mrarek Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Dzisiaj jestem po wymianie tulejki dorobionej z tworzywa jak pisałem wyżej i jest błoga cisza :) Wymieniałem tylko jedną - tą, po której "skacze" pręt Dopiero dziś wymieniłeś, więc trudno byś nie spodziewał się ciszy. Napisz po 6 m-cach eksploatacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacper69 Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2017 a ma ktoś może te tulejki w wersji plików do drukowania 3D? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blake Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2017 (edytowane) mrarek, nie zgadzam się, miałem Megane 3 wcześniej 1,5 roku i nic nie skrzypiało, czort wie ile ktoś poprzednio jeździł i czy w ogóle wymieniał te tulejki i cisza, mój znajomy ma również Megane 3 już 3 lata minie i też ani piski ani zgrzytu nie usłyszał, więc myślę, że to zależy od dużej eksploatacji samochodu a i też od losu w jakimś sensie. Regulamin pkt. 5.7 Ludzie :!: Czytajcie przed wysłaniem to co palce "nastukały" na klawiszach :!: Poprawcie, wstawcie odpowiednie znaki przestankowe. Zacznijcie nowe zdanie wielką literą :!: Nikt was nie goni :!: Nie ogłaszaliśmy konkursu wklepywania literek na czas :!: ;) Trochę szacunku dla czytających. -Prezes Edytowane 21 Kwietnia 2017 przez Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Do czego się nie zgadzasz? Napisałem, że jak dzisiaj wymienił to dzisiaj MUSI być cisza, bo taki był cel wymiany prawda? Niech napisze za parę miesięcy czy dalej ma ciszę, czy też jego materiał na tulejki jest słaby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blake Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Odebrałem Twoją wypowiedź jakbyś twierdził, że za pół roku będzie to samo sorry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samuel_83 Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Dopiero dziś wymieniłeś, więc trudno byś nie spodziewał się ciszy. Napisz po 6 m-cach eksploatacji Panie mrarek wyluzujmy rzęsy ;) spokojnie uwierz zapiszę sobie w kalendarzu abym Tobie odpisał ;) Po prostu ta błoga cisza wprawiła mnie w taki stan że musiałem się podzielić z całym światem radosną nowiną. I uwierz mi "pracuję" na tym materiale 10 lat więc wiem jak on się zachowuje "pod wpływem" czasu i działania sił ;) ps. a nawet jak padnie za pół roku czy rok czy dłużej wymienię ją ponownie ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Ja ci wierzę. Hurraoptymizm na początku jest dobrym skutkiem wymiany. Ja po zakupie tulejek z alle jeżdżę ok. 8 miesięcy i też cisza. Pora zakupić następne do kolejnych drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Testral Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Kto się podzieli wrażeniami z wymiany całego ogranicznika na ten z metalowymi tulejkami? Podobno drzwi chodzą ciężej, ale czy będzie to równie irytujące jak to strzelanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogin74 Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Nie zauważysz różnicy jeżeli chodzi o ciężkość zamykania. Może ciut głośniej chodzą. Dla mnie są OK :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Testral Opublikowano 21 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2017 (edytowane) No i super, bo taki właśnie kupiłem. Nie chce mi się bawić w wymianę tulejek. Dzięki. Edit. No i wymieniłem dzisiaj ogranicznik. Metalowe tulejki pracują bardzo ładnie, żadnych niepożądanych dźwięków nie wydają, drzwi miękko i precyzyjnie się zatrzymują, normalnie jak w nowym aucie. Edytowane 22 Kwietnia 2017 przez Testral Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samuel_83 Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Jakby ktoś chciał tulejki z tworzywa (ewentualnie metalowe- materiał zastosujemy nierdzewny) to zapraszam na PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blake Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2017 (edytowane) Ja mam straszną lipę, śrubę trzymającą ogranicznik z słupkiem za chiny nie da się odkręcić, gwint już cały zjechany a śruba nadal tkwi .... Edytowane 26 Kwietnia 2017 przez blake Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Testral Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Jest zaklejona niebieskim klejem do śrub, siedzi bardzo solidnie i wykręca się tak, jakby się gwint starł, ale to tylko złudzenie. Bez solidnego torxa nie ma co podchodzić, bo to strata nerwów i na bank zniszczona końcówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marianSQ Opublikowano 10 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2017 Witajcie Jeśli chodzi o tulejki tzw. "klasyczne" to nadal służę pomocą - odpisuje na każdego maila. Posiadam również tuleje z brązu - faktycznie są nieco głośniejsze ale i one maja swoich zwolenników , którym to nie przeszkadza i sobie chwalą. jeśli ktoś szuka pomocy w temacie można "zapukać" tutaj: [email protected] lub [email protected] lub PW ale na e-mail szybsza reakcja. Ciekawostka: Miesiąc temu mocno wiało na dworze - wysiadałem z samochodu i za bardzo nie trzymałem drzwi. Wiatr wyrwał mi je z rak i otwarły się z impetem na oścież - myślałem ze sie wyłamią Na szczecie zawiasy i mocowanie ocalały , natomiast oryginalny jeszcze ogranicznik, który sprawnie działał do tamtej pory NIE OCALAŁ (ale uratował drzwi). Zamykając drzwi usłyszałem znajomy "strzał" Myślę..., no tak poszła tulejka od przeciążeń i faktycznie tak było. Tuleja spłaszczyła się z jednej strony - taka była siła. Na szczęście wymieniłem na swoje i jest już ok. Tak wiec Koledzy uważajcie jak będzie wiało, bo można sobie załatwić ogranicznik w najlepszym wypadku:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakjaro Opublikowano 11 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2017 Wczoraj wymieniłem tulejki w Scenicu. Zastosowałem metalowe, od kolegi marianSQ. Faktycznie, w porównaniu do tulejek z tworzywa drzwi chodzą nieco głośniej, a te "pośrednie" punkty trzymania drzwi trzymają mocniej. Mi to odpowiada, mam nierówny teren pod domem, czasem drzwi zamykały mi się same przy wysiadaniu z auta. Mam jedną uwagę dla wymieniających - przed wymianą zaopatrzyłem się w 6 nowych spinek boczków(wchodzą po 8 na drzwi), zakładając że ze dwie-trzy ułamią się przy zdejmowaniu. Pierwsza niespodzianka jaka mnie spotkała to po odkręceniu lewego boczku, trzymał się na 2 spinkach - pozostałe 6 było wyłamanych. W drzwiach kiedyś grzebało ASO przy zamku... Zatem 6 nowych spinek poszło od razu na lewy boczek. Stąd, jako że nie miałem więcej, przy zdejmowaniu prawego, starałem się zrobić to jak najdelikatniej, skutek = 6 połamanych, 2 ocalały... Póki co założyłem bez spinek, dokupię i dołożę na dniach. W każdym razie sugeruję od razu kupić komplet spinek na oba drzwi, niestety do najtańszych nie należą, ja znalazłem na allegro jakoś po 2,6zł/szt + wysyłka. Sama wymiana tulejek jest prosta, podstawa jak pisali wcześniej koledzy to porządna końcówka lub klucz torx do wykręcenia śruby mocującej ramię ogranicznika do słupka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi