mrarek Opublikowano 18 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2014 (edytowane) poczytaj tu: http://www.forum.alfaholicy.org/forum_ogolne_o_alfa_romeo/76456-mixol_dlaczego_dolewamy_oleje_2t_do_ropy_pigulce.html lub wujek gogle: olej 2T do diesla problem znany. sporo osób dolewa, sporo nie wierzy, reszta psioczy że to XIX wiek. ja leję i prawie 100 kkm zrobiłem bez żadnego problemu ze średnim spalaniem z tych prawie 100 kkm, jak w podpisie niżej Edytowane 18 Czerwca 2014 przez mrarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
budokan Opublikowano 18 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2014 Coś o tym słyszałem ale musze się wgryźć w temat. Kurcze a nie wiesz jak to z renówkami czy dużop osób np. z tego forum leje? Tak są jakieś filtry. Nie zapychają sie od tego?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 18 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2014 (edytowane) a myślisz, że ktoś się przyzna, że leje? :D a jakie filtry chcesz tym zapchać? przecież to nie TAWOT tylko lej. z renówek to szczególnie powinni lać ci, co maja 1,5 na osprzęcie DELPHI (łuszczenie łopatek pompy). ale znam kilka osób, co w ogóle nie lali i sporo kilometrów wykręcali. nie ma reguły. ja wole dmuchać na zimne. P.S. poczytaj na forum o wiórkach w paliwie, filtrze, naprawie pompy i czyszczeniu układu Edytowane 18 Czerwca 2014 przez mrarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
budokan Opublikowano 18 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2014 Moje auto jest z 2007r. Jaki osprzęt tam moze byc zastosowany? Podobno po liftingu już Bosha ale jak to sprawdzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 18 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2014 albo SIEMENS. sprawdź na silniku IMHO lać 2T we właściwych dawkach nie zaszkodzi absolutnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
budokan Opublikowano 19 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2014 Dzięki kolego za podpowiedzi. Napewno mocno rozważe dolewki oleju do 2T. Moze nie za kazdym tankowaniem ale co 2-3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krism84 Opublikowano 29 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2014 (edytowane) Jestem właśnie po wymianie rozrządu. Mechanik poradził mi abym na drugi dzień sprawdził poziom wody (było jej niewiele ponad minimum) później przejechałem ok 60km i poziom wody na drugi dzień był juz poniżej minimum. Mechanik powiedział mi że to normalne bo układ musi sie do końca odpowietrzyć a poziom wody ustabilizować mam tylko dolać wody i że to jest norma i wszystko jest ok - to prawda? Edytowane 29 Czerwca 2014 przez krism84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 29 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2014 nie prawda - w układzie ma być płyn, a nie woda. reszta teorii mechanika może zostać :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krism84 Opublikowano 29 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2014 Nie będę więcej przedrzeźniał przedmówcy Nie cytuj całego posta skoro odpowiadasz bezpośrednio pod nim.:!: trochę się nauczyłem trochę uspokoiłem ;) - dziękuję Regulamin pkt. 5.13 - cytowanie P_r_z_e_m_o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 29 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2014 nie prawda - w układzie ma być płyn, a nie woda Skąd wiesz co ten "fachowiec" tam wlał? Może właśnie nalał wody? Kto to wie? Reszta się zgadza, z tym, że "fachowiec" powinien odpowietrzyć układ, a najwyraźniej tego nie zrobił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 29 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2014 no nie wiem - założyłem z wypowiedzi autora, że woda jest w układzie :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krism84 Opublikowano 29 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2014 podobno odpowietrzał (auto pracowało na biegu jałowym nawet jak przyszedłem ) a jest taka możliwość że układ sam się odpowietrzy w razie czego? czy bedzie mi ubywało płynu w nieskończoność? ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 29 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2014 jak wstępnie go odpowietrzył, to parę razy przeciągniesz go na wyższych obrotach i powietrze z układu będzie wypchnięte Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konwil Opublikowano 31 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2014 Tego mi było trzeba - mój mechanik najwyraźniej zapomniał mi o tym wspomnieć :) Też jestem po wymianie rozrządu i dolałem ok. 0,5 litra po kilkuset km. Na razie chyba wsio. Dzięki Panowie! konwil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ElFi Opublikowano 20 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2014 Odświeżę temat bo mam podobną sytuację. Silnik 1.9dCi i przejechane 158 tyś km. Rozrząd jeszcze nie wymieniany a serwis informuje, że do 160kkm można jeździć. No więc rekonesans po cenach i: - w pobliskim warsztacie ok. 1000 zł za wszystko i trwałość 50kkm, gwarancja.....raczej tylko na pasek. - w serwisie ok.2000 zł za wszystko, trwałość 160kkm i gwarancja na cały przebieg rozrządu pod warunkiem regularnych przeglądów (możliwe to?). Wydaje mi się, że lepsza jest opcja wymiany w serwisie bo lepsza trwałość paska, dobrze myślę? Czy jakieś ukryte kruczki mnie czekają w serwisie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi