Andrzej-2010 Opublikowano 11 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2018 (edytowane) Jeżeli nie chcesz mieć problemu ; - koło pasowe wału z amortyzatorem drgań, stosować tylko oryginał. Edytowane 9 Stycznia 2019 przez Andrzej-2010 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mireczek01 Opublikowano 11 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2018 Dnia 7.08.2018 o 22:59, Piwniczne napisał: 2. wymieniać samemu bez klucza dynamometryczny czy lepiej zostawić to mechanikowi? Śruba wału trzyma nie tylko koło pasowe ale też unieruchamia koło rozrządu (wprawdzie nie wiem jak w 1,9, ale w innych tak jest). Nie ma tam klina i jak podczas odkręcania zruszysz to koło, to przestawisz rozrząd. Nie mówiąc już o tym, że jak za słabo dokręcisz to po odpaleniu "rozwalisz" zawory jak koło się śliźnie. Używanego nie bierz, już lepiej zamiennik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwniczne Opublikowano 12 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2018 Ok dzieki, to zlece mechanikowi. Wlasnie o kolach Corteco naczytałem się ile to było problemów, dlatego mysle o SNR REGULAMIN - 5.6 literki PL. - mireczek01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lufa Opublikowano 7 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2018 Wymieniłem koło na oryginalne. Ma minimalne bicie promieniowe myślę że 0.5 do 1 mm Z tego co pamiętam to ciasno nie wchodziło i może to kwestia wyosiowania. A może to w normie. Proszę o odpowiedź czy wymiana wymaga jakiegoś precyzyjnego ustawiania koła, czy wchodzi bez luzów? Poniżej zwolniony filmik tego koła. Podkładka ewidentnie przesunięta, ale to bicie można zaobserwować na tle silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 7 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2018 Koło pasowe wału z amortyzatorem drgań wytrzymuje ok.150 -200 kkm, Powinno być zmienione po 120 kkm wg. producenta plus nowa śruba mocująca, Należy włączyć klimatyzację, światła, dać po garach i obserwować czy ; 1/ pasek osprzętu; - chodzi cicho? - nie ma skłonności do spadania? - jest wystarczająco mocno naciągnięty? - czy napinacz oraz pasek nie wpadają w drgania ? ( wymiana napinacza i paska ), 2/ koło pasowe wału chodzi równo i nie bije na boki ? - czy wszystkie koła są w jednej płaszczyźnie? ( wymiana na nowe ), - czy koła nie są nadmiernie wyrobione/wypracowane?? 3/ na alternatorze założone jest koło ze sprzęgłem jednokierunkowym ( 1,9 dci ) czy zwykłe koło? Koniecznie musi być ze sprzęgłem jednokierunkowym ze względu na duże wahania momentu obrotowego, Ze względu na cenę, zastępowane jest ; - zwykłym kołem i jest to główny powód awarii ( awaria paska napędu powoduje awarię paska rozrządu ), - koło pasowe wału z amortyzatorem drgań musi być oryginał jeżeli chcesz trochę pojeździć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lufa Opublikowano 7 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2018 Wszystko fajnie ale nie na moje pytanie. Nadmienię że chodzi o nowe koło. Alternator w 1.9 dci 130 KM nie ma jednokierunkowego koła. Może ktoś natomiast wie cz jest klin na wale i kole rozrządu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 7 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2018 (edytowane) Wystarczy poczytać parę wierszy wstecz Dnia 26.07.2015 o 09:40, Optima napisał: Za tym kołem pasowym jest dolne koło zębate rozrządu, bez klinu i wszystko razem jest tylko dokręcone śrubą. Gdyby był luz, posypałby się rozrząd. Dnia 11.08.2018 o 12:54, mireczek01 napisał: Nie ma tam klina i jak podczas odkręcania zruszysz to koło, to przestawisz rozrząd. ( wprawdzie nie wiem jak w 1,9, ale w innych tak jest ). Nie mówiąc już o tym, że jak za słabo dokręcisz to po odpaleniu "rozwalisz" zawory jak koło się śliźnie. 5 godzin temu, Andrzej-2010 napisał: na alternatorze założone jest koło ze sprzęgłem jednokierunkowym ( 1,9 dci ) czy zwykłe koło? Koniecznie musi być ze sprzęgłem jednokierunkowym ze względu na duże wahania momentu obrotowego, Ze względu na cenę, zastępowane jest ; - zwykłym kołem i jest to główny powód awarii ( awaria paska napędu powoduje awarię paska rozrządu ), Edytowane 7 Listopada 2018 przez Andrzej-2010 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lufa Opublikowano 7 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2018 Są 2 silniki 1.9 dci. I dla tego moje pytanie o klin. Skoro już przy nim, a raczej bez niego. Co miał inżynier na myśli tak projektując? U mnie fabryczny nie grzebany alternator ma zwykłe koło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 7 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2018 Wymień na sprzęgło jednokierunkowe i będzie OK ; Sprzęgło jednokierunkowe Scénic III/ 1.9 dCi /131 KM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lufa Opublikowano 8 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2018 A może jest faktycznie jednokierunkowy tylko zablokowane (uszkodzone) . Tylko jak to sprawdzić bez zdejmowania paska ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 8 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2018 Powyżej masz zdjęcia w odnośniku, oraz ; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lufa Opublikowano 17 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2018 W tym alternatorze jednak fabryka zamontowała sztywne kolo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi