo jest sporo zależności odnośnie kryteriów nie da się tak prosto zrobić Jak masz poprawnie zrobione to musi przełączyć się na obraz kamery na wstecznym Edytowane 29 Listopada 2015 przez cinas_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qbak Opublikowano 29 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2015 No właśnie widzę, że z tymi kryteriami to nie tak prosto. Będę jeszcze próbował znaleźć zależności. Podpowiedz tylko czy sam VIN w konfiguracji automatycznej ma znaczenie, czy jak dobrze się dobierze kryteria, to nie ważne na jakim VINie przejdzie konfigurację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinas Opublikowano 29 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2015 VIN nie istotny Ale uważaj na konfigurację z innych vin bo można namieszać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qbak Opublikowano 29 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2015 Jasne, dlatego robiłem konfigurację tylko navi, innych modułów nie dotykałem. Będę jeszcze próbował, a jak się nie uda to odezwę się na priv w sprawie "indywidualnej" pomocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cinas Opublikowano 29 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2015 Jakby co to mam kilka nawigacji :) leżeć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qbak Opublikowano 30 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2015 To jakby się okazało, że to jednak wina braku elementów na PCB to byłbym chętny na moduł z tymi elementami, może być uszkodzony LCD albo pourywane złącza - byle po taniości, bo przelutowałbym sobie tylko elementy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi