Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Ekonomia - diesel, benzyna czy LPG

subratri

Rekomendowane odpowiedzi

Od kąd mam diesela,

Przestałem grzebać w autach w każdej wolnej chwili

Ja miałem i mam tylko benzyniaki, od jakiegoś czasu zagazowane. Grzebałem tylko w polskich samochodach maluch, fso i polonez, bo sam je serwisowałem, a poświęcałem im tylko tyle czasu, ile wymagała tego dokumentacja serwisowa. W megance i corolli z powodu braku dokumentacji, pozostawiam te sprawy serwisowi ASO. I nie miałem od 74 roku (w tym roku zaczęła się moja przygoda z czterema kółkami) niepodzianek, że stanąłem na trasie i nie dojechałem do celu.

Czy diesel, benzyna, lpg rozważałem zawsze pod kątem ile muszę stracić, aby zyskać i zaznaczam, że wszystkie toczydła były nowe. Swego czasu zastanawiałem się nad dieslem, ale w stosunku do benzyniaka musiałbym dołożyć ok 10 000 zł, to za tą cenę mam instalację z najwyższej półki, a później

jeżdżenie prawie za półowę ceny i dlatego zostałem przy sprofanowanej gazem benzynie. Jak porównywaliśmy w pracy koszt przejechanego 1 km moimi zagazowanymi autami (polonez, meganka i corolla) z kosztami zajadłych zwolenników diesli, to niestety musieli przyznać, że moje są tańsze w utrzymaniu.

Co do spalania to patrze ile spala na dystansie 1500-2000km, bo to obejmuje wszystko (jazdę po papierosy, dojazdy do pracy i dłuższe wypady) i zaczyna przyjmować wartość stałą.

Co do opierania się na wskazywaniach kompa pokładowego, to się przejechałem na megance (jak jeszcze jeździłem na benzynie). Przy tankowaniach spalona benzyna (wykazywana przez komp) pokrywała się z tą zatankowaną, a raz mimo że w baku powinno być jeszcze 5 litrów benzyny (wcześniej parę razy zszedłem do niższego stanu), silnik odmówił dalszego działania. Dobrze, że zrobił to przy zjeździe do stacji benzynowej i wystarczyło megankę przepchać 50m do dystrybutora. Po nalaniu 55 litrów, 60-litrowy bak był pełny, a silnik odpalił od pierwszego zakręcenia.

Zero świec, cewek, kabli WN, krokowców, kół ZFR i innych dupereli,

Akurat w moim nie ma kabli WN i silnika krokowego a reszta to grosze, ale nie ma również tego co mają diesle: brudnego zaworu egr, zapieczonych świec żarowych, padających wtrysków, sypiącego się turbo, przekręconych panewek czy rozklekotanej dwumasy.

Edytowane przez sylwekdm

Każdy wybiera to, co uważa, że będzie dla niego dobre, opłacalne, itp. Od samochodu wymagam tylko, że ma jeździć, nie psuć się zbyt często i spalać w granicach przyzwoitości (normę oczywiście ustala użytkownik, bo wie, na co go stać). Nie ważnie, czym zasilane jest autko, jeśli spełnia powyższe warunki, to OK.

a ile masz OC droższe 100zł na rok do 150... zależy jaki ubezpieczycielI

Nie mówię o OC tylko o cenie takiego auta nowego w salonie. Zresztą jako używane też jest często sporo droższe od tych z małymi silnikami z turbo.

Co do lanego paliwa. Lałem Vervę długi czas i spalanie zmniejszyło się o tyle co nic, czyli w granicach 0,5l. Ale nie o to chodzi. Teraz leję raz Vervę, raz zwykłe 98. Ot, dla lepszego samopoczucia. 95tki dawno nie lałem.

Edytowane przez damiar

http://allegro.pl/renault-laguna-gt-2-0-turbo-gaz-i3620070564.html Gaz, czemu nie? świat poszedł do przodu, instalacje są teraz coraz lepsze, tylko jak gaz to chcę mieć z tego przyjemność, zakładać gaz do 1.6 bo dużo jeżdżę? :) wole turbognoja i 320nm pewnie jest droższy, ale auto ma Mi sprawiać chociaż odrobine przyjemność, jak mam wsiadać przez kilka lat codziennie rano do kombi 1.6 z gazem i się pocieszać, że przejade 100km za 10zł mniej, to dolary mi się w oczach niestety nie świecą, to nie dla Mnie, aż takim centem nie jestem, linczujcie.

nie ma również tego co mają diesle: brudnego zaworu egr, zapieczonych świec żarowych, padających wtrysków, sypiącego się turbo, przekręconych panewek czy rozklekotanej dwumasy.

Wyobraź sobie, że w moich dieslach też jeszcze z tymi problemami nie miałem styczności...... A zawsze mam auta używane wcześniej przez kogoś innego, byś nie myślał że to były nówki i po 3 latach poszły w inne ręce.

Teraz prawie myślimy nad zmiana dwumasy w sceniolu syna, bo musi być skrzynia wyciagana, (trudności z włączeniem wstecznego biegu) i właśnie przy okazji czas dwumasę i sprzęgło wymienić na inne, ma już ponad 160 tys km przebiegu, a za 9 miesięcy zrobił ponad 30 i nie widać by w dalszej eksploatacji miało być mniej krecone..

Edytowane przez gojgien

http://allegro.pl/renault-laguna-gt-2-0-turbo-gaz-i3620070564.html Gaz, czemu nie? świat poszedł do przodu, instalacje są teraz coraz lepsze, tylko jak gaz to chcę mieć z tego przyjemność, zakładać gaz do 1.6 bo dużo jeżdżę? :) wole turbognoja i 320nm pewnie jest droższy, ale auto ma Mi sprawiać chociaż odrobine przyjemność, jak mam wsiadać przez kilka lat codziennie rano do kombi 1.6 z gazem i się pocieszać, że przejade 100km za 10zł mniej, to dolary mi się w oczach niestety nie świecą, to nie dla Mnie, aż takim centem nie jestem, linczujcie.

Przecież prawidłowo założona instalacja gazowa nie powoduje w zasadzie jakiegokolwiek spadku osiągów.

Edytowane przez damiar

Jak dla mnie:

LPG(Nowe Auto)- Jak już to tylko prosto z salonu i tylko na 3 lata i do "żyda" bo dalej nie widze sensu tym bardziej z naszymi nowymi technologiami...

LPG(Przechodzone) - Już kiedyś miałęm golfa, dużo palił i ciągle "coś". Auto ma jezdzić i jak najmiej się psuć a nie wychodząc rano (Zima -15'c) a podnosem już modlimy się by auto odpaliło pod blokiem.

Benzyna - Na bliskie dojazdy do pracy 4-8km i wiem że w zime odpali bez problemu :) lecz mało żywotne silniki pod wzgledem KM. Rodzice mają Polo 1.3 silnik igiełka a już ma 18 lat :) Co do nowych aut (silników) już bym się zastanawiał... bo różne cuda słyszałem.

Diesel - Auto dobre na długie dystanse ekonomiczne i skonstuowane do dużych przebiegów co daje wiekszą żywotność pod względem KM. Oczywiście mało opłacalne na dojazdy do pracy 4-8KM oraz trza dobrze obsługiwać auto w zime aby nie było "UPS" przy -15'c ;).

Ze względu na to że w tych czasach mamy już takie technologie jak "hybrydziaki ;)" czy funkcje "start/stop" są one najbardziej chyba ekonomiczne na miasto.

I tu jak dla mnie jest bardzo ważny temat do przemyślenia a mianowicie jeżeli kupujemy nowe auta to możemy się spodziewać po 2-3latach bardzo poważnych uszkodzen silnika gdyż tak naprawde jestesmy testerami nowej gamy silników które nie zawsze są tak wytrzymałe jak ich poprzedniki.

czy funkcje "start/stop" są one najbardziej chyba ekonomiczne na miasto.

Są bardzo ekonomiczne dla producentów tego gadżetu. Akumulator do systemy start/stop kosztuje około 700zł i do tego dochodzi inny rozrusznik, podobno mocniejszy oraz inny alternator, także mocniejszy aby naładowywać w krótkim czasie akumulator. Silnik benzynowy na godzinę pracy w mojej megance spala około 0,9l. Więc spokojnie mogę sobie pozwolić na jego nie wyłączanie podczas stania w korku.

Akurat w moim nie ma kabli WN i silnika krokowego a reszta to grosze, ale nie ma również tego co mają diesle: brudnego zaworu egr, zapieczonych świec żarowych, padających wtrysków, sypiącego się turbo, przekręconych panewek czy rozklekotanej dwumasy.

Tak jak użytkownik "gojgien" naprowadził to wszystko zależy od użytkownika auta jak kto traktuje auto poczynając od poczatku rozruchu silnika do konca. Każdy szanuje swoje auto indywidualnie i to widać. Każdy z kim rozmawiam mówi "ee renówka strasznie awaryjna" Lecz od prawie 2 lat jeszcze mnie nie zawiodła tak bym wzywał lawete. Oczywiście w każdym aucie ma prawo coś pujść lecz u mnie to przeważnie przechodzi licznik na stan który oznacza ze musze wymienić już olej :)

Przecież prawidłowo założona instalacja gazowa nie powoduje w zasadzie jakiegokolwiek spadku osiągów.

Zawsze jest jakaś róznica.

Są bardzo ekonomiczne dla producentów tego gadżetu. Akumulator do systemy start/stop kosztuje około 700zł i do tego dochodzi inny rozrusznik, podobno mocniejszy oraz inny alternator, także mocniejszy aby naładowywać w krótkim czasie akumulator. Silnik benzynowy na godzinę pracy w mojej megance spala około 0,9l. Więc spokojnie mogę sobie pozwolić na jego nie wyłączanie podczas stania w korku.

W tym wypadku zgadzam się z tobą, nie zagłebiałem się w tajniki funkcji "start/stop".

Jak jest nowe to masz spokój na około 2-3 lata pózniej lepiej sprzedać auto. Czyli rozwiązanie dla bogatych.

Lecz "ćoś za coś..." zwykły sprzęt nie wytrzymał by tak nadmiernego wykorzystywania więc musi być tak a nie inaczej.

Edytowane przez damiar

Zawsze jest jakaś róznica.

W przypadu silników Renault i paru wyjątków, dobrze wystrojona instalacja lpg IV generacji potrafi dodać kilka kM, w reszcie spadek mocy jest niezauważalny i oscyluje w granicach 2-5 kM.

Wyobraź sobie, że w moich dieslach też jeszcze z tymi problemami nie miałem styczności......

Wyobraź sobie ja w mojej benzynie też....

nissanwykres.bmp

Edytowane przez damiar

Każdy z kim rozmawiam mówi "ee renówka strasznie awaryjna" Lecz od prawie 2 lat jeszcze mnie nie zawiodła

To co ja mam powiedzieć, moja meganka od 99 roku nie wycięła mi żadnego psikusa?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Videos

• Ogłoszenia

• Polecana zawartość

• Nawiew tylnej kanapy - Megane 3
      Witam, planuje zakup Megane 3 Grandtour. Przegladajac ogloszenia nie widze aby jaka kolwiek miala nawiew na tylnia kanape. Pytanie czy jesrt to do zrobienia ? Może części z laguny 3 beda pasować ? Robił, ktoś cos podobnego ? Wymysliłem sobie kupno M3 1.5 dCi 110km, do tego chciałbym na start zrobić chip zeby podniesc moment  obrotowy i zyskać pare km. Później  chciałbym wrzucić jeszcze radio 2din z możliwością podpięcia kamery cofania i gniazdo zapalniczki lub usb do ladowania dla pasazera z tylu. Aczkolwiek najbardziej mnie nurtuje czy jest opcja na ten nawiew do tylu dla pasażerów. Jeżeli to pomocne... jestem gotow zrezygnować z tego joysticka jesli takowa wersja jaka kupie bedzie go posiadać. jezeli bedzie trzeba zmienić caly ten tunel . Dla mnie jest elementem zbędnym. W tym miejscu bardziej pasowałby jakis schowek z zasuwana roletka, albo poprostu miejsce na kubek. 

Jesli był taki temat poruszany to podlinkujcie. Nie znalazlem nic co by zaspokoiło moje pytania. Widziałem wątek o M4 ale te auta chyba troszeczke sie różnią ? 

REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.6  - Prezes

• 15 odpowiedzi
    • Nowy Bigster: Wyższy Wymiar Dacii
      Dacia prezentuje nowy model Bigster, który wprowadza markę na wyższy poziom, oferując unikalną propozycję w segmencie C-SUV. Ten model, zgodnie z tradycją marki, zapewnia bogactwo cech i technologii w przystępnej cenie. Bigster to samochód, który łączy solidność, przestronność i nowoczesne technologie, spełniając oczekiwania najbardziej wymagających klientów.
      • 0 odpowiedzi
    • Jak sprawdzić kod silnika?
      Czy można jakoś odczytać kod silnika i skrzyni biegów z naklejki czy VINu? Jeśli tak to jak?
        • +1
      • 10 odpowiedzi
    • Cześć, w przeciągu dwóch tygodni mam odebrać swoje megane 1.3 tce 140. 
      Powiedzcie proszę bo gdzieś wyczytałem, że nowoczesne silniki wraz z olejami są tak skonstruowane, że nie trzeba wymieniać oleju po 1000-2000km od wyjechania z salonu.
      Jak to w praktyce wygląda aby samochód służył długie lata?
      • 34 odpowiedzi
    • Używana Tesla z certyfikatem
      Niedawno trafiłem na wydaję mi się ciekawą opcję, żeby wejść do świata "elektryków". Chodzi o używane samochody marki Tesla, na stronie www.tesla.com/pl_PL/inventory/used - używane można wyszukać używane modele Tesli z certyfikatem. Zakładam, że są one po weryfikacji mechaniki i elektryki. Z tego co czytałem i szukałem w necie to akumulator w Teslach trzyma swoją pojemność całkiem dobrze nawet pomimo upływu czasu, pamiętam, że był z tym duży problem w Nissanach Leaf, które bardzo szybko traciły dostępną pojemność. Wracają do Tesli, to można wejść w szczegóły ogłoszenia, są real photos i co najważniejsze roczna gwarancja. Oczywiście liczę się z tym, że zaraz zostanę zjedzony przez fanów aut spalinowych (też je lubię), ale ... taka używana Tesla z gwarancją to może być ciekawa opcja.

• 17 odpowiedzi
  • Dodaj nową pozycję...

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl .

Tak, AdBlock został przeze mnie wyłączony!