tomakur Opublikowano 19 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2015 Witam Czy da się uruchomić tą funkcję (zaznaczona strzałką na zdjęciu) w Megane III Grandtour 1.9 dCi z 2009 roku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 20 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2015 Pewnie się da, ale wtedy będziesz pisał jak to wyłączyć. Ten wskaźnik każe zmieniać biegi jeszcze przed osiągnięciem 2000 obr/min. Auto wtedy nie chce jechać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robpab Opublikowano 20 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2015 Dziwne, że Ci to nie działa. Ja użytkowałem MIII z 2008r. i to działało od początku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lelupi Opublikowano 20 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2015 Pewnie się da, ale wtedy będziesz pisał jak to wyłączyć. Ten wskaźnik każe zmieniać biegi jeszcze przed osiągnięciem 2000 obr/min. Auto wtedy nie chce jechać. Wszystko zależy od głębokości wciśnięcia pedału "gazu". Przy delikatnym operowaniu "gazem" to i potrafi poniżej 1500 obr/min zalecać biegi zmieniać. Gadżet jest to jest, jak nie ma, żal niewielki. Ogólnie rzecz zbędna. Nigdy nie korzystam z jego zaleceń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
altair4 Opublikowano 22 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2015 A mi się ten wskaźnik przydaje podczas jazdy w górach - samochód sugeruje redukcję na niższy bieg przy podjazdach, dobra sprawa, żeby go nie męczyć na zbyt niskich obrotach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meganecoupe02 Opublikowano 22 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2015 W GT miałem ten wskaźnik i działał na dwa sposoby, albo tanio albo szybko. Jak się powoli dodawało gazu to zalecał zmianę biegu na wyższy przy niskich obrotach. Przy przeciąganiu na biegu wskazywał optymalne obroty do zmiany, żeby pojechać szybciej. Przy stosowaniu się do tych wskazówek auto potrafiło mało spalić, ale w mim odczuciu znacznie mocniej się męczyło i nie dawało frajdy z jazdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phil_ips Opublikowano 11 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2016 Witam Czy da się uruchomić tą funkcję (zaznaczona strzałką na zdjęciu) w Megane III Grandtour 1.9 dCi z 2009 roku? Jeśli chcesz szybko załatwić koło dwumasowe oraz turbinę korzystaj z podpowiedzi tego wskaźnika. Ustawiczna jazda poniżej 1500 RPM lub co gorsza przyspieszanie to proszenie się o kłopoty. Phil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deku Opublikowano 12 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2016 Czasami te podpowiedzi są bez sensu. Jadę jednostajnie pod lekkie wzniesienie na 4 biegu i mam sugestię, żeby redukować po czym (bez żadnego wciskania gazu, spalanie chwilowe takie samo więc obciążenie się nie zmieniło) od razu sugestia, żeby wrzucić 5. Jak dla mnie to zbędny bajer. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebastian_wifi Opublikowano 12 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2016 @deku - Jeżeli jedziesz na wzniesieniu i nie operujesz gazem to znaczy, że obroty są te same, ale prędkość się zmniejsza czyli dobrze podpowiada abyś zredukował :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deku Opublikowano 12 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2016 Skoro jadę jednostajnie to się prędkość nie zmniejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebastian_wifi Opublikowano 12 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2016 Nie da się jechać na wzniesieniu jednostajnie nie wciskając przy tym mocniej pedału gazu :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gimak Opublikowano 12 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2016 Nie wiem czy to pożyteczny, czy zbędny gadżet. Miałem z nim do czynienia tylko raz przez dwa tygodnie w samochodzie zastępczym (Auris z silnikiem diesla). Pierwszy raz prowadziłem samochód z silnikiem diesla i w dodatku z takim patentem, więc obserwowałem z ciekawości jego sugestie. Co mnie w pewnym sensie zaskoczyło, że sugestie prawie w 100% pokrywały się z moimi decyzjami zmiany biegów. Drugie zaskoczenie nastąpiło przy rozliczeniu paliwa przy zwrocie samochodu - spalanie wyszło 4.57 l/100, co w przeliczeniu na złotówki, było porównywalne ze spalaniem corolli na gazie - oczywiście przy ówczesnej relacji cen gazu , benzyny i oleju napędowego. Więc gdyby to tak miało działać, to uważam że taki gadżet może być pomocny u początkujących kierowców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deku Opublikowano 13 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 Nie da się jechać na wzniesieniu jednostajnie nie wciskając przy tym mocniej pedału gazu :) Da się. Nie wiem skąd Ci przyszło do głowy, że się nie da. Czyli jakbyś miał nieskończoną górkę to byś się zatrzymał bo nie byłoby jak mocniej przyciskać gazu? Powtarzam: jadę jednostajnie pod w miarę równe wzniesienie, obroty są stałe, prędkość też, spalanie chwilowe też (mam progressbara więc co do dziesiątych części litra nie jestem pewien). Strzałka przeskakuje z dołu na górę nawet na ułamek sekundy nie zatrzymując się na obecnym biegu. Nie wiem jak to dokładniej wytłumaczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebastian_wifi Opublikowano 14 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2016 Czyli jakbyś miał nieskończoną górkę to byś się zatrzymał bo nie byłoby jak mocniej przyciskać gazu? Od tego jest właśnie skrzynia biegów w samochodzie, żebyś mógł ten gaz mocniej wciskać ;) Ale dobra, mniejsza z tym może się na wzajem nie rozumiemy do końca :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deku Opublikowano 14 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2016 może się na wzajem nie rozumiemy do końca możliwe, no offence Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi