rectosei Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Cena z kosmosu, sprawdziłbym w innym ASO :) Szkoda, ze przegapiłeś promocję na rozrząd w ASO, płaciłem około 1300zł. Co jakiś czas ta akcja jest wznawiana, ale przy tym przebiegu nie ma czasu na czekanie. 1300 to już kwotą do zaakceptowania jak na ASO za tę robotę. A co dokładnie obejmowała cena? Pasek, rolki i wymiana, czy też dodatkowo płyn chłodzący? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kataryniarz Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Kompletny rozrząd z pompą wody i płynem, warto sprawdzić w kilku ASO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rectosei Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2013 No to cena rzeczywiście świetna. Nawet bym się nie zastanawiał. Dobrze wiedzieć, że ASO robi też takie cykliczne akcje na rozrząd. :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robpab Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Ciekawe kiedy Renault wypuści na rynek silnik , w którym nie trzeba będzie wymieniać rozrządu , konkurencja sprzedaje już takie auta, które mają rozrządy pracujące do końca życia silnika, tylko nie wiem jaki jest lifetime tych silników. Już dawno to zrobili. Silniki TCe maja łańcuch rozrządu, podobnie 2,0 dCi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
walles78 Opublikowano 2 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2013 dzwoniłem do serwisu... w Megi 2 wymiana rozrządu co 120 tys., lub co 5 lat... koszt wymiany rozrządu wraz z pompą wody to w promocji "4+" (uwzględniający zniżkę 20%) to 1200-1300zł... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacper69 Opublikowano 2 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2013 Dziwne z tą M2, że rozrząd tak szybko chcą wymieniać, bo jest ten sam silnik co w M3 , rozrząd dokładnie tez ten sam. A jak zapytasz w ASO , to w M# wymiana rozrządu jest co 160 tys km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kataryniarz Opublikowano 2 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2013 Wbrew pozorom to nie jest ten sam silnik, jest to kolejna generacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit-men Opublikowano 2 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2013 Ale w M2ph2 1,5dCI też zalecają wymianę rozrządu co 160000km lub 6 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kataryniarz Opublikowano 2 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2013 Była już dyskusja na ten temat, nawet wrzuciłem skan z książki przeglądów MII ph2 1.5 dCi 105KM - wymiana co 120kkm :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olos47 Opublikowano 3 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2013 Też mam ten silnik tylko 106 PS. Instrukcja podaje, że 160 tyś km to jest max. - jeżeli auto jeździ w trudniejszych warunkach to powinien być wcześniej - ok. 120 tyś km. Oczywiście to jest jak z olejem co 30 tyś km - w polskich warunkach te 100 tyś km to powinno być optimum. Jeżeli przejechałeś 160 tyś km to naprawdę lubisz emocje, albo masz auto służbowe... A jeśli chodzi o rozrząd na łańcuchu to w dzisiejszych czasach nic nie jest dożywotnie. Zobacz np. na grupę VAG i ich silniki TSI - rozrząd nierzadko siadał po 40 tyś km - teraz w nowych samochodach jak Golf VII na MQB wrócili do paska. Stare jak Passat B7, jetta mają jeszcze silniki z łańcuchem. Dodano: 03 maj 2013 - 10:31 Dziwne z tą M2, że rozrząd tak szybko chcą wymieniać, bo jest ten sam silnik co w M3 , rozrząd dokładnie tez ten sam. A jak zapytasz w ASO , to w M# wymiana rozrządu jest co 160 tys km. kolego.. to nie jest ten sam silnik co w MII. Akurat rozrząd jest inny. W MIII jest już klin na wale czego w MII nie było. Tak jak kolega mówił jest to kolejna generacja - silnik przekonstruowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacper69 Opublikowano 3 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2013 Silnik w M3 jest faktycznie po drobnych modyfikacjach w stosunku do M2, ale z tego co się dowiedziałem , to sam rozrząd jest ten sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aguado Opublikowano 21 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2014 Witam wszystkich forumowiczów. Odświeżam temat. Jestem nowym forumowiczem i nowym właścicielem Megane II z 2006 r., która ma bardzo niski przebieg 65 tys. (licznik na pewno nie był przekręcony, bo znam poprzedniego właściciela i wiem, że autko prawie nie jeździło). Mam pytanie: czy koniecznie muszę wymienić rozrząd w 8-letnim wozie, choć tak mało przejechał? Mechanicy z różnych warsztatów i w ASO powiedzieli, że wymiana co 5 lat lub kilometraż 100 tys. Czy ktoś coś podpowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kataryniarz Opublikowano 21 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2014 czy koniecznie muszę wymienić rozrząd w 8-letnim wozie, choć tak mało przejechał? TAK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irex Opublikowano 21 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2014 Ja bym wymieniał, nawet jeśli przebieg tego nie wymaga,bo 8-letni pasek to rosyjska ruletka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konwil Opublikowano 22 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 Mam podobną sytuację. A dokładnie 6-letni samochód (IX 2008), 72 kkm i jestem przed pierwszą wymianą rozrządu. Wymyśliłem już, że wymienię go przy okazji kolejnej zmiany oleju, która nastąpi około 75 kkm, czyli u mnie pewnie za miesiąc/dwa. Wg mnie nie ma się co zastanawiać, skoro producent zaleca te max 6 lat. Auto używane po mieście, garażowane albo nie. Zima, lato. Nie ma co ryzykować. Pzdr., konwil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi