lufa Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Dnia 5.04.2018 o 16:22, pbet napisał: Pytanko, robicie to? Nie we wszystkich modelach ta operacja jest możliwa. Robiłem to na ciepłym silniku ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacper69 Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2018 czy ta metoda "przejdzie" na kołach bez czujników? Bo planuje mieć koła "letnie" z czujnikami - oryginalne,a zimowe zwykłe stalowe bez czujników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Wątpię. Nie wiem jak jest bez czujników ale raczej nie pokazuje 0 tylko wywala błąd na desce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 22 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2018 Przy okazji naprawy opony zrobiłem fotkę czujnika: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacper69 Opublikowano 22 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2018 ostatnio robiłem "badania" czujników ciśnienia w kołach. Kompresorem na stacji BP nabiłem wszystkie koła dokładnie do takiego samego poziomu, ciut wyżej niż być powinno. Jak przejechałem się autem, to każde z kół pokazywało inna wartość... W ciągu kilku dni spuszczając powietrze z konkretnego koła udało mi się ustawić , że wszystkie koła miały te same ciśnienia. Pojechałem na "pompę" , okazało się że ten sam miernik ciśnienia wskazuje różne ciśnienie w każdym z kół. I ja wiem , komu wierzyć , dlatego szukam metody wyłączenia tych pomiarów w kołach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 23 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2018 (edytowane) U mnie pokazuje ok. Pomiar na desce nie zwalnia z cyklicznej kontroli ciśnienia. Każdy manometr będzie miał jakieś przekłamania. Ja koła pompuję na najbliższej od domu stacji Orlen z tradycyjnym pistoletowym kompresorem i zawsze poziom z manometru zgadza mi się z tym na wyświetlaczu. No ale nie o to chodzi, tylko o bezpieczeństwo czyli alarm poniżej jakieś wartości na wypadek złapania kapcia. Prawdopodobnie dowiemy się o nim szybciej niż wyczujemy go na kierownicy. Edytowane 23 Maja 2018 przez pbet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konwil Opublikowano 23 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2018 U mnie również pomiar "domowym" manometrem w miarę pokrywa się z wartościami, które widnieją na liczniku. Z tym, że w trakcie jazdy wskazania z czujników rosną o ca. 0,3 atm. W sumie nigdy nie używałem kompresora na stacji paliw, ale zawsze się zastanawiałem jaka jest jego dokładność - urządzenie tyrane przez setki ludzi, cały czas narażone na warunki atmosferyczne itp. 2 godziny temu, pbet napisał: No ale nie o to chodzi, tylko o bezpieczeństwo czyli alarm poniżej jakieś wartości na wypadek złapania kapcia. Prawdopodobnie dowiemy się o nim szybciej niż wyczujemy go na kierownicy. Ostatnio przydałoby mi się takie coś w rowerze Przednie koło (oponka 26x1,2), jazda po asfaltowej ścieżce - małokomfortowe uczucie jak rower traci sterowność. Mogę sobie tylko wyobrazić jak zachowuje się w takiej sytuacji samochód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbet Opublikowano 23 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2018 6 godzin temu, konwil napisał: Z tym, że w trakcie jazdy wskazania z czujników rosną o ca. 0,3 atm. U mnie też. Zwykle o 0,2 ale przy dłuższej jeździe lub wyższej temperaturze zewnętrznej o 0,3. 6 godzin temu, konwil napisał: W sumie nigdy nie używałem kompresora na stacji paliw, ale zawsze się zastanawiałem jaka jest jego dokładność - urządzenie tyrane przez setki ludzi, cały czas narażone na warunki atmosferyczne itp. W sumie nie ważne czy to kompresor taki automatycznie ustawiany czy pistolet na stacji lub u oponiarzy. Różne tolerancje itd. Kiedyś pisałem jak mi spece w Norauto napompowali koła na 2.7 a prosiłem 2.4. Na drugim manometrze wyszło, że dali za dużo, a ten którym pompowali pokazywał oczekiwaną wartość... więc mogli go od razu wywalić bo przekłamanie o 0,3 to trochę zbyt wiele. Pompując koła przyciskam końcówkę przewodu do wentyla bez zaczepiania jej "haczykiem" i trzymam żeby odłączenie było jak najszybsze czyt. z jak najmniejszym ubytkiem powietrza z koła. Jak końcówka węża jest zakręcana to nawet jej nie tykam ponieważ za dużo powietrza uchodzi przy odkręcaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilK Opublikowano 23 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2018 witam, a w czy w Megane III ale PHI da się włączyć funkcję monitorowania ciśnienia w oponach ? np. z ABS-u jak to jest w VW światła dzienne mam już aktywowane i tak się zastanawiam czy tego nie da się aktywować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konwil Opublikowano 23 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2018 (edytowane) Wg mnie w Renault to tylko czujniki ciśnienia (TPMS) w felgach, przynajmniej do teraz. KIA ma w tych nowych modelach pomiar >>z ABS-u<<, pytanie czy to jest sensowny pomiar, czy tylko tak "na oko". Edytowane 23 Maja 2018 przez konwil Poprawiłem merytorycznie, bo mogłem zmylić niektórych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KamilK Opublikowano 24 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2018 w Grupie VW jest tak że odczytuje z ABSu obroty koła, i jak odczyta że któreś obraca się szybciej, bo mam mniejszą średnicę z racji spadku ciśnienia to tylko zaświeca kontrolkę o utracie ciśnienia, bez informacji w którym kole a można doposażyć w TPMS, czyli czujniki w wentyle i aktywacja CLIPem czy może coś jeszcze trzeba zmienić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sarna1 Opublikowano 24 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2018 (edytowane) u mnie w aucie z grupy vw wyświetla ikonkę i napis na kompie które koło ma mniejsze ciśnienie. Sprawdziłem niestety już 2 razy działanie systemu w /skodzie. Z renault będzie problem bo z tego co wiem przy każdym kole jest antena która czyta wyniki = więc sporo trudnej roboty - o ile w ogóle możliwej Edytowane 24 Maja 2018 przez Sarna1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konwil Opublikowano 24 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2018 8 minut temu, Sarna1 napisał: Z renault będzie problem bo z tego co wiem przy każdym kole jest antena która czyta wyniki Też nie na 100%, ale powiedzmy na 90 - tak jest, jeśli w aucie jest Hands Free. U mnie raczej tak nie jest, czujniki są przypisane do konkretnego miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ROBRAT Opublikowano 26 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2018 Powitać tak z nudów zapytam ;nie mam HF mam za to 2a kpl. kół no i teraz na jesień wrzucam kpl .zimowy, który już miałem na aucie,ale jak wiadomo sam się nie aktywuje,trzeba sprzętu!jak to się odbywa przez komputer? czy trzeba je wzbudzić przykładając do każdego z kół aktywator-wzbudzacz nie znam dokładnej nazwy.Na necie można znaleźć za np.200zł urządzenia do uruchamiania czujników takie własnie,że podchodzisz do koła i uruchamiasz-przypisujesz czujnik.Jak to jest w Renault zadziałają takie wynalazki czy tylko prze komp i podłączenie do wtyki OBD? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konwil Opublikowano 26 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2018 Kiedyś oglądałem to: Z tym, że film ma już kilka lat, ale może Cię naprowadzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi