fredi Opublikowano 1 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2014 (edytowane) Skydda nie wszedł mi na oczy, ale przy najbliższej okazji spojrze. Ciekawe czy prędzej na stacji czy w hurtowni. Paliwo leje zazwyczaj na Orlenie(mam po drodze), czasem Shell, sporadycznie BP i Lotos. Zdarza się lać na pobliskiej, prywatnej stacji(mają paliwo Orlenu), ale jeden rodzaj. Zastanawiam się jak to u nich jest w okresie zimowym. Na Orlenach i innych mamy kilka rodzajów i dość duże różnice cenowe. Człowiek daje wiare, że droższe to ciut lepsze :) . Tylko na tej zwykłej stacji też jest paliwo i też się jeździ. Ciekawe jakiej kategorii paliwo dowozi im Orlen? Może jest jakaś odgórna zasada. Tak mnie naszło na przemyślenia :). Edytowane 1 Lutego 2014 przez fredi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krism84 Opublikowano 23 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 Wychodzi na to że lepiej nie ryzykować z dodatkami do paliw szczególnie czyszczący mi w dci i lepiej lać lepsze paliwo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kluczos Opublikowano 2 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2015 (edytowane) Połączono z już istniejącym tematem. Witam, nie widziałem za bardzo gdzie przyczepić ten temat, więc zdecydowałem się zacząć tutaj, ale do sedna: Ostatnio często się zastanawiam nad zastosowaniem środka czyszczącego układ paliwowy, nie żeby były jakieś problemy, ale wg. producentów mają sprawić, że będzie autko jeździło ładnie i pięknie. Wujek google mówi: wszelkie dodatki poza benzyną nie są zalecany przez producentów samochodów, mogą spowodować efekt odwrotny do zamierzonego, natomiast niektórzy stosowali te środki różnych firm i zdania są podzielone, niektórzy nie zauważyli żadnej różnicy, natomiast inni zauważyli choć są podejrzenia o efekt placebo. Dlatego kieruje pytanie do Was co sądzicie o tych środkach, czy je stosowaliście lub czy po prostu można je stosować. (chodzi mi głównie o dodatki do "benzyniaków") Z góry dzięki za odpowiedzi i wszystkiego dobrego w nowym roku ;) Edytowane 3 Stycznia 2015 przez damiar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
airbites Opublikowano 3 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2015 Z czego to czytałem na stronach amerykańskich czy japońskich czy innych krajów azjatyckich to producenci zalecają stosowanie produkty dodatki do paliwa co 15 tys. km czy do oleju. Oczywiście w instrukcji obsługi tych regionach też piszą o dodatki zalecane np. Toyota, Mazda, Kia, Chevrolet, VW itd. Ale w Europejskim instrukcji oczywiście nie piszą bo EU tego zabroni. Czyli EU nakazuje: ma psuć jak najszybciej i je zezłomować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kluczos Opublikowano 3 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2015 a stosowałeś może jakiś z tych dodatków, albo może potrafisz polecić jakiś konkretny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
airbites Opublikowano 3 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2015 (edytowane) Ja stosuje dodatek do usuwania wody i czyszczenia układu paliwowego przed zimą, czyli raz do roku. Stosuję firmy GUNK czerwona butelka i jest m.in. na Norauto za 15 zł. Oczywiście odradzam firmy STP gdy on przyspiesza starzenie gum i szkody duże narobi. Edytowane 3 Stycznia 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pankuba Opublikowano 5 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 Do tego samego celu, a właściwie głównie usuwania wody z baku stosuję produkt o nazwanie: denaturat, raz do roku auto dostaje flaszkę z okazji Sylwka :lol: B) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krism84 Opublikowano 3 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2016 (edytowane) Witam! Widzę, że temat się rozwinął, a ja mam proste pytanie: <><><><><><><><><><><><><><> Czy takimi dodatkami mogę zaszkodzić silnikowi? <><><><><><><><><><><><><><> Oczywiście jestem realistą i nie oczekuję, że taki dodatek naprawi silnik/wtryski w 20 letnim aucie w którym na dodatek nikt nie zmienia na czas oleju ani filtrów bo szkoda $ ;) <><><><><><><><><><><><><><> Mi bardziej chodzi o profilaktykę mam 1,5dci 110km KM 140tys przebiegu i na razie wszystko jest OK, tankuję Vervę i tak jak wyżej napisałem chciałem zastosować taki środek profilaktycznie, może dla spokoju sumienia :) <><><><><><><><><><><><><><> Czy mogli byście mi coś polecić albo wskazać czego absolutnie nie wlewać do baku? Regulamin pkt. 5.9 - Enter Aston76 Edytowane 3 Lutego 2016 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niebianskaskurwoala Opublikowano 21 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2017 Cytat Nie tankuj na Orlenie Tylko gorzej, że 90% paliwa w Polsce to paliwa z orlenu (np. shell czy bp) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 21 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2017 BP zdaje się tak (podpisali umowę), ale SHELL, LOTOS nie. Ja też nie tankuję na ORLENIE - 7 lat w branży paliw pokazało mi jak się ORLEN obchodzi z paliwami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niebianskaskurwoala Opublikowano 21 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2017 Shell też. Różnice są (a w zasadzie mogą być) w dodatkach do paliw, ale akurat w tym względzie nie ufam żadnej firmie i sam sobie dodaję to, co mi się od lat sprawdza. Największym problemem są konkretne stacje (zarówno ludzie tam pracujący, jak i stare zbiorniki - polecam stacje jak najnowsze), a nie koncerny. A że orlenów mamy najwięcej w kraju, to i najwięcej nieprawidłowości tam wychodzi. Ja tankuję na orlenie od 15 lat i mimo że słyszałem już ze sto opinii o zepsutych wtryskach, to ja nigdy żadnych problemów nie miałem (czyt. jestem zadowolony). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrarek Opublikowano 21 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2017 Racjahttps://www.salon24.pl/u/energetyka/745995,paliwa-z-orlenu-na-stacjach-shell-i-bp Pozostaje więc nie kupować syfiatej ruskiej przerobionej ropy. Trzeba szukać innych stacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niebianskaskurwoala Opublikowano 21 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2017 Hm ale to chyba zależy od regionu, bo w Szczecinie w chyba każdej stacji jest paliwo z rafinerii niemieckiej (choć nie wiem skąd oni mają ropę). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bacablue Opublikowano 21 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2017 O kurza melodia - to gdzie tankować, co dolewać do paliwa, aby nie niszczyło wtrysków? Oej 2T odpada :( Ciekawe czy paliwa dla Shell też są takie same syfiaste, czy dla nich specjalna mieszanka - najlepiej bez bio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niebianskaskurwoala Opublikowano 21 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2017 (edytowane) Do diesla nie znajdziesz nic lepszego jak AMSOIL Diesel Injector Clean. Nie jest tani, ale i tak wyjdzie taniej niż miałbyś tankować paliwa 'premium' (wychodzi ok +12-15 groszy na 1l ON). A jak chcesz jeszcze taniej, to praktycznie każdy depresator będzie lepszy (poprawi smarność, oczyści spaliny, zwiększy liczbę cetanową) niż brak dodatków. Gradacja dodatków do diesla (wg moich doświadczeń, obserwacji i badań) wygląda tak: 1. amsoil ADFCN 2. depresatory (osobiście stosuję k2 - jest chyba najtańszy, za to ma bardzo dobre właściwości) 3. smar do diesla firmy Kleen-flo 4. 2t, ale oczywiście nie każdy 5. paliwa premium 6. brak dodatków PS. O bio jest bardzo dużo mitów, a ja nie spotkałem się z badaniami, które by w jakiś sposób dowodziły, że wpływa negatywnie na działanie wtryskiwaczy (wręcz przeciwnie). Jeśli ktoś ma do takowych dostęp, to chętnie poczytam Moim zdaniem te mity wzięły się z tego, że mylone są dwa czynniki, które nastąpiły w jednym czasie - zwiększenie udziałów biododatków w paliwie oraz zmniejszenie ilości siarki. To ta druga zmiana wpłynęła jednak najbardziej na pogorszenie smarności ON. PS 2. Trochę bez sensu zaśmiecamy temat ;) Edytowane 21 Października 2017 przez niebianskaskurwoala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi