megan1979 Opublikowano 13 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2015 @Woytus Czy będzie wzmacniane miejsce pod butlą (stelaż)? Jest plastik i różnie gazownicy radzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytus Opublikowano 14 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2015 Ja butle mam w plastiku bez żadnego wzmocnienia/ stelaża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lagarto13 Opublikowano 3 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2015 Dzień dobry, Chciałbym zagazować swoją Megankę z silnikiem 1,4TCe. Wiem już, po przeczytaniu połowy internetu ;), że silnik bardzo dobrze sprawuje się na gazie. Martwi mnie natomiast konieczność sprawdzenia/regulacji luzów zaworowych - a właściwie jej koszt. Czy wykonywał już ktoś z Was tę operację? Z informacji jakie zasięgnąłem szklanka kosztuje ~80PLN ale procedura dostania się do nich jest skomplikowana - trzeba rozbierać m.in. rozrząd. Ma ktoś jakieś pewne info na ten temat? Czy rzeczywiście trzeba rozbierać pół silnika? Koszty jakie mi podano to ok.5000 - wtedy montowanie instalacji LPG zupełnie traci sens. Będę wdzięczny za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 3 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2015 Ja wiem czy bardzo dobrze? Kolega już w dwóch 1,4 TCE robił głowice, jeden przed osiągnięciem 100 tyś km, a drugi trochę ponad ten przebieg. Trzeciego nie zdążył zrobić, bo właściciel sprzedał auto w takim stanie jak było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witman Opublikowano 11 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2015 (edytowane) Jeżdżę nadal zagazowanym i podkręconym ze 136,7KM do 162,2KM 1,4TCe i wszystko działa bez problemów, jak już wcześniej pisałem w silniku 1,4TCe nie ma hydraulicznej regulacji, ale są szklanki i regulacja odbywa się za pomocą szklanek o różnej grubości i w zależności od stopnia zużycia wymienia się Niczego manualnie-ręcznie się nie reguluje ! To obecnie najpopularniejszy sposób, regulacja na szklankach (znane też jako szklanki regulowane. Jeden z mechaników ASO znający dobrze 1,4TCe twierdzi, że to bardzo dobry system i nie pamięta przypadku w którym musiałby wymieniać szklanki. Silnik 1,4TCe jest obecny w Renówkach od 2009 roku, więc nie jest to obecnie nowość na rynku więc opini jest sporo na temat tego silnika, tak jak o silnikach TSI VW, które po przejechaniu 80-100kkm wciągają 1,5l oleju na 1000km i nie jeżdżą na LPG. Mam trzech znajomych, którzy użytkują 1,4TCe na LPG i mają przejechane już grubo ponad 100kkm i jakoś głowicy nie robili, na forach też nie znalazłem nikogo kto by musiał robić głowicę. Mechanicy z innych warsztatów specjalizujący się w Renówkach również nie kojarzą, aby kiedyś robili głowicę w 1,4TCe jeżdżącego na LPG czy Pb. Absolutną podstawą jest, aby dobrze dobrać, zainstalować i zestroić instalację u znających się w tym temacie ludzi !!! Ja udałem się do Tarnowa do Czakramu i kompleksowo zrobiłem wszystko łącznie ze strojeniem na hamowni, a dla zwiększenia bezpieczeństwa poprosiłem o zainstalowanie lubryfikacji sterowanej elektronicznie w celu dodatkowej ochrony gniazd zaworowych. Mój znajomy ma Lagunę 2,0 16V M4R silnik Nissana, który jak wiadomo ma fabrycznie słabe gniazda zaworowe i nie powinien jeździć na LPG, a jednak zagazował go z lubryfikacją i jeździ już dwa lata bez problemów na długich trasach do pracy w Holandi, a Polsce regularnie robi przeglądy silnika i instalacji. Ja mam teraz przejechane 28kkm przy 40kkm sprawdzę ciśnienie w każdym cylindrze, mam wcześniejsze pomiary przed zagazowaniem. Póki co koszty inwestycji w instalacje LPG już mi się zwróciły i jeżdżę płacąc 15,5zł za 100km, kolega z którym byłem niedawno w Grecji płacił w swoim SIII 1,5dci 110KM 29zł za przejechane 100km. Przejechałem już na LPG czterema Scenikami z pół miliona km zawsze zakładałem dobrą instalację u specjalistów, wiele osób mnie straszyło awariami silnika i wyleceniem w powietrze, że LPG niebawem będzie kosztować tyle co Pb Edytowane 6 Listopada 2015 przez witman 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
airbites Opublikowano 11 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2015 Nie wiedziałem że chcesz zrobić chipa z silnika K4M 1.6 do mocy 200 KM.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lagarto13 Opublikowano 13 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2015 Dzięki Witman, do siebie też wrzucam lpg, przynajmniej będzie kolejny użytkownik, który coś będzie mógł powiedzieć o eksploatacji tego silnika na gazie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witman Opublikowano 14 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2015 Znajdź u siebie w okolicy dobrych gazowników, możesz zajrzeć na lpg-forum.pl tam na pewno znajdziesz specjalistów i nie zakładaj taniego badziewia ! Przypomniało mi się jeszcze, że jakiś rok temu na stacji benzynowej w Zawierciu przy tankowaniu spotkałem kierowcę, który tankował LPG do SIII Grand 1,4TCe 2010r. z którym zamieniłem kilka słów, okazało się, że jest mechanikiem samochodowym i ma własny warsztat koło Kielc, przejechał już na LPG około 60kkm przy przebiegu całkowitym 150kkm, jak twierdził jest zadowolony i nic z tym silnikiem się nie dzieje. O ile pamiętam miał instalację firmy STAG, ja mam BRC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brevo Opublikowano 16 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2015 (edytowane) Witam, również posiadam 1,4 Tce i od roku na LPG przejechane coś koło 15 000 to niewiele, ale jak kolega wcześniej napisał dobrze zestrojona instalacja to podstawa. Ja jestem bardzo zadowolony a raczej moja żona bo ja jeżdżę już Saabem 9-3 2.0 T 240KM i też w LPG, choć bardzo lubię Renówkę i czasami sobie do nie wsiadam. Brakuje mi jedynie Automatu. PS kolego jak zrobiłeś 146 KM chip czy zmiana map? Pozdrawiam Edytowane 17 Września 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witman Opublikowano 16 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2015 (edytowane) Zmiana map, wszystko robione kompleksowo w jednym serwisie. Moje 1,4TCe jak piszą w dokumentacji miało mieć 96kW co daje 130,5KM, po pierwszym "shamowaniu" okazało się, że jest 136,7KM, te 6KM więcej to taki gratis od fabryki specjaliści stwierdzili, że to normalne w silnikach doładowanych. Niektóre 1,4TCe potrafiły mieć 138 i 141KM U mnie efekt końcowy po strojeniu na hamowni to 162,2KM na PB i 158,4KM na LPG. Była też jedna próba na 173KM. Edytowane 6 Listopada 2015 przez witman 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lagarto13 Opublikowano 20 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2015 Znajdź u siebie w okolicy dobrych gazowników, możesz zajrzeć na lpg-forum.pl tam na pewno znajdziesz specjalistów i nie zakładaj taniego badziewia ! Przypomniało mi się jeszcze, że jakiś rok temu na stacji benzynowej w Zawierciu przy tankowaniu spotkałem kierowcę, który tankował LPG do SIII Grand 1,4TCe 2010r. z którym zamieniłem kilka słów, okazało się, że jest mechanikiem samochodowym i ma własny warsztat koło Kielc, przejechał już na LPG około 60kkm przy przebiegu całkowitym 150kkm, jak twierdził jest zadowolony i nic z tym silnikiem się nie dzieje. O ile pamiętam miał instalację firmy STAG, ja mam BRC Lpg-forum oczywiście znam. Dobrych gazowników w okolicy bez liku - był problem na którego się zdecydować ;) Taniochy nie będzie oczywiście - szkoda samochodu. Termin ustalony na początek grudnia - najwcześniejszy możliwy w wybranym zakładzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 21 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2015 ...kolega z którym byłem niedawno w Grecji Tydzień temu widziałem Megane III rej. DMI ..... na Zakynthos :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemaksiu Opublikowano 1 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2015 @Woytus Czy będzie wzmacniane miejsce pod butlą (stelaż)? Jest plastik i różnie gazownicy radzą. W kombi szczególnie stelaż jest pożądany. Raz, że bezpieczeństwo a dwa pozwala na prawidłowe wypoziomowanie butli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Motyl2006 Opublikowano 4 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2016 Witam, Jestem też posiadaczem 1.4 TCe i jutro wybieram się aby zagazować autko. Wybrałem instalacje BRC i zakład w Tarnowie. Jak skończy mi się umowa serwisowa to będę robił w tym samym zakładzie Chip-tunning. Napiszę później jak się jeździ na gazie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fourier Opublikowano 22 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2016 Odkopię temat - jak sprawdza wam się LPG i chip (kolega Witman) po tym czasie? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi